Kváskový knäckebrot fotorecept
Foto: siisa
Ak sa vám nedarí upiecť kváskový chlebík, alebo nemáte momentálne čas na jeho zdĺhavú prípravu, ponúkam Vám túto alternatívu. Môže sa pri jeho výrobe Zobraziť celý popisAk sa vám nedarí upiecť kváskový chlebík, alebo nemáte momentálne čas na jeho zdĺhavú prípravu, ponúkam Vám túto alternatívu. Môže sa pri jeho výrobe použiť odložený kvások z chladničky, ale aj rozkvas. Jednoducho to, čo máte navyše. Tento knäckebrot sa dá využiť všade, kde by ste použili aj chleba. Dá sa použiť aj pri redukčnej diéte. Pridala som aj semienka, ale kto nechce nemusí.
príprava
na 230 °C
Suroviny
Cesto: | |
100 g |
|
300 g |
|
50 ml |
|
100 ml |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
Na potieranie : | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Najlepšie keď si prikŕmime kvások večer. Do misy dáme 1 PL ražného kvásku. Pridáme 50 g ražnej chlebovej múky a 60 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka.
-
2
Misu dáme do igelitovej tašky, alebo do sáčka. Necháme 10 - 12 hodín kvasiť pri izbovej teplote.
-
3
Ráno skontrolujeme či nám kvások vykvasil. Mal by zdvojnásobiť objem.
-
4
Pripravíme si robot na miesenie cesta. Do misy od robota pridáme všetky ingrediencie a cesto miesime dovtedy, kým sa prestane prichytávať na steny misy.
-
5
Cesto dotvarujeme na bochník. Môžeme ho nechať aj v mise od robota. Ja som ho preložila do sklenej misy.
-
6
A misu vložíme do sáčka alebo igelitovej tašky. Necháme 2-3 hodiny kysnúť.
-
7
Rúru si vyhrejeme na 230 °C. Potom cesto vyberieme na pracovnú dosku. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti. Pracovnú dosku potrieme jemne olejom a jednu časť cesta vyvaľkáme na hrúbku 5 mm.
-
8
Potrieme vajíčkom a posypeme zmesou semienok. Potom nakrájame na obdĺžniky. Druhú polovicu som nakrájala na trojuholníky, tie sa mi páčia viac. Ale pokojne na hocijaké rovinné útvary :)
-
9
S cestom sa veľmi dobre pracuje. Jednotlivé kúsky poukladáme na plech, na ktorý som dala papier na pečenie. Pečieme pri teplote 230 °C približne 15 minút. Kým nemajú jemne zlatú farbu. Ako na obrázku.
varecha.pravda.sk/recepty/knackebrot-s-lanovymi-semienkam...
Ale určite otestujem aj ten tvoj. Ja by som to rozgúľala rovno na pečiacom papieri, pokrájala a len pretiahla na plech, netreba kúsky prekladať. Neskúšala si aj s celozrnnou múkou?
Ďakujem ti milá @Dvorka za milé slová. Tiež som skúšala so sódou, ale tento je chuťovo lepší. Vyskúšaj sama a uvidíš či bude chutiť.
Milá @Staja , potešíš ma ak vyskúšaš. Vďaka za výborný tip s tým gúľaním priamo na papieri. Určite budem praktizovať. Skúšala som aj s celozrnnou a aj s grahamovou. Všetky alternatívy sú výborné. Keď som si pozrela ten link, čo si mi tu nechala, inšpirovala ma tá jačmenná múka z jedného komentára. Určite to skúsim. Vďaka za milý komentár a keď vyskúšaš daj vedieť ako ti chutilo :)
Som rada že sa ti to páči, ďakujem za milý komentík :)
Som rada, že sa ti páči, vyskúšaj, mne to veľmi chutí s pomazánkami :) Na chrumkanie trochu dlhšie treba piecť. Ďakujem za komentár milá Monty, ak vyskúšaš, daj vedieť .
Ďakujem ti milá @Tiginko , že si recept vyskúšala a pridala aj krásne foto. Vďaka aj za upozornenie. Naozaj mi tam tá soľ chýba. Už aj to idem opraviť. Ja ho uskladňujem v takých plechových dózach. Vydrží tak dosť dlho. Máš ho krásne upečený do chrumkava, som rada že chutí.
Jeeej, máš ho krásny milá Dvorka. Ďakujem, že si ho vyskúšala a pridala foto. Super nápad, s tým kruhovým tvarom. Ale o tebe je známe, že máš vždy dobré nápady. Tiež ho pečiem tak raz za týždeň. Vďaka !
Ahoj milá Chica, poteším sa ak vyskúšaš. ♥ Ďakujem za komentík ♥
Jeeeje, maš ho krásny milá Darinka, ďakujem , že si recept vyskúšala a veľmi ma teší, že chutilo ;)
To by chcelo aspoň syrom potom posypať......ďakujem milá @Jack :)
Ďakujem
Ďakujem, som rada, že chutilo ;)