Mäsové guľky bez lepku
Foto: novalim
Raz vyskúšate tieto skvelé zemiakové guľky s mäsom a bez lepku a už si ich zamilujete. Chutné zemiakové cesto, ktoré sme
pripravili s Zobraziť celý popisRaz vyskúšate tieto skvelé zemiakové guľky s mäsom a bez lepku a už si ich zamilujete. Chutné zemiakové cesto, ktoré sme
pripravili s našou univerzálnou bezlepkovou múkou Promix UNI, plnené zmesou mletého mäsa, byliniek a slaninky a na
dochutenie sme si ku guľkám dali kyslú smotanu a opraženú cibuľku. A viac nám ku šťastiu netreba :-).
Zdroj: https://novalim.net/masove-gulky-bez-lepku/
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Na cesto: | |
1 kg uvarené v šupke |
|
300 g |
|
1 ks |
|
2 ČL |
|
Na plnku: | |
700 g |
|
trochu |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Na dochutenie: | |
1 ks |
|
4 ks |
|
Postup
-
1
V šupke uvarené zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme soľ, vajce a prisypávame múku Promix UNI, zatiaľ čo postupne spracovávame cesto. Múky dáme toľko, aby vzniklo kompaktné cesto, ktoré sa dá miesiť bez prílišného lepenia a dá sa aj vaľkať. Dôležité je však, aby cesto ostalo stále polomäkké.
- 2
Na plnku si pomelieme údené mäso a slaninu, primiešame nasekané bylinky alebo koreniny, prípadne dochutíme soľou, ak treba.
- 3
Zemiakové cesto rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske na hrúbku asi 7 mm, rozrežeme ho na štvorce asi 10×10 cm, do stredu každého naložíme za lyžicu plnky a potom vyformujeme guľky tak, že dobre postláčame spoje, aby z guliek pri varení plnka neunikla.
- 4
Pripravené zemiakové guľky plnené mäsom varíme v dostatočnom množstve osolenej vody na strednom plameni asi 5 minút. Guľky, ktoré vyplávali na povrch vyberieme cedidlom a opláchneme ich studenou vodou.
- 5
Podávame s kyslou smotanou a s na oleji opraženou cibuľkou.
- 6
Ak ste guliek pripravili viac, dajú sa aj zmraziť. Ideálne ich len krátko obvarte, vyberte z vody, nechajte vychladnúť a potom ich jednotlivo zmrazte na plechu. Keď zamrznú, môžete ich nasypať do sáčka, uzavrieť a uchovávať v mrazničke aj mesiac-dva.
Tiež mäsové guľky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu