Verzere fotorecept
Verzere je štvorcový veľký moldavský piroh plnený hlávkovou alebo kyslou kapustou. Tento recept mám z knihy, ktorá vyšla v 80-tych rokoch, a obsahuje Zobraziť celý popisVerzere je štvorcový veľký moldavský piroh plnený hlávkovou alebo kyslou kapustou. Tento recept mám z knihy, ktorá vyšla v 80-tych rokoch, a obsahuje veľa výborných receptov rôznych národov. V zime verzere nesmie chýbať. Robila som ho aj s hlávkovou kapustou, ale s kyslou nám chutí viac.
porcie
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
350 g |
|
100 ml |
|
100 ml |
|
Náplň: | |
600 g |
|
2 ks (uvarené natvrdo) |
|
3 ks |
|
|
|
(čerstvá alebo sušená) |
|
|
|
|
|
Na potretie pred pečením: | |
1 ks |
|
Na potretie po upečení: | |
2 PL |
|
Postup
-
1
Kapustu trocha poprekrajujeme. Na oleji orestujeme nakrájané cibule. Pridáme kapustu, osolíme, okoreníme čiernym korením a šalviou (čerstvú narežeme nadrobno, sušenú namrvíme). Podusíme asi 15 minút.
-
2
Natvrdo uvarené vajíčka nasekáme a vmiešame do kapusty. Necháme vychladnúť.
-
3
Všetky prísady na cesto zmiešame a dobre vypracujeme. Cesto rozdelíme na polovice.
-
4
Každú vyvaľkáme na štvorec asi 20x20 cm.
-
5
Na jeden štvorec dáme náplň trocha do kopčeka.
-
6
Zakryjeme druhým cestom.
-
7
Okraje poprehýňame nahor, aby sa cesto nerozchádzalo. Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
-
8
Pečieme na 170 °C dozlata. Upečený piroh hneď potrieme roztopeným maslom.
-
9
Nakrájame (do stredu ako tortu) a podávame.
-
10
Poznámka: Verzere môžeme pripravovať aj z hlávkovej kapusty. V tom prípade postupujeme úplne rovnako, len namiesto kyslej kapusty dáme podusiť najemno nastrúhanú hlávkovú kapustu.
Diskusia k receptu