Lazane s kyslou smotanou a zeleninou fotorecept
Foto: dorenika
Veľa veľa zeleniny s trochou mäsa. Robievala som s bešamelom, ale kamarátka mi odporučila smotanu a zmenilo mi to život. Treba vyskúšať.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g mleté |
|
(plátky) |
|
1 ks |
|
4 strúčiky |
|
1/3 hrnčeka (alebo whisky) |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 hrsť |
|
1 ks červený |
|
200 g čerstvý |
|
400 g |
|
400 ml |
|
500 ml |
|
500 ml |
|
3 ks |
|
15 cm vetvička |
|
2 PL |
|
3 PL |
|
(zmes) |
|
|
|
|
|
strúhaný |
|
Postup
-
1
Cibuľu nasekáme nadrobno a osmažíme domäkka na rozpustenom masle. Pridáme roztlačené 3 strúčiky cesnaku a smažíme 1 minútu. Pridáme mleté mäso a restujeme dokým ohnedne.
-
2
Pridáme bourbon, ja používam Jack Daniels, pretože môj muž dostáva fľaše a fľaše ako darčeky a nepijeme, takže máme špajzu plnú toho, tak aspoň na varenie :) Vyvaríme alkohol aspoň 5 minút.
-
3
Medzitým si nasekáme zeleninu. Ja používam automatický sekáčik na to a všetko to je jednotnej veľkosti. Zeleninu pridáme k mäsu, premiešame a pridáme paradajkovú omáčku a vývar, bylinky a prikryjeme. Varíme na najnižšom ohni.
-
4
Varíme 45 minút, priebežne miešame. Keď je dovarené, vyberieme stonky a bobkové listy. Osolíme, okoreníme podľa chuti. Poriadne to ochuťte, aby to chutilo. Môžete dať aj chilli ak nemáte deti. Ponorným mixérom trochu rozmixujeme, aby tam ostali kúsky zeleniny.
-
5
Na panvici roztopime PL masla a krátko osmažíme strúčik cesnaku. Pridáme špenátové listy a chvíľku dusíme. V mise zmiešame so smotanou, korením a soľou. Rúru zapneme na 180 °C a začneme ukladať do plechu lazane. Trochu mäsovej omáčky na spodok, cestoviny, mäsovú omáčku, smotanu, nastrúhaný syr, cestoviny a tak ďalej koľko vám vystačí. Ja dávam 4 vrstvy cestovín. Pečieme 20 minút alebo koľko vaše cestoviny treba.
Diskusia k receptu