Kváskový knäckebrot

Kváskový knäckebrot (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Ak sa vám nedarí upiecť kváskový chlebík, alebo nemáte momentálne čas na jeho zdĺhavú prípravu, ponúkam Vám túto alternatívu. Môže sa pri jeho výrobe použiť odložený kvások z chladničky, ale aj rozkvas. Jednoducho to, čo máte navyše. Tento knäckebrot sa dá využiť všade, kde by ste použili aj chleba. Dá sa použiť aj pri redukčnej diéte. Pridala som aj semienka, ale kto nechce nemusí.

180 minút
príprava
15 minút
na 230 °C

Postup

  1. Najlepšie keď si prikŕmime kvások večer. Do misy dáme 1 PL ražného kvásku. Pridáme 50 g ražnej chlebovej múky a 60 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka.
  2. Misu dáme do igelitovej tašky, alebo do sáčka. Necháme 10 - 12 hodín kvasiť pri izbovej teplote.
  3. Ráno skontrolujeme či nám kvások vykvasil. Mal by zdvojnásobiť objem.
  4. Pripravíme si robot na miesenie cesta. Do misy od robota pridáme všetky ingrediencie a cesto miesime dovtedy, kým sa prestane prichytávať na steny misy.
  5. Cesto dotvarujeme na bochník. Môžeme ho nechať aj v mise od robota. Ja som ho preložila do sklenej misy.
  6. A misu vložíme do sáčka alebo igelitovej tašky. Necháme 2-3 hodiny kysnúť.
  7. Rúru si vyhrejeme na 230 °C. Potom cesto vyberieme na pracovnú dosku. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti. Pracovnú dosku potrieme jemne olejom a jednu časť cesta vyvaľkáme na hrúbku 5 mm.
  8. Potrieme vajíčkom a posypeme zmesou semienok. Potom nakrájame na obdĺžniky. Druhú polovicu som nakrájala na trojuholníky, tie sa mi páčia viac. Ale pokojne na hocijaké rovinné útvary :)
  9. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Jednotlivé kúsky poukladáme na plech, na ktorý som dala papier na pečenie. Pečieme pri teplote 230 °C približne 15 minút. Kým nemajú jemne zlatú farbu. Ako na obrázku.