Jablkový zákusok

Medové jablkové rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Dnešné víkendové rezy úplne jednoduché s piškótami. Plnka len jablká a Zlatý klas prepojená detskými piškótami.

25
porcií
50 minút
príprava
7 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hladkú múku som preosiala, pridala som štipku soli a vajce. Do rajnice som dala med, maslo a cukor a nad parou som nechala roztopiť. Miešala so vareškou, aby sa dobre všetko roztopilo. Pridala som sódu a jednu PL smotany, všetko som zmiešala.
  2. V malých dávkach som vmiešavala do cesta. Potom som pridala ešte jednu PL smotany, cesto som spojila a dobre vypracovala.
  3. Vypracované cesto som rozvážila na 2 časti a uložila do chladničky na 1 hodinu.
  4. Pokiaľ si medové cesto odpočívalo, pripravila som si plnku. Jablká som ošúpala, odstránila jadrovník a nakrájala na malé tenké kúsky.
  5. Jablká som dala do hrnca, pridala som cukor, zmiešala. V mlieku som vymiešala Zlaté klasy a keď boli jablká horúce, pridala som mlieko so Zlatými klasmi a miešala, pokiaľ sa celkom hmota nezahustila. Nechala som ju potom chladiť. Nemusí byť úplne studená. Uvarenú hmotu som rozdelila na 2 rovnaké časti. Škoricu som pridala do plnky len keď už bola rozdelená na časti.
  6. Odpočinuté cesto som rozvaľkala priamo na papieri na pečenie na veľkosť 27x37 cm, popichala som ich vidličkou pred pečením. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa každý jednotlivo 7 min. Upečené som nechala chvíľu chladiť na mriežke aj s papierom.
  7. Na podnos som položila prvý plát a natrela som ho štetcom celkom na tenko horúcim marhuľovým lekvárom.
  8. Na lekvár som natrela polovicu plnky.
  9. Do mlieka som pridala 2 PL rumu, zmiešala a v tomto som máčala piškóty a ukladala som na plnku.
  10. Na piškóty som uložila druhú polovicu plnky. Druhý plát som obrátila naopak a natrela som ho horúcim lekvárom...
  11. ... obrátila a lekvárovou stranou položila na plnku. Koláč som zakryla papierom na pečenie, položila dosku na krájanie a zaťažila 4 kg soli a uložila do chladničky na noc.
  12. Druhý deň som pripravila čokoládovú polevu, poliala koláč a uložila znovu do chladničky stuhnúť. /Ak sa vám zdá poleva podľa môjho receptu zložitá, urobte si ju podľa svojho/
  13. Horúcim nožom som krájala na rezy. Prajem vám dobrú chuť.