Mandľový koláč
Mandľový koláč

Koláč včelie bodnutie

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 10. novembra 2024
Koláč včelie bodnutie
Foto: Jana Štrbková

Včelie spoločenstvo je dokonalým prejavom múdrej prírody a aj preto som upiekla z lásky k včielkam koláč, ktorý nesie ich meno.

12
porcií
40 (+ odležanie) minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
180 g
1 ČL
80 ml
20 g
1 ks
1/2 bal.
 štipka
Mandľová kôrka:
80 g
100 g
80 g
60 g
Plnka:
180 ml
30 g
20 g
1 ks
1 ČL
60 g
Na vymastenie a vysypanie formy:




Postup

  1. 1

    Do misky šľahača nasypeme múku, cukor, pridáme mlieko, roztopené, ale vychladnuté maslo, bielok, soľ a rozdrobené droždie. V šľahači s hákovým nadstavcom vymiesime hladké cesto.

  2. 2

    Cesto rozvaľkáme na veľkosť tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vymastili a vysypali múkou. Cesto preložíme do formy.

  3. 3

    Na mandľovú kôrku do hrnca vložíme maslo, cukor aj med, na miernom ohni rozpúšťame a privedieme do varu. Potom prisypeme plátky mandlí. Túto zmes rozotrieme na povrch cesta, formu prikryjeme fóliou a odložíme na noc do chladničky.

  4. 4

    Cesto vyberieme z chladničky a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút dozlatista. Ak by mandľová kôrka začala príliš hnednúť, v druhej polovici pečenia môžeme povrch koláča prikryť papierom na pečenie.

  5. 5

    Upečený vychladnutý korpus rozrežeme na polovicu a vrchnú časť s mandľami nakrájame na porcie.

  6. 6

    Na plnku 2/3 tretiny mlieka privedieme do varu spolu s cukrom a s vanilkou. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame vanilkový pudingový prášok a uvaríme hustý puding.

  7. 7

    Do horúceho pudingu vmiešame žĺtok, preložíme do chladnej misy a miešame, kým zmes nevychladne. Do vychladnutého pudingu primiešavame na kocky nakrájané maslo izbovej teploty. Hotovou plnkou naplníme koláč.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia