Mexická fazuľa - frijoles refritos - teda prepražená

Autor receptu: bubaya

Nedajte sa odradiť vzhľadom! Ono to na tanieri vyzerá ako čosi, vybagrované zo dna močiara. Ale napriek pomerne nechutnému vzhľadu je to fantastická bašta. Frijoles refritos znamená doslova prepražená fazuľa. Jeden deň sa varí, ale jesť sa má až na druhý deň, poopekaná na panvici. Ešte sa mi osobne nestalo, že by som vydržala do druhého dňa, preto vždy varím vééééľký hrniec, aby bolo na refritovanie.

4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Fazuľu si večer namočím do vody. Najlepšia je čierna, alebo červená, ale aj strakatá z Tallósa je výborná. Platí jednoduché pravidlo - čím svetlejšia, tým horšia!!!
  2. Na druhý deň ráno nakrájam cibuľu a pridám ju k fazuli. Cibuľa by mala byť červená. Mala by byť, ale nemám, bude žltá. Dolejem vody, malo by jej byť aspoň 3 krát viac ako fazule. Prihodím jednu malú chilli papričku. Alebo trocha nameliem z mlynčeka. Začiatočníkom odporúčam s papričkami opatrne - čím dlhšie sa varia, tým je jedlo štipľavejšie.
  3. Nakrájam slaninu na kocky a opražím do zlatista.
  4. Fazuľu nechám bez dozoru variť zhruba hodinu. Ako postupne vyvrieva voda, musím už strážiť a miešať, pripálená fazuľa sa jesť nedá. Ak je vody málo a fazuľa ešte tvrdá, dolejem. Zatiaľ nesolím, budem pridávať ešte slaninku, aby som tú mňamku náhodou nepresolila.
  5. Fazuľa praská, rozvára sa, hustne, a začína vyzerať ako psie žrádlo. To je správne, tak to má byť. Pridám do fazule rozpraženú slaninku a miešam, miešam. Fazuľa hustne, hustne, už sa v nej robí cestička. Usilovne ochutnávam, v prípade potreby prisolím a okorením.
  6. Keď mám pocit, že lepšie už to nebude, končím s koštovkou a naložím si poriadnu porciu na tanier.
  7. Na druhý deň dám do panvice trochu masti, alebo oleja, pridám fazuľu od včera, zriedim vodou - ale opatrne, a prihrievam. A to je vlastne tá skutočná prepražená fazuľa.