Šťavnatá orechová bábovka bez múky
magazín Varecha, piatková príloha denníka Pravda, 12. novembra 2024
Foto: Shutterstock
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
5 ks |
|
125 g mleté |
|
125 g mleté |
|
200 g |
|
50 g nasekané |
|
1 ČL |
|
z 1 citróna |
|
z 1/2 citróna |
|
Na vymastenie a vysypanie formy: | |
|
|
(alebo krupica, mleté orechy) |
|
Postup
-
1
Rúru predhrejeme na 180 °C a bábovkovú formu dôkladne vymažeme maslom. Rovnako dôkladne ju vysypeme, aby sa cesto neprilepilo – môžeme ju vysypať strúhankou, krupicou alebo mletými orechmi.
- 2
Štyri vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky.
- 3
Mleté lieskové a vlašské orechy zmiešame s práškovým cukrom a nasekanými orechami.
- 4
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkov pridáme posledné piate vajíčko, vanilkovú pastu, nastrúhanú kôru z 1 citróna, šťavu z 1/2 citróna a vyšľaháme dopenista.
- 5
Žĺtkovú penu pridáme k orechovej zmesi, rozmiešame a potom opatrne na niekoľkokrát vmiešame vyšľahané bielky.
- 6
Hotovú zmes nalejeme do pripravenej bábovkovej formy a pečieme približne 45 minút. Či je bábovka upečená, vyskúšame špajdľou. Necháme vo forme vychladnúť, až potom vyklopíme.
- 7
Bábovku môžeme nechať neozdobenú, alebo ju posypať práškovým cukrom, či poliať polevou podľa preferencií.
Tiež orechová bábovka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu