Kysnuté tahinovo-kakaové špirály (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Inšpirovala som sa receptom http://www.nosalty.hu/recept/dios-almas-tekert.

28
porcií
30+50 minút
príprava
13-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka s trochou cukru som rozdrobila droždie a nechala ho vzísť. V múke som rozmiešala soľ, zvyšok cukru, pridala citrónovú šťavu, vzídený kvások a žĺtka
  2. V kefíri som rozmiešala olej a takto spolu som ho naliala k múke
  3. Vypracovala som kompaktné cesto a nechala ho na teple kysnúť necelú hodinu
  4. takto podrástlo
  5. na pomúčenej podložke som ho vyvaľkala na štvoruholník hrubý pol centimetra. Nechala som ho odpočívať, kým som pripravila plnku. V originálnom recepte miešali strúhané podusené jablká s pomletými orechami, to musí byť lakocinka. Ja som chcela spotrebovať zvyšok tahini, mala som ho pol fľašky. Prisypala som kakaový prášok, práškový cukor si dajte podľa chuti. Aby sa to dalo natierať, musela som priliať niečo tekuté, zvolila som roztopené maslo a trocha oleja. Celej plnky bolo 360g. Ona je taká dobrá, že som mala problém prestať ju vyjedať:-)
  6. Natrela som ju na polovicu cesta
  7. druhou polovicou cesta som plnku zakryla
  8. a pozdĺžne som ho rozrezala ostrým nožom na dve časti takto
  9. teraz som začala rezať vodorovne dieliky široké asi 2,5 cm.
  10. Tieto dieliky som po jednom vzala do rúk a protichodným otáčaním ako keď sa žmýka prádlo som robila špirály. Kládla som ich nie moc blízko k sebe na pečiaci papier na plechu. Povrch som nenatierala. Rúru som dala vyhriať na 180°C. Z cesta mi vyšlo 28 ks špirál, môžete si urobiť aj tenšie a kratšie. Druhý plech som naplnila kratšími ako prvý.
  11. Špirály sa piekli 15 minút na 180°C, myslím, že aj menej by stačilo.
  12. Vrch som ešte pocukrovala, aby vyzerali zimne:-)