Bravčové líčka

Líčka na tmavom pive s hrachovým pyré

Autor receptu: redakcia

4
porcie
170 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Líčka očistíme od hrubých blán a dôkladne umyjeme v studenej vode, osolíme a okoreníme z každej strany. Obalíme v hladkej múke a opečieme na horúcej masti. Opečené líčka vyberieme a odložíme nabok. Do masti vložíme nakrájanú cibuľu, 500 g koreňovej zeleniny a restujeme dotmava. Počas restovania osolíme a okoreníme, nakoniec pridáme pretlak a krátko restujeme, zalejeme pivom. Do takto pripraveného základu vložíme opečené líčka, tymian a 100 g sušených sliviek. Môžeme pridať kožu z údenej slaniny. Prikryjeme a pomaly dusíme asi 1,5 hodiny, občas podlejeme vodou.
  2. Hrach dáme variť do osolenej vody, keď je uvarený, scedíme ho (trochu vody odložíme bokom), pridáme maslo a rozmixujeme dohladka. Ak by bola kaša hustá, pridáme vodu z hrachu. Krúpy urestujeme na masti. 500 g koreňovej zeleniny pokrájame na malé kocky a spolu s cibuľou opečieme, osolíme, okoreníme a zmiešame s krúpami. Zalejeme horúcou vodou a dusíme asi 25 minút.
  3. Keď sú líčka udusené domäkka, vyberieme ich zo základu a uložíme na teplé miesto, zeleninový základ spolu s omáčkou rozmixujeme a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Odoberieme časť omáčky a vložíme do nej 50 g sušených sliviek, ktoré krátko macerujeme.
  4. Naspodok taniera nanesieme hrachové pyré, na ktoré navrstvíme zeleninové krúpy, líčka a prelejeme omáčkou, dozdobíme slivkami, nasekanou vňaťou a fritovanou cibuľkou.