Kváskový knäckebrot
Kváskový knäckebrot

Kváskový knäckebrot fotorecept

siisa - fotkasiisa, 28. augusta 2018
Kváskový knäckebrot (fotorecept)
Foto: siisa

Ak sa vám nedarí upiecť kváskový chlebík, alebo nemáte momentálne čas na jeho zdĺhavú prípravu, ponúkam Vám túto alternatívu. Môže sa pri jeho výrobe použiť odložený kvások z chladničky, ale aj rozkvas. Jednoducho to, čo máte navyše. Tento knäckebrot sa dá využiť všade, kde by ste použili aj chleba. Dá sa použiť aj pri redukčnej diéte. Pridala som aj semienka, ale kto nechce nemusí.

180 minút
príprava
15 minút
na 230 °C

Suroviny

Cesto:
100 g
300 g
50 ml
100 ml
1 ČL
2 PL
2 PL
 štipka
1 ČL
Na potieranie :
1 ks
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najlepšie keď si prikŕmime kvások večer. Do misy dáme 1 PL ražného kvásku. Pridáme 50 g ražnej chlebovej múky a 60 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka.

    Kváskový knäckebrot (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Misu dáme do igelitovej tašky, alebo do sáčka. Necháme 10 - 12 hodín kvasiť pri izbovej teplote.

    Kváskový knäckebrot (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ráno skontrolujeme či nám kvások vykvasil. Mal by zdvojnásobiť objem.

    Kváskový knäckebrot (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si robot na miesenie cesta. Do misy od robota pridáme všetky ingrediencie a cesto miesime dovtedy, kým sa prestane prichytávať na steny misy.

    Kváskový knäckebrot (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto dotvarujeme na bochník. Môžeme ho nechať aj v mise od robota. Ja som ho preložila do sklenej misy.

    Kváskový knäckebrot (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A misu vložíme do sáčka alebo igelitovej tašky. Necháme 2-3 hodiny kysnúť.

    Kváskový knäckebrot (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru si vyhrejeme na 230 °C. Potom cesto vyberieme na pracovnú dosku. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti. Pracovnú dosku potrieme jemne olejom a jednu časť cesta vyvaľkáme na hrúbku 5 mm.

    Kváskový knäckebrot (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potrieme vajíčkom a posypeme zmesou semienok. Potom nakrájame na obdĺžniky. Druhú polovicu som nakrájala na trojuholníky, tie sa mi páčia viac. Ale pokojne na hocijaké rovinné útvary :)

    Kváskový knäckebrot (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    S cestom sa veľmi dobre pracuje. Jednotlivé kúsky poukladáme na plech, na ktorý som dala papier na pečenie. Pečieme pri teplote 230 °C približne 15 minút. Kým nemajú jemne zlatú farbu. Ako na obrázku.

    Kváskový knäckebrot (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Som rada že zas pridávaš svoje skvelé recepty. Tento placatý chlebík určite v najbližšej dobe upečiem. Pred časom som ho pekávala, ale so sódou bikarbónou. No kváskový môže byť oveľa lepší. Vďaka za recept.
@Staja (28.8.2018 09:17)

Milá @Staja , potešíš ma ak vyskúšaš. Vďaka za výborný tip s tým gúľaním priamo na papieri. Určite budem praktizovať. Skúšala som aj s celozrnnou a aj s grahamovou. Všetky alternatívy sú výborné. Keď som si pozrela ten link, čo si mi tu nechala, inšpirovala ma tá jačmenná múka z jedného komentára. Určite to skúsim. Vďaka za milý komentár a keď vyskúšaš daj vedieť ako ti chutilo :)
Ďakujem veľmi pekne milá @Haji , veru stačí nechať trochu dlhšie v rúre a už je to na chrumkanie :) Ale aj také je to veľmi chutné :)
@Monty469 (29.8.2018 21:06)

Som rada, že sa ti páči, vyskúšaj, mne to veľmi chutí s pomazánkami :) Na chrumkanie trochu dlhšie treba piecť. Ďakujem za komentár milá Monty, ak vyskúšaš, daj vedieť .
milá @sisa , pred hodinou som dopiekla tieto chrumkavé chlebíky z ražnej celozrnnej a ražnej chlebovej múky, s posypom z bieleho a čierneho sezamu. Prišiel mi tvoj recept veľmi vhod, kedže som budila na niekoľko etáp dovolenkovo uskladnený kvások v tuhšej guľke a bolo mi ľúto vyhadzovať rozkvasy. Kúsok som musela ochutnať a bola som nadšená, som zvedavá, aké budú zajtra. S nejakou dobrou nátierkou alebo so šalátom musia byť skvelé. Inak chýba ti zrejme v rozpise surovín soľ, nemyslím, že by si ich robila úplne bez soli. Ja som dala lyžičku a sú akurát. Veľká vďaka za recept, u nás sa určite udomácni
@Tiginko (3.9.2018 23:09)

Ďakujem ti milá @Tiginko , že si recept vyskúšala a pridala aj krásne foto. Vďaka aj za upozornenie. Naozaj mi tam tá soľ chýba. Už aj to idem opraviť. Ja ho uskladňujem v takých plechových dózach. Vydrží tak dosť dlho. Máš ho krásne upečený do chrumkava, som rada že chutí.
@Dvorka (7.9.2018 14:34)

Jeeej, máš ho krásny milá Dvorka. Ďakujem, že si ho vyskúšala a pridala foto. Super nápad, s tým kruhovým tvarom. Ale o tebe je známe, že máš vždy dobré nápady. Tiež ho pečiem tak raz za týždeň. Vďaka !

Pridaj komentár k receptu: