Knäckebrot s ľanovými semienkami fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 21. októbra 2013
Knäckebrot s ľanovými semienkami (fotorecept)
Foto: iva63

zdravý, výborný, jednoduchý-:)

200 minút
na 20 °C

Suroviny

300 g
200 ml
50 g
1 ČL zarovnaná
3 PL




Postup

  1. 1

    do misky si dáme 300g múky celozrnnej, ktorá je na obrázku...primiešane k nej všetky suroviny ako sú uvedené v rozpise surovín

    Knäckebrot s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    hákmi vymiesime cesto

    Knäckebrot s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    dopracujeme ho rukami, nesmie sa lepiť...ja som pridala ešte jednu zarovnanú polievkovú lyžicu múky, aby mi ostali úplne čisté dlane-:)..cesto prikryjeme a necháme asi 15 minút odpočívať

    Knäckebrot s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom si pripravíme na drevenú dosku pečiaci papier odstrihnutý podľa veľkosti plechu a vyvaľkáme cesto

    Knäckebrot s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    môžeme si pomôcť aj malým valčekom, aby sme mali pekne cesto dostatočne vyvaľkané do všetkých štyroch rohov

    Knäckebrot s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    prisunieme si plech k doske, rukami uchopíme papier aj s vyvaľkaným cestom a jedným ťahom ho premiestnime na suchý plech

    Knäckebrot s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    cesto je na plechu, bez námahy a bez poškodenia-:)

    Knäckebrot s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    krájačom na pizzu alebo radielkom si cesto pred pečením pokrájame

    Knäckebrot s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    môžeme si zvoliť ľubovolnú veľkosť-:)...pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút...teplota aj doba pečenia je u každej pečiacej rúry individuálna,tak si ju musí každý prispôsobiť podľa seba!

    Knäckebrot s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    upečený knäckebrot necháme ešte 5 minút na horúcom plechu, potom ho rozložíme na mriežku a tam ho necháme úplne vychladnúť

    Knäckebrot s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    skladovať ho môžeme aj 14 dni v dobre uzatvorenej dóze! prajem Vám dobrú chuť a zdravé chrúmanie-:)

    Knäckebrot s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

eviana
@iva63 , krásne chrumkavce, nádhernej farby a zloženia, skvelý fotopostup - obdivujem ten malý valček, tiež by sa mi taký zišiel, si mi chrobáka do hlavy nasadila :) A všetky chlebíky sú tak krásne presné... sťaby ich jedna mať mala... tlieskam, chválim, ukladám... u mňa 5*
pusta
veľmi pekný recept @ivka , veru s chuťou by som si dala :-)
všetko od teba sú úžasné veci..
mariamka
presne tak ako je v uvode napisane: jednoduche, vyborne, zdrave, a navyse esteticke :)
cesminaz
Este ze ma hned na zaciatku neodradilo ze sa to pecie "200 minut na 20° " ;-)))) lebo by som prisla o tento skvely recept!!! Velmi sa mi paci,je urcite nielen zdravy ale aj chutny,a je super ze donho nejde tak vela masla.Ukladam a urcite vyskusam ;-) dakujem za receptik.
iva63
@cesminaz nooo škriatok nám asi zaúradoval-:)))) opravím to! ďakujem-:) aj za to, že ťa recept zaujal-:)
staja
Toto sa mi páči, vyzerá to výborne, určite vyskúšam, @ivka , ďakujem za recept.
an3da
Veľmi krásne a chutne to vyzerá, istotne vyskúšam. Zaujíma ma či je po upečení tvrdé alebo mäkké, alebo aké.
iva63
@staja ďakujem, že si klikla na recept...určite budeš spokojná!
@an3da musíš cesto vyvaľkať úplne na tenúčko a piecť vo dobre vyhriatej rúre...budú po upečení chrumkavé...ja ich uskladňujem v uzatvorenej nádobe...
jujoska
vyzeraju vyborne a ako hovoris zdravo. Vyskusam urcite
babkamt
Už sú v kk . Určite si ich upečiem.Budem mať čo chrumkať pri televízore.
iva63
ďakujem Vám všetkým za vaše milé komentáre aj za hodnotenie receptu!...knäckebrot je výborný, budem rada ak vyskúšate a ozvete sa ako Vám chutil!-:)
pipnat
receptík uložený, určite vyskúšam najbližší víkend:)
používateľ nemá avatar
plk
plk
Hmmm, tak toto si viem predstavit so vselicim - napriklad orechy, pistacie, piniove orechy... Ale to by uz asi bol iny recept, sagaaano :-).
Pecenie sice nie je moja parketa ale toto vyzera byt jednoduche (= mohlo by sa aj mne podarit).
evanaaa
@iva63 , Ivka, týmto receptom si ma veľmi potešila, jednoduchý a lepší iste ako tie kupované. Túto celozrnnú múku používam aj ja miesto bielej, ten vaľček mám,aj kolečko na pizzu ( ale aj to s rádlikom), všetko teda mám, len tú mriežku nie, a práve tá mi chýba, nielen tu, už som rozmýšľala, čím ju nahradiť. Akú a odkiaľ máš ty, ak môžeš poradiť? A ďakujem.
používateľ nemá avatar
plk
plk
Fakticky dobre. Vcera som to vyskusal s nasucho oprazenymi piniovymi orechmi (mal som prave doma).
helca103
ach tie moje prsty, no neposlúchaju ma, ale samozrejme malo byt ,,ďalší "
havino
@Ivka , konečne som si aj ja sama sebe niečo upiekla. Ešte sú horúce na plechu a pod ho ti tu foto pridať. Na týždeň na raňajky budem mať, snád :-) robila som ich z ražnej, takej echt bordelovej, ale ja také rada, s cestom sa pracovalo úplne perfektne, 10 min roboty, okrem odstátia a pečenia.
iva63
nádherné...a ty si bola šikovnejšia ako ja!...pekne si si ich väčšie naporcovala...ja som vtedy asi nepremýšľala, že ich budem aj niečím natierať, tak som ich urobila dosť malé, ako chrumkáčiky..nabudúce určite urobím pekné podlhovasté ako ty! ...a múku už pozerám na internete-:)
katmen
vyborny recept, u mna namiesto masla isiel olej cca 1 dcl a pecene bolo na 250 stupnov 20 minut potom vypnut trubu a nechat ich tam na plechu este 5 minut,
mriezku mozete pouzit z truby ak nemate
havino
@ivka , ešte raz vdaka za recept, z ražnej múky mám chlebík, aký som doteraz kupovala, lisovaný, krájaný, s chuťou sa nedá porovnať, pridala som slnečnicové semiačka, tiež ľanové, vyváľkala som na hrubšie, za účelom chlebíka.



irenaw
tiež ho mám uložený, ale táto vežička ma nakopla k činu ;-)
iva63
@havino...super !!! takže si zmenila iba múku a doplnila si semienka?..zajtra idem na to!!! podľa teba....páči sa mi to...zmením si môj "knäck" chlebík za tvoj ražný -:) ďakujem
havino
:-) @iren , 20 min roboty a na raňajky mám na týždeň, ja už som ho piekla druhý krát, ten prvý krát som šla piecť knackebrot, dala som len čistú ražnú a oni stále mäkké, ohybné, nič nestvrdlo, @ivka vie, čiže aj to je dôkaz o vláčnosti, asi tak to správne nazvem, ražnej múky, človek ide sucháriky urobiť a ona si robí čo chce, ale ja osobne som sa veľmi potešila, pretože tieto chleby si kupujem a som skončila s kupovaním, tento mi chutí a vyhovuje, dám ho do chladničky a poťahujem si z neho, pečte baby, áno @ivi , len čistá ražná a slnečnice som prisypala
iva63
@havino sme ako "rýchla rota chipa a dala"-:)))... darmo, sme akčné žienky!...každá pridá niečo nové, iné a máme tu výborný zdravý chlebík!...
tiginko
no dievčatá, nebudete sa tu len vy vyťahovať, pridávam sa aj ja... kúpila som celozrnnú jačmennú múku, toto bol prvý výrobok z nej. Výborne sa s ňou pracovalo, "keksíky" boli raz-dva. Namiesto semienok a soli som použila 3 lyžice zmesi Gomasio z DM (pražené ľanové a sezamové semienka s morskou soľou a riasami Nori). Okrem fotenia som stihla aj ochutnať, sú výborné!

staja
Už som si to upiekla, chlebík je výborný, nemá chybu.


iva63
@tiginko a @staja veľmi sa teším, že ste recept vyskúšali a boli ste s výsledkom spokojní...je super, že ste pridali kometnár pod recept a podelili ste sa s nami aj o fotografie-:) ďakujem
lusinkab
tak tieto musim vyskusat aj ja urobit :-) ani som netusila,ze to je taka rychlovka :-) super receptik
staja
Určite som ho nerobila poslednýkrát, nabudúce skúsim vygúľať pre zmenu trošku hrubší a trošku viac prisolím. Tá moja ČL je asi trošku menšia :)
Inak chutí celkom inak ako kupovaný - tá jemná chuť masla je tam vynikajúca. Vďaka za jednoduchý a dobrý recept.
iva63
@staja sama zistíš aká veľkosť plechu ti je výhodnejšia...ja si ich radšej robím také tenšie...ale to je individuálne..rada tiež mením semienka a vyhovuje mi aj menej soli..vtedy je tá chuť intenzívnejšia-:) vynikne tam celozrnná múka...tú si tiež zamieňam sa špaldovú alebo ovsenú celozrnnú
staja
Stratil sa mi hore obrázok, neviem prečo. Takže ešte jeden pokus:


elef
na toto sa tiez chystam,vcera som robila bosniaky ,cesto sa mi zdalo fakt redsie ,az som sa zlakla,ale to sa ozaj len zda,vyborne su,a viem co tam dam:)
betka11
@iva63 musí sa použiť do cesta maslo? máme intoleranciu :-(,chcela by som vyskúšať
lusinkab
No tak dnes som ich konecne vyskusala aj ja pouzila som celozrnu muku Atta ktora je trosku svetlejsia aj jemnejsia ale chutovo su vynikajuce :-) nie je nic lepsie ako po domacky urobene chrumkaciky :-) a hlavne rychlo urobene co mi v tomto pocasi neskutocne vyhovuje :-)
beatacsontosova
pred chvíľkou sa mi dopiekol, je fajný chrumkavý, spravím ešte nejakú nátierku k tomu a dneska padne za obeť :-)
renulienka
@iva63 , vyskusane, robila som z psenicnej celozrnnej muky a olej miesto masla, boli vyborne , chrumkave, dakujem, urcite skusim aj ine variacie ;-)
iva63
@beatacsontosova @renulienka ďakujem za vaše komentáre a som veľmi rada, že vám knäckebrot chutil...recept je naozaj veľmi variabilný, dá sa obmieňať podľa vlastnej chute
pivonka
Konečne som tento recept realizovala. Použila som špaldovú múku (tebou odporúčanú muku som nezohnala) a zmesku tekvicových a slnečnicových jadierok (čo špajza dala). Tieto chrumkáčiky sú výborné, chrumkajú sa len tak mimochodom. Sú trvácne, nepokazia sa a nám poslúžili ako železná rezerva pre prípad krízy na dlhej ceste do Londýna. Vďaka za recept.
pivonka
Ešte som zabudla napísať, že dávam hviezdičky až za vyskúšaný recept, tento má odo mňa celých päť.
1x iva63
iva63
ďakujem veľmi pekne @pivonka ...som rada, že ťa môj recept zaujal a že Vám chrumkáče chutili...recept je jednoduchý a hlavne sa dajú ingrediencie zamieňať a potom je to vždy niečo iné a nové...tiež rada zamieňam múky, používam ovsené alebo ľanové vločky, nikdy sa tým nič nepokazí...fantázii sa medzi nekladú...ešte raz Ti ďakujem-:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia