Bravčové pliecko
Bravčové pliecko

Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku fotorecept

ferdo2 - bez fotkyferdo2, 14. apríla 2018
Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept)
Foto: ferdo2

Klasický recept, vylepšený o marinované mäso. Koreniny v marináde si môžete upraviť alebo pridať podľa chuti a vytvoriť tak vlastnú variáciu.

4-5
porcie
10 minút
príprava
80-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 ks
5 strúčikov
1 l
2 PL
1 PL
Marináda:
100 ml
1 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL
1/4 ČL
1/2 ČL
1/4 ČL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Deň vopred si očistíme bravčové pliecko od nadbytočného tuku (nie všetok, trochu môžeme nechať) a nakrájame na kocky cca 4 x 4 cm. Dáme do misky alebo hrnca vhodnej veľkosti, v ktorom sme si pripravili marinádu tak, že sme všetky uvedené suroviny zmiešali dokopy. Mäso dôkladne premiešame, aby bolo všade pokryté, priklopíme a necháme cez noc marinovať v chladničke.

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do rozpáleného hrnca dáme rozpustiť bravčovú masť a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme dohneda. Netreba sa nikam zbytočne ponáhľať, restujeme na miernom až strednom ohni a neustále miešame, aby sa nám cibuľa nepripálila, čo bude trvať cca 20 minút.

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Minútu až dve pred koncom pridáme cesnak nakrájaný na plátky - takto sa nám nepripáli, ani nezhorkne.

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zosilníme oheň a pridáme marinované mäso, ktoré sa nám krátko po vložení začne dusiť. Všetku šťavu, ktorú mäso pustí, vyrestujeme na tuk. Tým si zároveň čiastočne rozdusíme cibuľu s cesnakom.

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po odrestovaní šťavy by nám malo ostať čisté, zo všetkých strán zatiahnuté a opečené mäso.

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme mäsovým vývarom, zavaríme, priklopíme a na miernom ohni dusíme domäkka (cca 45 minút). Ak nemáte pravý vývar a chcete namiesto neho použiť bujón, odporúčam použiť len polovičné množstvo (0,5 l) a zvyšok doliať vriacou vodou, inak sa vám môže stať, že budete mať jedlo veľmi slané.

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec môžeme podľa potreby zahustiť lyžicou klasickej maslovej zápražky, ale nie je to nutné - záleží na tom, akú hustú chceme mať omáčku. V prípade zahustenia zápražkou povaríme ešte ďalších 10 minút. Následne podľa potreby dochutíme soľou a korením, prípadne pridáme ešte trochu čerstvého prelisovaného cesnaku.

    Marinované bravčové pliecko dusené na cesnaku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame buď s chlebom alebo pečivom či parenou knedľou podobne ako guláš, alebo s varenou ryžou, či jačmennými krúpami ako na úvodnom obrázku.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Nie zlý nápad, vyskúšam....no mám dojem, že si to s tou cibuľkou "dohneda" trochu prehnal, lebo si ju spálil, nezhorkla? A ešte sa opekala aj s cesnakom a potom s mäsom. Ale celkovo sa mi recept s marinádou pozdáva.
1x strucik