Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 22. februára 2016
Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou (fotorecept)
Foto: sracz

… sú delikatesa prevoňaná nastrúhanou kôrou z čerstvého pomaranča a cesnakom, servírovaná s cestovinou „Sea Shells (morské mušle)“. Rozmixovanou bielou fazuľou z konzervy „pureé“ som získal krémovú konzistenciu polievky, pôvodom z Talianska. Na jej uvarenie ma inšpirovala moja „periférna pamäť, alias krajšia a lepšia 1/2“, po analýze originál rcp v „polievkovej biblii“ na str. 237. Ak Vám čírou náhodou ostal zvyšok domácej fazuľovej polievky, máte o starosť menej. Verte, nám chutilo! .. a veľmi!

4 - 6
porcie
12 - 15 minút
príprava
40 - 50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na mäsové guľky:
1 - 2 ks
4 - 5 PL
350 g
3 - 4 PL
1 ks na kôru
1 ČL
1/2 ČL
2 - 3 pretlačené strúčiky
1 ks
3 - 4 PL na oprážanie
Na základ:
450 - 500 g
1 200 - 1 500 ml
3 - 4 PL
1 ks
2 - 3 Strúčiky
1 - 2 ks
3 - 4 ks
2 - 3 ks
1 - 2 PL
1 - 2 PL
250 - 333 g
250- 333 ml
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté
podľa potreby na posyp strúhaný

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    mäsové guľky, ja som ich tvaroval pomocou 2 KL na „mandle“, som pripravil už večer pred varením; asi z 200 mm talianskej bagetky som odrezal kôrku a striedku som pokrájal asi na 6÷7 mm kocky (6÷7 PL „baj očko“), uložil som ich do pomocnej misky, pokropil 4 PL vlažného mlieka a nechal ~ 10´ „naboptnať“; potom som pridal pomleté mhovädzie mäso, na drobno pokrájanú petržlenovú vňať, postrúhanú kôru z jedného pomaranča, pretlačený cesnak a po mokka lyžičke (ML) soli a čerstvo mletého čierneho korenia; masu som ručne „stručne“ no dôkladne vymiešal

    Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    po chvíľke (5÷7´) „odpočinku“ som do zmesi postupne prilieval vyšľahané vajúčko a pomocou vidličky premiešal

    Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    z takto pripraveného „polotovaru“ som pomocou kávových lyžičiek vyformoval 15 mäsových „mandlí“,

    Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ktoré som pozorne opiekol na troške rastlinného oleja a na papierovom obrúsku odložil, než pripravím polievkový základ

    Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    „zostava“ pripravená na varenie

    Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    konzervu bielej „Navy“ fazule aj s nálevom (po otvorení, prosím, ochutnať) so 100÷120 mm vývaru a dobrou PL hustého paradajkového krému (môžete ho nahradiť pretlakom alebo kečupom) som ponorným mixérom na hladko „roztentočkoval“,

    Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na rastlinnom oleji som orestoval postrúhanú cibuľu s pretlačenými strúčikmi cesnaku, pridal k nej pokrájanú chilli papričku, mrkvu a zelerové stonky, premiešal, prikryl a dusil 5÷7´, priložil „fest“ PL čerstvého masla a po opätovnom premiešaní aj

    Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    soľ, čMČK a mletú sladkú papriku; 5´ podusil, zalial

    Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    rozmixovanou fazuľou a zvyškom vývaru, asi 5´ nechal povariť

    Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    do vriacej polievky som nasypal dve hrste cestovinových mušličiek (~ 250÷333 ml) a po ich uvarení „al dente“ (~ 5÷7´), pridal opečené mäsové „guľky“, pokrájané lístky bazaličky voňavej, nechal 5´ „prešťaviť“ a

    Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    mohol som, posypané mletým „parmesanom“ a ozdobené trojlístkami bazaličky, servírovať; komu sa polievka zdá málo „ohnivá“, môže si ju podľa chuti zvýrazniť napr. tabascom; do Vašej pozornosti dávam pohľad na mušličky, ktoré svoju veľkosť varením poriadne zväčšili; a ešte na záver: na budúce pripravím mäsoguľky aspoň z dobrého „polkila“ mäsa; boli výborné, ale bolo ich málo!!!

    Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a ešte detail na „morské mušličky“, v polievke vykonávajúcich aj funkciu malých lyžičiek, do ktorých sa „nasáčkuje“ troška polievky; jedna jej porcia predstavuje 718 kcal/3014 kJ energie; 35 g proteínov; 80,9 g karbohydrátov, ako 10 g cukrov; 30,5 g tukov, ako 8,5 g saturátov; 53 mg cholesterol; 152 mg vápnika; 529 mg sodíka a 9,7 g vlákniny

    Mäsové guľky v cestovinovej polievke s bazalkou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Polievočka po ktorej by sa mi za ušami až gule robili. Tak by som ju tlačil do seba. Pochutil by som si veru. Všetko mám ták zajtra je na ráde. 5* a ukladám a tlačím, nech to nemusím potom hľadať.
No a je to. To je suprová večeře. Zase k tomu není co dodat jen parááááda..
Jasně budu baštit a v duchu Ti budu děkovat. Až tady budeš jezdit s tou lžící na ochutnávky, tak zajeď aj k nám na Moravu. Pozdravujem.
Pri čítaní receptu som cítila tú Tvoju známu ľahkosť,srdečnosť a lásku ku vareniu.Zaujali ma mäsové,,manličky",určite podľa Teba navarím.Každý Tvoj recept je malé literárne dielko,aj za to dík.KK a 5*

Pridaj komentár k receptu: