Losos na citrusoch so zemiakovým a mrkvovým pyré s citrónovým tymiánom (fotorecept)

Autor receptu: sjuz

Osviežujúci ľahký receptík

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Lososa umyjeme. Pokrájame pomaranč a citrón na kolieska. Do pekáča dáme papier na pečenie, poukladáme pomaranč a citrón a na kolieska poukladáme lososa. Mierne posypeme údenou soľou, pridáme vločky masla a bylinky.
  2. Zabalíme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 20-25 min. pri 200-220 st. C
  3. V osolenej vode uvaríme spolu zemiaky, mrkvu a cesnak.
  4. Po uvarení vyberieme mrkvu a cesnak zvlášť. Zo zemiakov urobíme pyré s maslom a trochou smotany - ja nešľahám, ale pretláčam. Mrkvu s cesnakom a maslom pretlačíme tiež na pyré, pridáme trošku šťavy z pomaranča a lístky tymiánu.
  5. Takto vyzerá udusený losos - po otvorení sa z neho vinie nádherná vôňa citrusov, byliniek a ryby.
  6. Ja som servírovala poliate výpekom z ryby, masla a citrusov, šalátom s pomarančom a samozrejme s vínkom Cabernet Sauvignon rosé prívl. neskorý zber ročník 2011 Chateu Topoľčianky. Vydarený ročník!