Líčka na tmavom pive s hrachovým pyré
šéfkuchár Hotela FIS Jasná****, 29. januára 2019
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Suroviny
800 g |
|
150 g |
|
300 g |
|
3 g |
|
75 g |
|
čerstvé (rozmarín, tymian) |
|
(mleté čierne korenie, celé nové korenie, bobkový list) |
|
|
|
1 kg (mrkva, zeler, petržlen, kaleráb) |
|
300 ml |
|
400 g |
|
150 g |
|
300 g suchý žltý |
|
25 g |
|
|
Postup
-
1
Líčka očistíme od hrubých blán a dôkladne umyjeme v studenej vode, osolíme a okoreníme z každej strany. Obalíme v hladkej múke a opečieme na horúcej masti. Opečené líčka vyberieme a odložíme nabok. Do masti vložíme nakrájanú cibuľu, 500 g koreňovej zeleniny a restujeme dotmava. Počas restovania osolíme a okoreníme, nakoniec pridáme pretlak a krátko restujeme, zalejeme pivom. Do takto pripraveného základu vložíme opečené líčka, tymian a 100 g sušených sliviek. Môžeme pridať kožu z údenej slaniny. Prikryjeme a pomaly dusíme asi 1,5 hodiny, občas podlejeme vodou.
- 2
Hrach dáme variť do osolenej vody, keď je uvarený, scedíme ho (trochu vody odložíme bokom), pridáme maslo a rozmixujeme dohladka. Ak by bola kaša hustá, pridáme vodu z hrachu. Krúpy urestujeme na masti. 500 g koreňovej zeleniny pokrájame na malé kocky a spolu s cibuľou opečieme, osolíme, okoreníme a zmiešame s krúpami. Zalejeme horúcou vodou a dusíme asi 25 minút.
- 3
Keď sú líčka udusené domäkka, vyberieme ich zo základu a uložíme na teplé miesto, zeleninový základ spolu s omáčkou rozmixujeme a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Odoberieme časť omáčky a vložíme do nej 50 g sušených sliviek, ktoré krátko macerujeme.
- 4
Naspodok taniera nanesieme hrachové pyré, na ktoré navrstvíme zeleninové krúpy, líčka a prelejeme omáčkou, dozdobíme slivkami, nasekanou vňaťou a fritovanou cibuľkou.
Tiež bravčové líčka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu