Jablkový zákusok
Jablkový zákusok

Medové jablkové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 20. októbra 2018

Dnešné víkendové rezy úplne jednoduché s piškótami. Plnka len jablká a Zlatý klas prepojená detskými piškótami.

25
porcií
50 minút
príprava
7 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
350 g špeciál
1 KL
100 g
3 PL
70 g
1 ks
2 PL pochúťková
štipka
Plnka:
1,5 kg očistené, nakrájané
1 KL
180 g
300 ml
3 bal.
Okrem toho:
2,5 bal.
 na potretie
100 ml
2 PL
Čokoládová poleva na vrch:
200 g
1 PL
1 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Hladkú múku som preosiala, pridala som štipku soli a vajce. Do rajnice som dala med, maslo a cukor a nad parou som nechala roztopiť. Miešala so vareškou, aby sa dobre všetko roztopilo. Pridala som sódu a jednu PL smotany, všetko som zmiešala.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V malých dávkach som vmiešavala do cesta. Potom som pridala ešte jednu PL smotany, cesto som spojila a dobre vypracovala.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracované cesto som rozvážila na 2 časti a uložila do chladničky na 1 hodinu.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokiaľ si medové cesto odpočívalo, pripravila som si plnku. Jablká som ošúpala, odstránila jadrovník a nakrájala na malé tenké kúsky.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jablká som dala do hrnca, pridala som cukor, zmiešala. V mlieku som vymiešala Zlaté klasy a keď boli jablká horúce, pridala som mlieko so Zlatými klasmi a miešala, pokiaľ sa celkom hmota nezahustila. Nechala som ju potom chladiť. Nemusí byť úplne studená. Uvarenú hmotu som rozdelila na 2 rovnaké časti. Škoricu som pridala do plnky len keď už bola rozdelená na časti.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odpočinuté cesto som rozvaľkala priamo na papieri na pečenie na veľkosť 27x37 cm, popichala som ich vidličkou pred pečením. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa každý jednotlivo 7 min. Upečené som nechala chvíľu chladiť na mriežke aj s papierom.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na podnos som položila prvý plát a natrela som ho štetcom celkom na tenko horúcim marhuľovým lekvárom.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na lekvár som natrela polovicu plnky.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do mlieka som pridala 2 PL rumu, zmiešala a v tomto som máčala piškóty a ukladala som na plnku.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na piškóty som uložila druhú polovicu plnky. Druhý plát som obrátila naopak a natrela som ho horúcim lekvárom...

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ... obrátila a lekvárovou stranou položila na plnku. Koláč som zakryla papierom na pečenie, položila dosku na krájanie a zaťažila 4 kg soli a uložila do chladničky na noc.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Druhý deň som pripravila čokoládovú polevu, poliala koláč a uložila znovu do chladničky stuhnúť. /Ak sa vám zdá poleva podľa môjho receptu zložitá, urobte si ju podľa svojho/

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Horúcim nožom som krájala na rezy. Prajem vám dobrú chuť.

    Medové jablkové rezy (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

izabella929
@radost ,môžeš urobiť i bez piškót, ale v tom prípade musíš do plnky pridať buď maslo, alebo želatínu...lebo práve piškóty nasali do seba prebytočnú vlhkosť, alebo doporučujem urobiť tri pláty medové, alebo s dvoma plátmi a zmenšiť plnku na polovicu..inak je veľmi chutný takto, netreba zvýšiť ani podiel škorice, aby vynikli len jabĺčka..
finczi
Páči sa mi...mohla by som použiť miesto sódy bikarbóny prášok do pečiva? So s.b. akosi nie som kamarátka...
cesminaz
Fajnový zákusok,viem si tú chut predstavit :-) Mne sa tá poleva páči,robievam tiež ale len kombináciu čokoláda+smotana. Ten olej tam čo spraví @Izabelka ? Bude tá poleva lesklá? :-)
motyka
Robila som ho v piatok a sobotu dokončila polevu. Nemala som bielu čokoládu, tak som dala tmavú. Koláč je skutočne výborný. Chválili a bez obmedzovania jedli aj mladí. Na vrch som ešte dávala trochu šľahačky. Skutočne fajnové. Budem to robiť určite aj častejšie. @Cesminaz - ten olej urobí v poleve to, že poleva nepraskne. Je vláčna , pritom ale stuhne perfektne. Už budem dávať 1 lyžicu oleja do polevy sále. @Izabela - ďakujem za výborný recept, aj za perfektný grif na polevu. Odporúčam, vyskúšajte, aj vyzerá noblesne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia