Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov fotorecept

lyali - fotkalyali, 30. apríla 2013
Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept)
Foto: lyali

Každý má ten svoj recept na nedeľnú polievočku :-) A čo recept, to poklad :-) Ale čo tak ozvlášniť ho miesto rezančekov napríklad taštičkami Zobraziť celý popisKaždý má ten svoj recept na nedeľnú polievočku :-) A čo recept, to poklad :-) Ale čo tak ozvlášniť ho miesto rezančekov napríklad taštičkami plnenými kuracou pečeňou (u nás ľudovo pečienkou :-) ) alebo brokolicovými knedličkami?

Suroviny

Mäsovo-zeleninový vývar:
400 g
250 g
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
3 ks
3-5 ks
Brokolicové knedličky:
200 g
1 ks
1 ks
100 g
50 g
Taštičky-plnka:
1 PL
250 g
1 ks
1-2 ks
Taštičky-cesto:
100 g
1 ks
1 čl




Postup

  1. 1

    Mäsovo-zeleninový vývar: Pripravím si mäso. Umyjem ho.

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravím si zeleninu. Očistím ju. Akurát cibuľu ponechávam v šupke. Paradajku narežem do kríža. Mrkvu, petržlen, kaleráb primerane nakrájam (na väčšie kusy).

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso zalejem studenou vodou (2l) a privediem do varu. Znížim teplotu na najslabšie. Od tohto momentu zbieram priebežne penu (pomáham si malým kovovým sitkom :-) ). Po znížení teploty pridávam zeleninu, soľ a korenie. Brokolicu sa mi podarilo posadiť na všetko ostatné, takže som ju vlastne uvarila v pare :-))) A mäkkú odložila z polievky von. Ostatnú zeleninu zvyknem nechať v hrnci až do záverečnej. Okrem kelu, ktorý som tentokrát nedala do polievky.

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polievku s hovädzím mäsom varím asi 2 hod na zníženej teplote, prikryté pokrievkou na štrbinku. Zo záhradky mám ligurček - maggi korenie, ktoré zvyknem chvíľu povariť v polievke. Počas varenia polievky si pripravíme závarku.

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Brokolicové knedličky: Pripravíme si suroviny. A dáme variť vodu (nezaváram do polievky, ale zvlášť).

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Brokolicu rozmixujeme. Podľa potreby pridáme po lyžiciach z vývaru. Zas nemusí byť z toho kaša. Podľa našej chuti a toho, aké kúsočky chceme nájsť v knedličkách :-)

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme vajce, prelisovaný cesnak, štipku nastrúhaného muškátového orieška. Prípadne dosolíme.

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zahustíme múkou. Zvyknem urobiť skúšku odvahy - šup knedličku do vriacej vody, či sa nerozpadne predčasne...

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do osolenej vriacej vody nahážeme halušky svojím spôsobom a náradíčkom.

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mne sa podarilo hádzať knedličky (takže žiadne mrňavé mrňatá) za pomoci dvoch lyžičiek. Tu mám už aj taštičky v priereze.

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Taštičky plnené kuracou pečeňou: Plnka: Kuraciu pečeň umyjeme a zbavíme prípadných žiliek atď. Očistenú cibuľu nakrájame. Na oleji orestujeme najprv cibuľu s pretlačeným cesnakom a potom pečeň cca 10 min.

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Rozmixujeme spolu so soľou a majoránkou. V prípade potreby pridáme trochu z vývaru.

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pripravíme si cesto na taštičky z vajca, múky a oleja.

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vyvaľkáme natenko. Podsypávame múkou podľa potreby. Používam veľký valček a za pomoci takéhoto malého šikovného sa mi podaril teda obdĺžniček. Je vďačný na vyvaľkanie cesta do požadoveného tvaru.

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Na polku cesta za pomoci dvoch lyžičiek kladieme kôpky plnky vo veľkosti malého vlašského orecha.

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Prikryjeme druhou polkou cesta. Malíčkovou hranou ruky urobíme medzi kôpkami cestičky :-)) A radielkom nakrájame. Z cestoviniek môžeme spraviť aj samostatný chod :-)

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Dáme variť do osolenej vriacej vody.

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    A z každého rožku trošku do taniera. Dobrú chuť :-)

    Mäsovo-zeleninový vývar s tajomstvom namiesto rezančekov (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

cesminaz
Prekonala si sa....ta polievka vyzera perfektneeeee ;-DD ukladam a urcite niektory den spravim.No a tie knedliky...fantasticke...velmi sa mi to paci ;-) samozrejme ukladam,dakujem
1x viera1
vierutt
Aj mne sa veľmi páčia Tvoje nápady do polievky, vynikajúca práca!
katka78
Žeby ma Varecha v 35-ke naučila jesť polievky?! Veď už asi 5-ty polievkový recept, ktorý odkladám do KK a ho aj vyskúšam!

@Lyali chválim krásnu prácu, ako s vývarom, tak aj s knedličkami! Krásny číry poctivo odmakaný vývar so zbieraním peny (šuminy) a tie vložky do polievky - poctivé domáce knedličky a taštičky.. nádhera! Podľa tvojho receptu pri najbližšej návšteve navarím rodičom, oni vývarové polievky milujú.

Mimochodom, nádherný tanier.. to už je len bodka za tým všetkým :)
1x viera1
mariamka
za toto by sa nemusel hanbit ani Michelin, skoda ze za jeden den nestihnete nazbierat dostatok hlasov do sutaze, tato polievka a celkove recept si to rozhodne zasluzi
lyali
Ďakujem :-) Dievčatá, veru všetko sa dá urobiť s fantáziou a naozaj milujem aj klasiku, aj jednoduché jedlá a sem-tam to spojím takto :-) A hlavou sa mi veľa nápadov preháňa zvesela ako po rozkvitnutej lúke :-) Na hravé varenie :-)
ancicka
Ked som zbadala tie pirôžky v tanieri,tak možno že nebudeš veriť,ale hned som myslela na teba.Ked som stiahla obraz nižšie aj som sa potešila ,že som mal dobrý typ.Parádny recept.kk
lyali
@izi , veru :-) aj chutná, aj číra a to bez toho, aby som ju cedila. Zabudla som napísať, že som počas varenia doliala dvakrát asi po 1,5 dcl studenej vody do vývaru. Niekde som čítala, že studená voda čistí vývar. @ancicka , pánečku, si ma naozaj potešila! :-) @daguska , vdaka :-)
gabriele
@lyali a zas mam novu inspiraciu :) ...chcem sa spytat, cim zahustujes pecienku...ja ked ju rozmixujem s cibulou, tak z nej mam "omacku"
lyali
@gabriele , práveže som ničím nezahusťovala - a mixovala som pečienku orestovanú s cibuľou na troške oleja..
angast
perfektná polievka a krásne číra. A studená voda počas varenia do vývaru - to počujem prvý krát. Super nápad. Parádna polievočka.
ariela6
tak takuto polievočku som ešte nevidela dobra inspiracia dik
tatranka
Veľmi pekný, obzvláštnený recept,klasickej sviatočnej polievky.Veľmi pekne spracovaný foto-postup.
1x viera1
lyali
@mariamka , je fajn potešiť receptom aj mimo súťaž, ale určite sa budem tešiť na ďalšie súťaže :-) @gabriele , niet zač :-) Ďakujem aj Vám ostatným za komentáre :-)
manya
krásny recept, isto ho vyskúšam.
vanesa
tak toto je super ,lebo už naozaj nechuťia tie rezance stale ale je to dosť pracne.Ale určiťe vyskušam.
viera1
Nádhera :) Bezchybná...keď vidím v niektorých receptoch v polievke celú mrkvu a petržlen,mám dosť.To je taký problém pokrájať ju vlnkovatým nožíkom? Čo má ten človek potom robiť? Štiká ju lyžicou?
marikahr
super inspiracia tie tasticky urcite vyskusam, prave dnes som vymyslala
marikahr
sorry odoslala som nedopisane ;-)
super inspiracia tie tasticky urcite vyskusam, prave dnes som vymyslala co do hovadzieho vyvaru namiesto klasickych rezancov, nakoniec som urobila celestynske rezance, nabuduce to budu tvoje tasticky ;-)
havino
takto má vyzerať vývar!!! @lyali nevidela som tu tento recept,plnené taštičky na beton urobím, krásny číry vývar, na vývar si potrpím, či už výberom mäsom,len domáce sliepky, kurence zháňam naň, alebo hovädzí chvost, ale stojím pri zovretí vývaru, dohliadam, neodídem od neho pokial si len nebuble pomalým tempom, aby sa mi nezakalil a len domáce rezance a vítam zmenu zavárky, chválim
sracz
... *****_ová prezentácia vzorovej mäsovej polievky a ukážka perfektnej práce slovenskej šikovnej gazdinky, milá @lyali a ja sa pýšim, že ju varím v štýle MČČ, podobne ako Ty!!! Pozn.: Mäso-Čistota-Čas
frezia
Presne taky ma byt vyvar a nie je to ziadne umenie. Pomaly varit, na zaciatku suminy vyberat a halusky, noky, knedlicky, nevarit nikdy priamo v polievke, pretoze tie ju hned zakalia a zmenia chut. Nie kazdy ma rad napr. pecenove halusky, ale ked su uz v polievke vyvarene, musi ich jest uz aj ten, co ich nechce. @lyali , uvarila si ten najkrajsi vyvar a krasne si ho prezentovala.
lyali
Jeeej, potešili ste ma :-) Nečakala som, že sa toľkí vrátia k môjmu staručkému rcp :-) Vyskytujem sa tu zriedka, o to mám teraz väčšiu radosť :-) A vyzerá to tak, že na rcp po Novom roku budem mať času oveľa viac ;-) Tak na pekné vývary (ps. polievky milujem) :-)