Koláč včelie bodnutie
foodblog Medové motúzy, 10. novembra 2024
Foto: Jana Štrbková
Včelie spoločenstvo je dokonalým prejavom múdrej prírody a aj preto som upiekla z lásky k včielkam koláč, ktorý nesie ich meno.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
180 g |
|
1 ČL |
|
80 ml |
|
20 g |
|
1 ks |
|
1/2 bal. |
|
štipka |
|
Mandľová kôrka: | |
80 g |
|
100 g |
|
80 g |
|
60 g |
|
Plnka: | |
180 ml |
|
30 g |
|
20 g |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
60 g |
|
Na vymastenie a vysypanie formy: | |
|
|
|
Postup
-
1
Do misky šľahača nasypeme múku, cukor, pridáme mlieko, roztopené, ale vychladnuté maslo, bielok, soľ a rozdrobené droždie. V šľahači s hákovým nadstavcom vymiesime hladké cesto.
- 2
Cesto rozvaľkáme na veľkosť tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vymastili a vysypali múkou. Cesto preložíme do formy.
- 3
Na mandľovú kôrku do hrnca vložíme maslo, cukor aj med, na miernom ohni rozpúšťame a privedieme do varu. Potom prisypeme plátky mandlí. Túto zmes rozotrieme na povrch cesta, formu prikryjeme fóliou a odložíme na noc do chladničky.
- 4
Cesto vyberieme z chladničky a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút dozlatista. Ak by mandľová kôrka začala príliš hnednúť, v druhej polovici pečenia môžeme povrch koláča prikryť papierom na pečenie.
- 5
Upečený vychladnutý korpus rozrežeme na polovicu a vrchnú časť s mandľami nakrájame na porcie.
- 6
Na plnku 2/3 tretiny mlieka privedieme do varu spolu s cukrom a s vanilkou. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame vanilkový pudingový prášok a uvaríme hustý puding.
- 7
Do horúceho pudingu vmiešame žĺtok, preložíme do chladnej misy a miešame, kým zmes nevychladne. Do vychladnutého pudingu primiešavame na kocky nakrájané maslo izbovej teploty. Hotovou plnkou naplníme koláč.
Tiež mandľový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem