Mäsové guľky
Mäsové guľky bez lepku
Autor receptu: novalim
Raz vyskúšate tieto skvelé zemiakové guľky s mäsom a bez lepku a už si ich zamilujete.* Chutné zemiakové cesto, ktoré sme
pripravili s našou univerzálnou bezlepkovou múkou Promix UNI, plnené zmesou mletého mäsa, byliniek a slaninky a na
dochutenie sme si ku guľkám dali kyslú smotanu a opraženú cibuľku. A viac nám ku šťastiu netreba :-).
6-8 porcií |
45 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- V šupke uvarené zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme soľ, vajce a prisypávame múku Promix UNI, zatiaľ čo postupne spracovávame cesto. Múky dáme toľko, aby vzniklo kompaktné cesto, ktoré sa dá miesiť bez prílišného lepenia a dá sa aj vaľkať. Dôležité je však, aby cesto ostalo stále polomäkké.
- Na plnku si pomelieme údené mäso a slaninu, primiešame nasekané bylinky alebo koreniny, prípadne dochutíme soľou, ak treba.
- Zemiakové cesto rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske na hrúbku asi 7 mm, rozrežeme ho na štvorce asi 10×10 cm, do stredu každého naložíme za lyžicu plnky a potom vyformujeme guľky tak, že dobre postláčame spoje, aby z guliek pri varení plnka neunikla.
- Pripravené zemiakové guľky plnené mäsom varíme v dostatočnom množstve osolenej vody na strednom plameni asi 5 minút. Guľky, ktoré vyplávali na povrch vyberieme cedidlom a opláchneme ich studenou vodou.
- Podávame s kyslou smotanou a s na oleji opraženou cibuľkou.
- Ak ste guliek pripravili viac, dajú sa aj zmraziť. Ideálne ich len krátko obvarte, vyberte z vody, nechajte vychladnúť a potom ich jednotlivo zmrazte na plechu. Keď zamrznú, môžete ich nasypať do sáčka, uzavrieť a uchovávať v mrazničke aj mesiac-dva.