Losos na citrusoch so zemiakovým a mrkvovým pyré s citrónovým tymiánom fotorecept

sjuz - fotkasjuz, 17. apríla 2012
Losos na citrusoch so zemiakovým a mrkvovým pyré s citrónovým  tymiánom (fotorecept)
Foto: sjuz

Osviežujúci ľahký receptík

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
2 ks
1
1 PL
5 ks
2 ks
 čerstvý
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Lososa umyjeme. Pokrájame pomaranč a citrón na kolieska. Do pekáča dáme papier na pečenie, poukladáme pomaranč a citrón a na kolieska poukladáme lososa. Mierne posypeme údenou soľou, pridáme vločky masla a bylinky.

    Losos na citrusoch so zemiakovým a mrkvovým pyré s citrónovým  tymiánom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zabalíme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 20-25 min. pri 200-220 st. C

    Losos na citrusoch so zemiakovým a mrkvovým pyré s citrónovým  tymiánom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V osolenej vode uvaríme spolu zemiaky, mrkvu a cesnak.

    Losos na citrusoch so zemiakovým a mrkvovým pyré s citrónovým  tymiánom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po uvarení vyberieme mrkvu a cesnak zvlášť. Zo zemiakov urobíme pyré s maslom a trochou smotany - ja nešľahám, ale pretláčam. Mrkvu s cesnakom a maslom pretlačíme tiež na pyré, pridáme trošku šťavy z pomaranča a lístky tymiánu.

    Losos na citrusoch so zemiakovým a mrkvovým pyré s citrónovým  tymiánom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 6

    Takto vyzerá udusený losos - po otvorení sa z neho vinie nádherná vôňa citrusov, byliniek a ryby.

    Losos na citrusoch so zemiakovým a mrkvovým pyré s citrónovým  tymiánom (fotorecept) - obrázok 6
  6. 7

    Ja som servírovala poliate výpekom z ryby, masla a citrusov, šalátom s pomarančom a samozrejme s vínkom Cabernet Sauvignon rosé prívl. neskorý zber ročník 2011 Chateu Topoľčianky. Vydarený ročník!

Diskusia k receptu

jamarlen
moje obľúbené, no robieval som doteraz iba na citrónoch. odteraz určite pridávam aj pomaranč. pyré zasa robievam trikolor, oridávam aj zelený stĺpček z brokolice a muškátového orieška. alebo hrášok.
krásne foto, krásny recept.....
enerrgizer
krásny recept ...Topoľčianky mám veľmi rád :) a to ružové má myslím aj nejaké ocenenie, je fakt vydarené...
adkas
lososa milujem. vsetko OK, iba ten tymian mi tam vadi. Krasne naservirovane, uz iba sa ponuknut:))) Musim skusit s tymi pomarancmi, znie to dobre.
evusik
veľmi pekne spracovaný recept, od surovín až po finále :-)
sjuz
@energizer - máš pravdu, ale to dostal ročník 2009..vyhral vo Francúzsku, odvtedy kupujeme do zásoby, ale toto sme objavili a ochutnali, a musím povedať, že je naozaj mňam:)
ethanel
Pekny recept, podobny sposob sa vola pecenie v papilote a hodi sa na vsetko pretoze potravina si uchova svoju charakteristicku chut, vonu a vitaminy. Ja robim podobne lososa len mrkvove pyre robim odlisnym sposobom, mrkva, badian, pomarancovy dzus, citron a dochutim ... inac aj toto je oku lahodiace. Ja som nedavno varil tiez taku zvlastnu konbinaciu :)  varecha.pravda.sk/recepty/raky-v-hubovom-ragu/26974-recep...
afataga
ten losos sa mi paci v tejto uprave, hodny vyskusania
tatranka
Krásny recept. Aj dokumentácia fotografii a popis receptu je veľmi dobrá.
viera111
Fantastický recept, dávam 5*. Manžel skoro odpadol, keď som mu to naservírovala a pýtal si aj dupľu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia