Celozrnný knäckebrot fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 28. januára 2013
Celozrnný knäckebrot (fotorecept)
Foto: iva63

niečo zdravé na raňajky-:)

28
porcií
20 minút
na 175 °C

Suroviny

125 g
125 g
60 g
25 g
12 g
10 g
1 ČL
3 PL
180 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    pripravíme si potrebné suroviny...na obrázku mám ovsené otruby mleté, tie som teraz použila, ale skúšala som použiť aj ovsenné vločky mleté...

    Celozrnný knäckebrot (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetky štyri druhy semiačok som zomlela na kávovom mlynčeku, ale len tak na rýchlo..nie na jemno..len aby sa rozpučili...!!!nakoľko ďeťom vadili celé tekvicové, alebo slnečnicové jadierka, ja som ich zomlela!!! ale nie je to potrebné...nemusíte mlieť vôbec...

    Celozrnný knäckebrot (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    všetky sypké suroviny nasypeme do misky

    Celozrnný knäckebrot (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme olej a vodu...

    Celozrnný knäckebrot (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    hákmi miesime...

    Celozrnný knäckebrot (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vznikne nám hustá kaša...dáme ju na suchý plech

    Celozrnný knäckebrot (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    rozotrieme po plechu..37x32cm...

    Celozrnný knäckebrot (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    trochu sa s tým ťažšie pracuje, lebo cesto je dosť tuhé...(ale výsledok stojí za to!!!)

    Celozrnný knäckebrot (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    asi na hrúbku 3mm cesto rozprestrieme...potom pomocou krájača na pizzu nakrájame tvary ľubolnej veľkosti...rúru si dobre rozohrejeme na 250stupňov...prvých 5 minút pečieme pri tejto teplote, potom znížime na 200stupňov a pečime 20minút.... ak robíme dva plechy z dvojitej dávky, môžeme použiť horúci vzduch a piecť obidva plechy naraz najskôr tých prvých 5 minút na 225stupňov a potom dopiecť na 175st...

    Celozrnný knäckebrot (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    hneď po upečení dáme vychladnúť na mriežku...

    Celozrnný knäckebrot (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    sú veľmi dobrééé...a hlavne vieme, čo jeme!!! a to je dôležité-:) z tejto dávky, ktorú uvádzam v recepte som mala jeden plech..

    Celozrnný knäckebrot (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    prajem dobrú chuť!

    Celozrnný knäckebrot (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

jerica
palec hore, mne sa to prvej páči , určite recept posuniem , nie len do kk :-)
iva63
@lenkac vyskúšaj a určite budeš s výslekom spokojná-:)
a je to rýchlovka-:)))
marijanka712
Ivka krása chválim tvoje zdravé pečenie ešte sa spýtam a trvácnosť pečiva je aká?? lebo ako ja poznám manžela budem to musieť sama schrumkať podla ingrediencii nemá sa čo na tom pokaziť .... skúsim , ale musím dozásdobiť zdrvé potraviny nemám ich v zásobe , lebo do nich sa radi zavrtajú mole .... dakujem za recept prenášam aj do bosoriek s tvojim dovolením....
katkapn
jéé, toto musím vyskúšať :) knäckebrot som si vždy chcela kúpiť v obchode, ale nenašla som taký, ktorý by bol vhodný aj pre celiatikov, teraz si ho skúsim upiecť doma z pohánkovej múky a vločiek :)))
iva63
@marijanka712 chlebík má trvácnosť 10 dni v uzatvorenej dóze...vždy ked upečiem niečo nové, tak zopár kúskov uložím a kontrolujem..chlebík bol po 10 dňoch ešte fajnový...
izabella929
Ivka skvelé.-) a ja to kupujem, tak už mám recept, upečiem si sama.-)) dík za recept.-))
iva63
@izabella929 určite budeš spokojná...nemusíme už tráviť dlhý čas medzi regálmi v obchodoch a študovať dovozcov-:) takto si pekne upečieme podľa vlastnej chuti-:)hlavne teraz, ked sú tu rôzne aféry okolo kvality dovážaných potravín... a ďakujem za tvoj millý komentár
havino
čo tu sa už všetko dokáže upiecť, uvariť, nestačím sa čudovať,ale rada som, ja ich tiež kupujem, na chlieb sa len pozriem a priberiem, takže, upečiem si ich, vdaka za recept
mariaklara
Tak, všetko mám a idem na to.....Večer Ti napíšem, som rada, že je receptík tu, lebo večer, keď sedím pri telke ma občas pochytí pažravosť a neviem, čo do úst.
iva63
@havino ďakujem aj Tebe za nahliadnutie receptu...verím, že budeš spokojná-:) je to veľmi vďačný recept, pretože sa dá kombinovať a vlastne to bude vždy niečé iné, fajnovej chute a hlavne zdravééé
iva63
@mariaklala ok, vyskúšaj...sú fajnové, robila som už rôzne kombinácia a ani jedna neklamala...vždy tol knäkebrot inej chuti...
marienka44
@Iva63 , to je nápad za milión... ukladam samozrejme do KK a vyskúšam.
Dnes som piekla viaczrnny chlieb, uz chladne na mriezke. Dúfam, ze si z neho uz dnes odkrojim. Ranajky budu chieb s avokadom rozotretym a cesnak. V Brazilii si kazde susto chleba namacaju do olivoveho extra virgine oleja, je to zdrave. V lete bola dcera na sluz. ceste v Sao Paule, tak ju to tam naucili. Ked nezabudnem, aj ja si porciu chlebika pokvapkam oliolejom-doniesla mi ho dcera priamo odtial.
iva63
@marienka44 predstav si, že sme mali v lete návštevu a tiež sme ochutnali chlebík pokvapkaný kvalitným olivovým olejom a na tom ešte pár kvapiek pasírovaných paradajok...tiež si to naši známi doniesli zo zahraničia...chutilo to veľmi dobre...-:) ďakujem za tvoj milý komentár-:)
mariaklara
A je upečený, je chutný, chrumkavý, nie ako ten kupovaný.....:-)))))
micanela
ja vas ludia obdivujem, piect este aj knackebrot ked je ich taky vyber v obchode - viem, ze domace je domace ale ...aj volny cas je vynimocna vec
michsamant
Super super, u nas sa nic podobne nepredava, aspon som nic take nevidela v obchode, takze recept sa mi velmi hodi. Velmi pekne dakujem za recept.



michsamant
Vdaka @mijaita :) Zabudla som este napisat, pouzila som psenicnu muku Atta, ovsene vlocky, sezam, cernuchu a lanove semienka. Musim dokupit nejake dalsie semienka a nabuduce z dvojitej davky aspon.
iva63
@mijaita áno je chrumkavý a vydrží dlho...tých 10 dní čo som napísala,tak tolko som ho ja mala v sklenenom pohari dobre uzavretý a bol stále čerstvo chrumkavý...dlhšie u nás nevydržal len preto, lebo sa zjedol-:)))
iva63
@michsamant teším sa, že sa Ti receptík hodí, krásne sa ti vydaril! a čo sa týka kombinácie surovín tak tie ozaj nemajú konca kraja...vyskúšala som aj rôzne kombinovať múky, chutil so špaldovou-:),pridala som nasekané orechy, nedala všetky 4 druhy semiačok...je to vždy niečo nové...aj s grahamovou múkou som robila...to je už potom od fantázie, čo nám chutí a čo nie-:)ale chrumkavosť ostáva...
neposed
velmi sa tomuto receptu tesim, konecne budem mat moje-domace. Vdaka za receptik, uz je tam, kde ma byt.
iva63
@mariaklara veľmi sa teším, že si spokojná -:) môžeš kombinovať podľa seba! v tvojich receptoch tiež používaš zdravé múky, tak sa vždy doma zásoba najde-:) vlastne je to nenáročné,lebo v zásobe vždy z balenie ostane a tu z toho recept veľké mnôžstvá nepotrebuje...kto čo má v zásobe to použije...a mne sa páči to, že si pridám, čo nám chutí...je to vlastne vždy o inej príchuti..ozaj zabudla som napísať, že už som pridala aj sušené paradajky...-:)
iva63
@lucylee ďakujem, že si si aj Ty pozrela môj recept...áno aj tie sú zaujímavé, čo vložila vavan, videla som ich...veď práve o tom som horevyšše v komentároch písala, že kombinácia surovín je bez hraničná...proste pridáš vždy niečo iné...a vždy je to knäckebrot s inou príchuťou-:)
valeri
neviem, ci sa hned nepustím do roboty,, veľmi mám rada takéto veci. Dávala si cesto na vymastený a pomúčený plech ? Nevidím to dobre na fotke
iva63
@valeri na suchý plech som dávala, je to pri obr.6 uvedené asi si to prehliadla-:)
irenaw
aký pekný a jednoduchý recept, ukladám
marikafil
veru aj ja vyskúšam, vyzerá to veľmi dobre au nás chrumkavé "letí":-)
marianne
vyzeraju naramne slubne,mozno sa aj ja dam ne ne ukecat,kazdopadne si ich ukladam, dakujem:-)
siska76
Ivka, nadherne, super recept, uz sa tesim, ked ho vyskusam :)
janger
Aj ja mozno vyskusam, velmi sa mi paci. Kupujem hotovy, ale ten sa tomuto iste nevyrovna.
irenaw
tak som dopiekla, zažila som s nimi riadny adrenalín :-). vybrala som prvý plech z rúry a že ich dám na mriežku. ani sa nepohli. dva som lopatkou úspešne zlomila, tak som to nechala tak a išla som pozrieť recept, čo som spravila zle. vrátim sa ku vlažnému plechu a keksy samé odskakovali dole. už sa ti to stalo? dala som špaldovú celozrnnú a celý mak asi 3 pl, že by to bolo tým? ale už je to jedno, lebo už sú dole a sú naozaj skvelé. ďakujem za recept, budem ho robievať častejšie a dokonca aj s rizikom prilepenia :-)))
helca103
@irenaw ja som dnes robila znovu lebo tie včera pečené sa už zjedli. Tieto som rozotrela mokrými rukami na papier na pečenie a pokrájala na menšie kúsky ako včera. Je to naozaj variabilný recept dnes som použila celozrnnú múku, ovsené vločky a len drvené ľanové semiačka.
bambuch
iva63 teším sa z receptíku,nakoľko manžel má cukrovku a konečne som ho naučila jesť knäckebrot...super-ukladám do KK...ináč sme menovkyne aj ten rok sedí...všetko dobré !!!
iva63
@irenaw mne sa jedenkrát nedali odlepiť z plechu, ale presne viem akú chybu som urobila...-:)j veľmi na jemno som zomlela tie semiačka a potom bola vlastne celá zmes tuhšia - múková.... vtedy som ich nemohla z teplého plechu dostať dolu ...tak som sa musela trápiť...ale som zistila príčinu, tak preto som aj teraz do receptu písala, že iba trochu jemne zomliet! viackrát sa to nestalo...tiež som už zo zvyku aj na pečiaci papier natrela ako píše @helca103 , a jaj z toho mi išli krásne dolu za horúca...ale ked si si to odskúšala, tak že musíš chvílu počkať a potom "zliezajú" samé dolu, tak je to fajn-:) musíme sa celý život učiť a skúšať-:))) a ďakujem, že si vydržala do konca a "nevyšmarila" plech aj s obsahom do koša-:)))
iva63
@helca103 aj ja ich nestíham robiť-:) teraz dokonca už ani nemeliem tie semiačka...celé ich tam dávam...a pri chrumkání ich fajnové citíme... ...ale to si musíte každá odskúšať, ako vám to najlepšie chutí-:)
iva63
@bambuch srdečne ťa pozdravujem milá menovkyňa-:)...teší ma, že sa ti receptík páči a budem rada, ak budú chutiť....-:) tiež prajem všetko dobré-:)
iva63
@valeri nič sa nestane, ak použiješ aj papier na pečenie! ja som v recepte uviedla to, ako som to práve robila ja...ale papier nič nepokazí-:)
irenaw
vyšmariť jedlo u mňa nehrozí, no tak by sme jedli zoškrabané kúsky :-) to bude tými semiačkami, myslela som, že to nie je na jemno a asi bolo. nabudúce budem vedieť a možno dám papier na pečenie pre istotu. som rada, že som vyskúšala a že mám niečo rýchle v rezerve na chutné obložené chlebíky alebo k šalátu. pekný deň :-)
iva63
@irenaw...tie ž som nemyslela doslovne to "vyšmarenie"...vážime si každé jedlo..aj ked niekedy sa náš štvornohý miláčik veľmi poteší, ak niečo ponúknem aj jemu-:))).určite nabudúce daj celé semiačka... a ak chceš, tak aj papier na pečenie .. každá si poznáme svoju rúru na pečenie a máme svoje vlastné zaužívané sposoby...tiež čítam v recepte, že sa to nedá bez papiera a ja napriek tomu žiadny nedám-:)))alebo naopak, vraj forma musí byť holá... každá si urobíme podľa seba, ako máme za tie roky odskúšané
valeri
už sa pečie :-)), len som dala otruby nemleté a ani sa mi ich nepodarilo žiadnym spôsob zomlieť na jemno, musela som pridať preto 2x toľko vody, ale hádam sa odparí :-)), však uvidíme ....
iva63
@valeri - nič sa nestalo, že si nemlela otruby...ozvi sa ako to dopadlo...
iva63
práve som to dopísala hore do receptu,že jadierka sa mlieť nemusia...lebo ak sa veľmi melú, tak vlastne sa zvyšuje sypká zmes v recepte...cesto je tak či tak dosť husté aj s tými celými jadierkami!...potom sa ťažšie dávajú dole z plechu, ako uviedla @irenaw...tak že pokial nemáme detských stravníkov, alebo takých, ktorých trápia zubné protézy a vadia im malé čierne ľanové semiačka, alebo tie sezamové - tak nemeľme!!! neznehodnocujme semiačka..nechajme ich celé-:)))želám vám všetkým príjemný deň a teším sa, ak budete výsledkom pečenie spokojní-:)
valeri
@iva63 , mariaklara, helca103,
už sa chladí aj ten môj:-), len dosť ťažko som ho dostala z plechu, zostalo na ňom dosť toho, ale dala som to dole a použijem do do jogurtu. Chuťovo je výborný, len tým, že sa mrvil pri byberaní, nie sú nakrájané kúsky také úhľadné :-(, ale nabudúce skúsim na pečiacom papieri.
iva63
@valeri mrzí ma, že Ti nešiel dolu z plechu tak ľahko ako mne...na budúce si daj ten papier na pečenie a určite si nemusíš mlieť semiačka...použi ich celé....chutí to tak výborne...
lucylee
Ak mozem poradit, semiecka urcite pomelte, aspon trocha. Vtedy z nich ziskate vsetky potrebne ziviny a vitaminy. Ak ich nepomelite, len prejdu vasim traviacim traktom a zase vyjdu a telo si z nich nic nezoberie.
irenaw
ľanové semienko si uchová všetko len asi 10-15 minút po zomletí aj to len za surova potom zoxiduje, takže v týchto keksíkoch je to asi jedno, treba konzumovať aj inak. netreba ani mlieť (nesmú sa zahriať) stačí dlho žuvať :-)
mariaklara
Ja si tieto semienka meliem na makovom ( ručnom )mlynčeku - ľan a sezam. A nemala som ovs. otruby, mala som len 95g pšeničných otrúb a 30g pšeničných klíčkov. Nič som tým nepokazila. Boli výborné.
babi
SKVELÉ !!!!!!!!!
Ja si zvyknem piecť niečo podobné na sladko - náhrada rôznych cereálnych tyčiniek. Na slano ma nenapadlo. Vďaka za recept.
janikbj
práve som chlebíky dala do rúry. pečiem ich na tom teflónovom "papieri" na pečenie alebo ako sa to volá :-D
Cesto som vaľkala cez mikroténový sáčok a išlo to parádne, tak ak by takýto spôsob niekomu uľahčil robotu, skúste tak :-D
iva63
@janikbj...to je super...určite urobím tak ako ty...je fajn na tejto vareche, ked si navzájom pomáhame a svoje skúsenosti posúvame ďalej...veľmi sa mi to páči-:) a ozvi sa, ako sa ti knäckebrot páčil
janikbj
@iva63 , pravda, tieto stránky sú veľmi užitočné, sama som sa na podobnej veľa naučila, keď som odišla z domu a začala variť bez mamkinej pomoci :-) chlebíky sú hotové, na tú teflónovú podložku sa vobec neprilepili, krásne zišli dole. už som si z takého horúceho trošku odlomila, je to paráda. použila som grahamovú múku, jemné ovsené vločky a sézam, slnečnicu a vlašské orechy. namiesto olivového oleja som použila makový, lebo ho nejak nemám kde využiť, na studeno mi vadí jeho chuť. idem si nechať stiecť jogurt na jogurtovú nátierku a už sa teším na raňajky :-D ďakujem za parádny recept, určite budem robiť veľmi často.
iva63
@janikbj nádhera..veľmi sa teším...skombinovala si krásny receptík, novej výnimočnej chute..určite ho urobím podľa teba..mam rada aj grahamovú múku..a tiež boli minulý týždne v lidli tie teflonové podložky, tak mi sestra kúpila hned dve... teším sa na ich premiéru...ak budeš mať chut vyskúšaj ešte celozrnné krekry, čo som sem pridala...tie sú fantastické
janikbj
@iva63 :-) už som ich dobre schovala, strašne to láka chodiť zobkať, mne už toto chutí ako parádne krekry. naisto skúsim aj tvoje oridžo krekry, idem si ich hneď uložiť. ďakujem ešte raz za skvelý recept a prajem krásny večer
mariaklara
Znovu som si ich piekla a dala som recept aj kámoške, veľmi jej chutil, zajtra beriem ďalšej ochutnať:-)))
aja1
Sem tam si kupujem rascový knäckebrot,skúsim pridať aj moju obľúbenú rascu.Ďakujem za receptík.
mariaklara
@aja1 , tieto sú na 100% lepšie, ja som si tie už prestala kupovať. tieto sú chrumkavé, mňam.
kladika
Mňam su skvele chutia všetkým malým aj veľkým ;)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha