Orechová bábovka
Orechová bábovka

Šťavnatá orechová bábovka bez múky

Jarmila Horváthová
magazín Varecha, piatková príloha denníka Pravda, 12. novembra 2024
Šťavnatá orechová bábovka bez múky
Foto: Shutterstock
10
porcií
25 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks
125 g mleté
125 g mleté
200 g
50 g nasekané
1 ČL
z 1 citróna
z 1/2 citróna
Na vymastenie a vysypanie formy:
 (alebo krupica, mleté orechy)




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 180 °C a bábovkovú formu dôkladne vymažeme maslom. Rovnako dôkladne ju vysypeme, aby sa cesto neprilepilo – môžeme ju vysypať strúhankou, krupicou alebo mletými orechmi.

  2. 2

    Štyri vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky.

  3. 3

    Mleté lieskové a vlašské orechy zmiešame s práškovým cukrom a nasekanými orechami.

  4. 4

    Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkov pridáme posledné piate vajíčko, vanilkovú pastu, nastrúhanú kôru z 1 citróna, šťavu z 1/2 citróna a vyšľaháme dopenista.

  5. 5

    Žĺtkovú penu pridáme k orechovej zmesi, rozmiešame a potom opatrne na niekoľkokrát vmiešame vyšľahané bielky.

  6. 6

    Hotovú zmes nalejeme do pripravenej bábovkovej formy a pečieme približne 45 minút. Či je bábovka upečená, vyskúšame špajdľou. Necháme vo forme vychladnúť, až potom vyklopíme.

  7. 7

    Bábovku môžeme nechať neozdobenú, alebo ju posypať práškovým cukrom, či poliať polevou podľa preferencií.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia