Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov fotorecept
Foto: lyali
Každý má ten svoj recept na nedeľnú polievočku :-) A čo recept, to poklad :-) Ale čo tak ozvlášniť ho miesto rezančekov napríklad taštičkami Zobraziť celý popisKaždý má ten svoj recept na nedeľnú polievočku :-) A čo recept, to poklad :-) Ale čo tak ozvlášniť ho miesto rezančekov napríklad taštičkami plnenými kuracou pečeňou (u nás ľudovo pečienkou :-) ) alebo brokolicovými knedličkami?
Suroviny
Mäsovo-zeleninový vývar: | |
400 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
3-5 ks |
|
|
|
Brokolicové knedličky: | |
200 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
100 g |
|
50 g |
|
Taštičky-plnka: | |
1 PL |
|
250 g |
|
1 ks |
|
1-2 ks |
|
|
|
|
|
Taštičky-cesto: | |
100 g |
|
1 ks |
|
1 čl |
|
|
Postup
-
1
Mäsovo-zeleninový vývar: Pripravím si mäso. Umyjem ho.
-
2
Pripravím si zeleninu. Očistím ju. Akurát cibuľu ponechávam v šupke. Paradajku narežem do kríža. Mrkvu, petržlen, kaleráb primerane nakrájam (na väčšie kusy).
-
3
Mäso zalejem studenou vodou (2l) a privediem do varu. Znížim teplotu na najslabšie. Od tohto momentu zbieram priebežne penu (pomáham si malým kovovým sitkom :-) ). Po znížení teploty pridávam zeleninu, soľ a korenie. Brokolicu sa mi podarilo posadiť na všetko ostatné, takže som ju vlastne uvarila v pare :-))) A mäkkú odložila z polievky von. Ostatnú zeleninu zvyknem nechať v hrnci až do záverečnej. Okrem kelu, ktorý som tentokrát nedala do polievky.
-
4
Polievku s hovädzím mäsom varím asi 2 hod na zníženej teplote, prikryté pokrievkou na štrbinku. Zo záhradky mám ligurček - maggi korenie, ktoré zvyknem chvíľu povariť v polievke. Počas varenia polievky si pripravíme závarku.
-
5
Brokolicové knedličky: Pripravíme si suroviny. A dáme variť vodu (nezaváram do polievky, ale zvlášť).
-
6
Brokolicu rozmixujeme. Podľa potreby pridáme po lyžiciach z vývaru. Zas nemusí byť z toho kaša. Podľa našej chuti a toho, aké kúsočky chceme nájsť v knedličkách :-)
-
7
Pridáme vajce, prelisovaný cesnak, štipku nastrúhaného muškátového orieška. Prípadne dosolíme.
-
8
Zahustíme múkou. Zvyknem urobiť skúšku odvahy - šup knedličku do vriacej vody, či sa nerozpadne predčasne...
-
9
Do osolenej vriacej vody nahážeme halušky svojím spôsobom a náradíčkom.
-
10
Mne sa podarilo hádzať knedličky (takže žiadne mrňavé mrňatá) za pomoci dvoch lyžičiek. Tu mám už aj taštičky v priereze.
-
11
Taštičky plnené kuracou pečeňou: Plnka: Kuraciu pečeň umyjeme a zbavíme prípadných žiliek atď. Očistenú cibuľu nakrájame. Na oleji orestujeme najprv cibuľu s pretlačeným cesnakom a potom pečeň cca 10 min.
-
12
Rozmixujeme spolu so soľou a majoránkou. V prípade potreby pridáme trochu z vývaru.
-
13
Pripravíme si cesto na taštičky z vajca, múky a oleja.
-
14
Vyvaľkáme natenko. Podsypávame múkou podľa potreby. Používam veľký valček a za pomoci takéhoto malého šikovného sa mi podaril teda obdĺžniček. Je vďačný na vyvaľkanie cesta do požadoveného tvaru.
-
15
Na polku cesta za pomoci dvoch lyžičiek kladieme kôpky plnky vo veľkosti malého vlašského orecha.
-
16
Prikryjeme druhou polkou cesta. Malíčkovou hranou ruky urobíme medzi kôpkami cestičky :-)) A radielkom nakrájame. Z cestoviniek môžeme spraviť aj samostatný chod :-)
-
17
Dáme variť do osolenej vriacej vody.
-
18
A z každého rožku trošku do taniera. Dobrú chuť :-)
@Lyali chválim krásnu prácu, ako s vývarom, tak aj s knedličkami! Krásny číry poctivo odmakaný vývar so zbieraním peny (šuminy) a tie vložky do polievky - poctivé domáce knedličky a taštičky.. nádhera! Podľa tvojho receptu pri najbližšej návšteve navarím rodičom, oni vývarové polievky milujú.
Mimochodom, nádherný tanier.. to už je len bodka za tým všetkým :)
super inspiracia tie tasticky urcite vyskusam, prave dnes som vymyslala co do hovadzieho vyvaru namiesto klasickych rezancov, nakoniec som urobila celestynske rezance, nabuduce to budu tvoje tasticky ;-)