Mäsové guľky
Mäsové guľky

Mäsové guľky bez lepku

novalim - fotkanovalim, 4. decembra 2020. Komerčný recept.
Mäsové guľky bez lepku
Foto: novalim

Raz vyskúšate tieto skvelé zemiakové guľky s mäsom a bez lepku a už si ich zamilujete. Chutné zemiakové cesto, ktoré sme pripravili s Zobraziť celý popisRaz vyskúšate tieto skvelé zemiakové guľky s mäsom a bez lepku a už si ich zamilujete. Chutné zemiakové cesto, ktoré sme pripravili s našou univerzálnou bezlepkovou múkou Promix UNI, plnené zmesou mletého mäsa, byliniek a slaninky a na dochutenie sme si ku guľkám dali kyslú smotanu a opraženú cibuľku. A viac nám ku šťastiu netreba :-).
Zdroj: https://novalim.net/masove-gulky-bez-lepku/

6-8
porcií
45 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na cesto:
1 kg uvarené v šupke
300 g
1 ks
2 ČL
Na plnku:
700 g
trochu
Na dochutenie:
1 ks
4 ks




Postup

  1. 1

    V šupke uvarené zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme soľ, vajce a prisypávame múku Promix UNI, zatiaľ čo postupne spracovávame cesto. Múky dáme toľko, aby vzniklo kompaktné cesto, ktoré sa dá miesiť bez prílišného lepenia a dá sa aj vaľkať. Dôležité je však, aby cesto ostalo stále polomäkké.

  2. 2

    Na plnku si pomelieme údené mäso a slaninu, primiešame nasekané bylinky alebo koreniny, prípadne dochutíme soľou, ak treba.

  3. 3

    Zemiakové cesto rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske na hrúbku asi 7 mm, rozrežeme ho na štvorce asi 10×10 cm, do stredu každého naložíme za lyžicu plnky a potom vyformujeme guľky tak, že dobre postláčame spoje, aby z guliek pri varení plnka neunikla.

  4. 4

    Pripravené zemiakové guľky plnené mäsom varíme v dostatočnom množstve osolenej vody na strednom plameni asi 5 minút. Guľky, ktoré vyplávali na povrch vyberieme cedidlom a opláchneme ich studenou vodou.

  5. 5

    Podávame s kyslou smotanou a s na oleji opraženou cibuľkou.

  6. 6

    Ak ste guliek pripravili viac, dajú sa aj zmraziť. Ideálne ich len krátko obvarte, vyberte z vody, nechajte vychladnúť a potom ich jednotlivo zmrazte na plechu. Keď zamrznú, môžete ich nasypať do sáčka, uzavrieť a uchovávať v mrazničke aj mesiac-dva.

Diskusia k receptu

evanaaa
@kvakac , a na jazyk sa nelepí? :-) Pekne vypečená.....no a k receptu - tie guľky sa dajú aj s bežnou múkou spraviť, dobré sú do kyslej kapusty.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia