Raky v hubovom ragú

ethanel - fotkaethanel, 15. apríla 2012
Raky v hubovom ragú
Foto: ethanel

Po dlhom čase som dostal možnosť kúpiť živých rakov, manželka síce namietala aby som ich nenosil domov pretože ak ich uvidí živých tak sa Zobraziť celý popisPo dlhom čase som dostal možnosť kúpiť živých rakov, manželka síce namietala aby som ich nenosil domov pretože ak ich uvidí živých tak sa ich ani nedotkne ale nakoniec si na nich pochutnala aj ked jeden čo nám unikol ostal stále na žive a teraz je jej domáce zvieratko v akváriu a má meno Carlos.

2-3
porcie
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

30 ks čerstvé
2 ks
2 ks strúčik
200 ml
100 ml
150 g
50 g
75 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Raky sú nepochybne stále vnímané ako špecialita, chuťovka a niečo nedostupné. Avšak ich príprava nie je až taká zložitá. Zakaždým platí to isté pravidlo - mať kvalitnú a čerstvú surovinu. Vždy si skontrolujte či prežili raky cestu domov ak nájdete mŕtve kusy tak ich vyhoďte, živé kusy dôkladne očistite a skontrolujte.

    Raky v hubovom ragú - obrázok 1
  2. 2

    Tak o rakoch sme si už niečo povedali teraz nieco o varení. 1. použite dostatočne veľký hrniec, aby ste raky mohli pohodlne vložiť do vriacej vody. 2. priveďte k varu 6 litrov vody, pridajte asi 10 kociek cukru, dobrú hrsť morskej soli, peknú viazaničku čerstvého kôpru a nechajte vrieť asi 15 minúť. 3. postupne vložte do vriacej vody asi 10 kusov rakov hlavou vopred a varte asi 10minút pokiaľ voda nezačne opäť vrieť, vyberte ich a takto uvarte všetky raky ktoré nechajte vychladnúť v mise. 4. Keď máte všetky raky uvarené, vývar precedíme cez gázu, pridáme ešte jednu viazaničku kôpru a necháme vychladnúť. 5. Do vychladnutého vývaru vložíme raky a necháme odpočívať asi tak 5-10 hodín, takto račie mäso ostane chutné a šťavnaté.

  3. 3

    Po 5-10 hodinách si rakov vyberieme z vývaru, strednú časť na konci chvosta stočíme a vytiahneme miechu. Telo oddelíme od hlavy, klepetá od tela, telíčka ošúpeme, klepetá rozbijeme a mäso vyberieme alebo necháme len naštiepene a prídáme ich spolu s telíčkami do pripravenej omáčky a prehrejeme. Kto ich má rád v celku tak ich môže aj tak podávať vo veľkej miske a teplú omáčku podávať zvlášť. Ja osobne rakov rozoberiem ,, 4 ks ponechám v celku ,, do taniera naložím omáčku s račím mäsom a na vrch položím 2ks celých uvarených rakov na dekoráciu.

    Raky v hubovom ragú - obrázok 3
  4. 4

    Príprava omáčky. Pripravíme si bešamelovú omáčku a odstavíme na stranu. Šalotku si nakrájame na drobno speníme na 25g masla s trochou oleja, pridáme nakrájaný strúčik cesnaku, nakrájane šampinony, rýchlo orestujeme postriekame vytlačenou šťavou z citróna a prilejeme trochu vína, podusíme asi tak 15-20 minút neskôr pridáme 125 ml vývaru z rakov, prehrejeme, pridáme bešamel, dochutíme, soľou, korením, vínom a nakoniec zjemníme smotanou. Polovičku tejto omáčky prelejeme do misky a poriadne rozmixujeme na hríbové puré ktore vlejeme späť do omáčky a premiešame. Podávame s chrumkavou zapekanou bagetkou ktoru pred pečením prekrojíme a potrieme cesnakovým maslom. Ako víno sa hodí dobré vychladené Sancerre, Chablis, Claudy Bay, Piper Heidseck Champagne

    Raky v hubovom ragú - obrázok 4

Diskusia k receptu

evusik
tak rakov som jedla naposledy ako malé decko keď ich brat nachytal v potoku a potom varil v kotlíku na ohni, bola to dobrota... neviem či ich ešte niekedy budem jesť.... v každom prípade pekný recept s podrobným popisom prípravy pre tých ktorí sa rakom dostanú :-)
afataga
vyzera to krasne, ale toto ja nikdy nebudem varit, nemam svedomie rada alebo kraba uvarit za ziva, musle mi nevadia, to je predsa len akasi nizsia forma zivota :-)
tinca
@ethanel , hneď som vedela,že rcp je od teba. Ja by som si dala, ale ak by si ma pozval ty na ne,ja by som to ani nevedela rozobrať a ani nemala svedomie zaživa uvariť. Ale prima rcp
rybarkuchar
Pekne popísaný recept. Rak je u nás chránený a zohnať čerstvé je priam nemožné.
ethanel
@rybarkuchar ja viem ale tu v UK maju farmu kde ich chovaju takze ich mozno kupit, urcite to nie su take ako na SK ale chutia velmi dobre, 1KG ,, co je asi 10 - 12 rakov ,, stoji asi 12 GBP ja som kupoval 3 KG a poviem ti to bol fakt zazitok :) , jeden mi utiekol a manzelka ho nakoniec nasla a dala do akvaria a teraz je chraneny nou :)
ethanel
tinca ... ako si vedela :) dakujem za pochvalu a urcite by si si pochutnala, moja manzelka tiez musela byt v obyvacke zatial co som ich cistil a varil ... :)
nonna
BRAVOOOOOOOOOOOOOO, superovité, len naozaj sa dostať k nejakému tomu kôrovcovi. Ukladám, aspoň TO.
nonna
A aj som vyhodila na "fejs", nech sa širšie ľudstvo dozvie.
cica2
vždy tak obdivujem tvoje recepty a fotky, klobúk dole...a ináč asi by som tiež radšej toho raka, mala ako domáce zvieratko v akváriu :-))
hannah22
superrrr.... naposledy som živého raka videla pred 50 rokmi v potoku... :))
garanco
Mne tento recept pripadá ako vtip asi spred 50 rokov:"- Dežko , už si jedol banán?- Ňe, aľe brat vidzel".
Ja som videla živého raka naposledy v potoku asi pred 20 rokmi a pamätám si, že keď som bola malá, tak rozprávali, že niekedy jedli raky aj žabie stehienka, ale už sa to nesmie.
marianne69
...ja som tiez asi raka este nejedla,moj otec vzdy spominal,ze za jeho mladosti(mal by 86 rokov) ich potok pri chalupe az smrdel od rakov a ryb,nedal sa nechytit, ale dala by som si,v tvojom prevedeni @ethanel je vsetko krasne:-) btw: mas taky anjelsky nick:-DD
ethanel
@garanco mozno na SK ale ja zijem v UK a tu maju racie farmy takze ich tu chovaju vo velkom.
turistka
@ethanel , na raky mám vzdialenú spomienku z detstva, boli nachytané na rieke Orava. U nás sú roky chránené, veľmi som sa raz zabávala na rybách, mala som uvarenú tarhoňu a trošku som pustila do vody vedľa raka, bolo veľmi milé pozerať, ako si ju kladie prednými malými klepietkami do úst, očividne mu chutila. Tak Tvojej manželke prajem, aby jej rak v akváriu prospieval. Pre zmenu u nás v obchodoch predávajú rôzne morské príšerky a tie si občas kúpim a pripravujem.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia