Kysnuté tahinovo-kakaové špirály fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 8. decembra 2014

Inšpirovala som sa receptom http://www.nosalty.hu/recept/dios-almas-tekert.

28
porcií
30+50 minút
príprava
13-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
1,5 dl vlažné
1 dl (alebo acidofilné mlieko)
1 dl
2 ks
25 g čerstvé
3 PL
štipka
1 ČL
Plnka:
100 g
4 PL
6 PL
1 dl roztopené (alebo olej)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka s trochou cukru som rozdrobila droždie a nechala ho vzísť. V múke som rozmiešala soľ, zvyšok cukru, pridala citrónovú šťavu, vzídený kvások a žĺtka

    Kysnuté tahinovo-kakaové špirály (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V kefíri som rozmiešala olej a takto spolu som ho naliala k múke

    Kysnuté tahinovo-kakaové špirály (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracovala som kompaktné cesto a nechala ho na teple kysnúť necelú hodinu

    Kysnuté tahinovo-kakaové špirály (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    takto podrástlo

    Kysnuté tahinovo-kakaové špirály (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na pomúčenej podložke som ho vyvaľkala na štvoruholník hrubý pol centimetra. Nechala som ho odpočívať, kým som pripravila plnku. V originálnom recepte miešali strúhané podusené jablká s pomletými orechami, to musí byť lakocinka. Ja som chcela spotrebovať zvyšok tahini, mala som ho pol fľašky. Prisypala som kakaový prášok, práškový cukor si dajte podľa chuti. Aby sa to dalo natierať, musela som priliať niečo tekuté, zvolila som roztopené maslo a trocha oleja. Celej plnky bolo 360g. Ona je taká dobrá, že som mala problém prestať ju vyjedať:-)

    Kysnuté tahinovo-kakaové špirály (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Natrela som ju na polovicu cesta

    Kysnuté tahinovo-kakaové špirály (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    druhou polovicou cesta som plnku zakryla

    Kysnuté tahinovo-kakaové špirály (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a pozdĺžne som ho rozrezala ostrým nožom na dve časti takto

    Kysnuté tahinovo-kakaové špirály (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    teraz som začala rezať vodorovne dieliky široké asi 2,5 cm.

    Kysnuté tahinovo-kakaové špirály (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tieto dieliky som po jednom vzala do rúk a protichodným otáčaním ako keď sa žmýka prádlo som robila špirály. Kládla som ich nie moc blízko k sebe na pečiaci papier na plechu. Povrch som nenatierala. Rúru som dala vyhriať na 180°C. Z cesta mi vyšlo 28 ks špirál, môžete si urobiť aj tenšie a kratšie. Druhý plech som naplnila kratšími ako prvý.

    Kysnuté tahinovo-kakaové špirály (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Špirály sa piekli 15 minút na 180°C, myslím, že aj menej by stačilo.

    Kysnuté tahinovo-kakaové špirály (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vrch som ešte pocukrovala, aby vyzerali zimne:-)

    Kysnuté tahinovo-kakaové špirály (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Všetkým vám ďakujem za nahliadnutie aj milé komentáre:-) @katka78 , som si istá, že by si zvládla aj ostatné kroky;-) @safran , nerozumiem celkom tvojej otázke, plnka pozostáva z viacerých surovín, tuk z tahinu sa spojil so sypkými časťami, ktoré ho pojali. Tahin s kakaom je fakt dobrota. Dovolím si tvrdiť, že lepšia ako nutella:-)