Mahshi cromb - ryža v kapustných listoch fotorecept
Foto: janaalizibolenova
(Egyptský recept) Tento recept už na Vareche síce je, avšak zvyknem ho robievať trošku inak a preto ho prikladám. V postupe na zmes mahshi Zobraziť celý popis(Egyptský recept) Tento recept už na Vareche síce je, avšak zvyknem ho robievať trošku inak a preto ho prikladám. V postupe na zmes mahshi sa budem opakovať z môjho ďalšieho receptu (Mahshi v baklažánoch), nakoľko predpokladám, že by Varecháčom nebolo pohodlné preklikávať medzi dvomi receptmi. Mahshi cromb sa výborne hodí ako príloha k rezňom. Jediná jeho nevýhoda je dlhá príprava.
Postup
-
1
Kapustné listy si umyjeme a varíme vo vode, kam sme nasypali 1ČL mletého indického kmínu (cumin). Listy varíme, až kým nebudú akoby priesvitné. Môžeme variť viac listov naraz.
- 2
Kým sa listy varia, pripravíme si zmes mahshi. 1. ryžu umyjeme, prípadne preberieme a dáme do nádobky/hrnca 2. pridáme nadrobno nakrájanú/pomixovanú cibuľu a roztlačený cesnak (6 strúčikov) 3. ďalej pridáme po jednej ČL soľ, čierne korenie, mletý indický kmín 4. hrste vňatí petržlenu, kôpru a koriandra umyjeme, nadrobno nasekáme a pridáme k ryži 5. do ryžovej zmesi pridáme 2PL paradajkového pretlaku, 2PL oleja a 1PL kopcom masla/hery (kto nemá rád moc mastné, môže dať menej oleja a masla) 6. všetko dobre premiešame a ochutnáme, či nepotrebuje zmes dosoliť a dokoreniť.
- 3
Uvarené kapustné listy si nakrájame na štvorce/široké pásy, na ktoré dáme zmes mahshi. (Pozor - nedávame veľa ryžovej zmesi, pretože pri varení nám ryža napučí a roztrhla by listy). Kapustné listy so zmesou zvinieme. Konce listov môžeme zahnúť. Ak ich nezahneme, nič sa nestane, nakoľko pri varení sa listy na koncoch akoby uzatvoria.
- 4
Do väčšieho hrnca si naspodok naukladáme stonky z petržlenovej, kôprovej a koriandrovej vňate, na stonky naukladáme nakrájané paradajky a zvyšné strúčiky cesnaku prerezané na polovice. Na tieto stonky potom ukladáme plnené kapustné listy a postupne ich na seba vrstvíme.
- 5
Prípravíme si zálievku, v ktorej budeme variť naukladané plnené kapustné listy. Do litra vody dáme slepačí bujón, soľ,čierne korenie, mletý indický kmín a 2 PL paradajkového pretlaku. Túto zmes dáme na oheň, až kým bude vrieť. Po zovretí ochutnáme,či zmes nepotrebuje dosoliť a dokoreniť.
- 6
Na naukladané plnené kapustné listy položíme tanier/misku jeho/jej opakom (viď obrázok) a postupne zalejeme pripravenou zálievkou. Zálievky dáme len toľko, aby posledný rad plnených kapustných listov nebol zaliaty. Takto pripravené plnené kapustné listy dáme na oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď plnené kapustné listy klesnú v hrnci nižšie (budú všetky zaliate zálievkou), vyberieme tanier/misku z hrnca a necháme variť na miernom ohni prikryté pokrievkou.
- 7
Približný čas varenia je 30 minút, treba priebežne kontrolovať, či je ryža v kapustných listoch uvarená. Vo väčšine prípadov nám zmes mahshi zvýši, tú potom varím ako normálnu ryžu len pridaním vody.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu