Strapačky
Strapačky

Halušky s kyslou kapustou a so slaninou

Marcel Ihnačák
šéfkuchár, 11. novembra 2024
Halušky s kyslou kapustou a so slaninou
Foto: Lidl
6
porcií
15 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Halušky:
200 g
2 ks
200 g
200 g
Kapusta:
1 kg
2 ks
1 ČL
 (alebo bravčová masť)
Navrch:
200 g
1 zväzok




Postup

  1. 1

    V hrnci na oleji alebo masti dozlatista orestujeme nadrobno nasekané cibule. Prihodíme rascu, soľ a korenie.

  2. 2

    Kapustu posekáme na menšie časti a preložíme do misy.

  3. 3

    Zo slaniny odkrojíme kožu a nakrájame ju na malé kúsky. Preložíme do kastróla s rozpáleným olejom alebo masťou a restujeme do zlatohneda, kým bude slanina chrumkavá.

  4. 4

    Kapustu prihodíme k orestovanej cibuli, podlejeme vodou a ochutíme soľou a korením. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a dusíme približne pol hodiny.

  5. 5

    Vodu na halušky osolíme a necháme zovrieť. Do misy najemno nastrúhame zemiaky, pridáme vajcia, obe múky, trochu soli a cesto premiešame.

  6. 6

    Do osolenej vriacej vody pomocou sitka na halušky so stierkou pretlačíme cesto. Premiešame, aby sa halušky neprilepili na dno a varíme približne 2 minúty, kým halušky vyplávajú na povrch.

  7. 7

    Uvarené halušky scedíme, prepláchneme a pridáme do kapusty. Servírujeme posypané kúskami opraženej slaniny a nadrobno nakrájanou lahôdkovou cibuľkou.

Diskusia k receptu

marienka44
Vajcia do haluš. cesta nepatria. Ja hádžem halučky z lopára / dienko/, ako to robila moja stará mama a moja mama.
Slaninka ostane chrumkavá, keď sa ooraží na suchej rajnici, nie do masti. Masť sa pridá až po upražení slaniny, je to odskúšané.
1x zolik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia