Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Medové jablkové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 20. októbra 2018

Dnešné víkendové rezy úplne jednoduché s piškótami. Plnka len jablká a Zlatý klas prepojená detskými piškótami.

25
porcií
50 minút
príprava
7 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
350 g špeciál
1 KL
100 g
3 PL
70 g
1 ks
2 PL pochúťková
štipka
Plnka:
1,5 kg očistené, nakrájané
1 KL
180 g
300 ml
3 bal.
Okrem toho:
2,5 bal.
 na potretie
100 ml
2 PL
Čokoládová poleva na vrch:
200 g
1 PL
1 PL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hladkú múku som preosiala, pridala som štipku soli a vajce. Do rajnice som dala med, maslo a cukor a nad parou som nechala roztopiť. Miešala so vareškou, aby sa dobre všetko roztopilo. Pridala som sódu a jednu PL smotany, všetko som zmiešala.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V malých dávkach som vmiešavala do cesta. Potom som pridala ešte jednu PL smotany, cesto som spojila a dobre vypracovala.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracované cesto som rozvážila na 2 časti a uložila do chladničky na 1 hodinu.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokiaľ si medové cesto odpočívalo, pripravila som si plnku. Jablká som ošúpala, odstránila jadrovník a nakrájala na malé tenké kúsky.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jablká som dala do hrnca, pridala som cukor, zmiešala. V mlieku som vymiešala Zlaté klasy a keď boli jablká horúce, pridala som mlieko so Zlatými klasmi a miešala, pokiaľ sa celkom hmota nezahustila. Nechala som ju potom chladiť. Nemusí byť úplne studená. Uvarenú hmotu som rozdelila na 2 rovnaké časti. Škoricu som pridala do plnky len keď už bola rozdelená na časti.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odpočinuté cesto som rozvaľkala priamo na papieri na pečenie na veľkosť 27x37 cm, popichala som ich vidličkou pred pečením. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa každý jednotlivo 7 min. Upečené som nechala chvíľu chladiť na mriežke aj s papierom.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na podnos som položila prvý plát a natrela som ho štetcom celkom na tenko horúcim marhuľovým lekvárom.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na lekvár som natrela polovicu plnky.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do mlieka som pridala 2 PL rumu, zmiešala a v tomto som máčala piškóty a ukladala som na plnku.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na piškóty som uložila druhú polovicu plnky. Druhý plát som obrátila naopak a natrela som ho horúcim lekvárom...

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ... obrátila a lekvárovou stranou položila na plnku. Koláč som zakryla papierom na pečenie, položila dosku na krájanie a zaťažila 4 kg soli a uložila do chladničky na noc.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Druhý deň som pripravila čokoládovú polevu, poliala koláč a uložila znovu do chladničky stuhnúť. /Ak sa vám zdá poleva podľa môjho receptu zložitá, urobte si ju podľa svojho/

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Horúcim nožom som krájala na rezy. Prajem vám dobrú chuť.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
@radost ,môžeš urobiť i bez piškót, ale v tom prípade musíš do plnky pridať buď maslo, alebo želatínu...lebo práve piškóty nasali do seba prebytočnú vlhkosť, alebo doporučujem urobiť tri pláty medové, alebo s dvoma plátmi a zmenšiť plnku na polovicu..inak je veľmi chutný takto, netreba zvýšiť ani podiel škorice, aby vynikli len jabĺčka..
Robila som ho v piatok a sobotu dokončila polevu. Nemala som bielu čokoládu, tak som dala tmavú. Koláč je skutočne výborný. Chválili a bez obmedzovania jedli aj mladí. Na vrch som ešte dávala trochu šľahačky. Skutočne fajnové. Budem to robiť určite aj častejšie. @Cesminaz - ten olej urobí v poleve to, že poleva nepraskne. Je vláčna , pritom ale stuhne perfektne. Už budem dávať 1 lyžicu oleja do polevy sále. @Izabela - ďakujem za výborný recept, aj za perfektný grif na polevu. Odporúčam, vyskúšajte, aj vyzerá noblesne.

Pridaj komentár k receptu: