Kapustový koláč
Kapustový koláč

Meteník z kyslého mlieka, za ktorý sa nebudete hanbiť fotorecept

lowy - fotkalowy, 23. mája 2020
Meteník z kyslého mlieka, za ktorý sa nebudete hanbiť (fotorecept)
Foto: lowy

Skúšali sme veľa receptov na meteník a vždy tomu niečo chýbalo. Nakoniec sme sa rozhodli pre kombináciu toho najchutnejšieho a vyšlo to. Tento Zobraziť celý popisSkúšali sme veľa receptov na meteník a vždy tomu niečo chýbalo. Nakoniec sme sa rozhodli pre kombináciu toho najchutnejšieho a vyšlo to. Tento recept si určite pridáte do svojej zbierky a nepochybujem, že bude s vami od prvého momentu na celý život. Je výborný na posedenie pri pive, alebo pri sledovaní športových prenosov. My ho robíme ale aj len tak, keď dostaneme chuť na niečo slovenské :) Výborný je aj s bryndzovou pomazánkou. Mňam, keď to píšem, už sa mi aj zbierajú slinky.

8-10
porcií
15 minút
príprava
45 minút
na 220 °C

Suroviny

200 g
400 g
1 ks veľká
1 ks
500 ml
1 bal.
3 stredne veľké štipky
podľa chuti
podľa chuti
400-500 g (2 veľké hrste)
250 g prerastená
Na potretie:
2 strúčiky
70 g
Na potretie plechu:
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Dáme si predhriať rúru na 220 stupňov (robím to hneď na začiatku, aby som potom nemusel čakať, pretože základ je hotový raz-dva).

  2. 2

    Cibuľu pokrájame fakt na jemno! Všetky suroviny okrem slaniny zmiešame vo väčšej mise. Normálne sa s tým nepárať, všetko dokopy. Kapustu nekrájať ani neumývať - najlepšia je taká fajne mokrá. Len dať pozor na miešanie. PORIADNE premiešať aspoň 5 minút. Toto je dôležité, aby sa suroviny poriadne spojili. My robíme bez rasce, manželka ju nemusí :), aj bez nej je meteník vynikajúci.

    Meteník z kyslého mlieka, za ktorý sa nebudete hanbiť (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymastíme plech, pekne aj okraje. Doporučujem použiť bravčovú masť ako je v popise surovín, pretože tá dodá meteníku na chuti. Poznámka: Tento recept je na veľký plech.

  4. 4

    Kapustové cesto vylejeme na plech a rovnomerne uhladíme. Navrch rozložíme na kocky pokrájanú slaninu a trošička ju vtlačíme do cesta.

    Meteník z kyslého mlieka, za ktorý sa nebudete hanbiť (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložíme do rúry vopred vyhriatej na 220 °C a pečieme - u nás je to vždy 45 minút. Viď foto ako má meteník vyzerať na konci pečenia.

  6. 6

    Hneď ako ho dáme do rúry si pripravíme maslo na potretie. Rozpustíme ho v malom kastróliku a ešte do teplého masla pridáme pretlačený cesnak. Maslo tak bude mať čas primäť esenciu cesnaku kým sa neupečie meteník.

  7. 7

    Takto by mal vyzerať keď ho vyberiete z rúry. Na ešte horúci vylejeme buď iba maslo (to je pre tých čo chcú jemnejšiu chuť bez cesnaku) alebo maslo s cesnakom. Rovnomerne rozotrieme po celej ploche.

    Meteník z kyslého mlieka, za ktorý sa nebudete hanbiť (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme dôjsť 15 minút, ale už nie v rúre. Meteník chladnutím spevnie, preto sa vám bude zdať možno vo vnútri ešte nedorobený, ale to je iba klam. Určite ste chceli ochutnať ešte moc horúci... Hehe, aj nám sa to stalo, pretože vonia fantasticky, ja viem. Dobrú chuť a kľudne komentujte a vylepšujte... S pozdravom rodina Löwy :)

Diskusia k receptu

evanaaa
Páči sa mi tento slaný kapustový koláč - meteník, a aj si ho uložím pre každý prípad do KK.....zároveň uvažujem, aký by bol z čerstvej kapusty? Iste iná chuť, len tak uvažujem......a s tou maslovocesnakovou zálievkou je vylepšený, tú by som nevynechala.
denyany
Takéto jednoduché a rýchle recepty sa mi páčia. Ak nám bude aj chutiť, tak ešte lepšie. Zdá sa mi kompletný, teda že by som nič nepridávala;-)). Ale to zistím až keď ho upečiem a ochutnáme. Potom dám vedieť.
barny
Dnes som ho upiekla, lebo mi vo vedierku ostalo z nedele kyslej kapusty. Nebanujem a odporúčam. Keď ho budem robiť nabudúce, dám menej múky a pridám zo dva postrúhané surové zemiaky.
sashan
Akurát som dopiekla,chladí sa na plechu.Mám ale dotaz.Miesto 0.5l kyslého mlieka som musela dať takmer liter a pridať jedno vajíčko.Môže to byť tým,že polovicu múky som dala špaldovej?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia