Kvásková vianočka s hrozienkami
mesačník Varecha, 4. mája 2023

Foto: Jana Štrbková
Mäkká, hebká, sladká, no jednoducho dokonalá.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Rozkvas: | |
| 1 PL |
|
| 150 g |
|
| 150 ml vlažná |
|
| Cesto: | |
|
|
|
| 300 g |
|
| 50 g |
|
| 130 ml |
|
| 80 g |
|
| 8 PL |
|
| 1 ks |
|
| 1 ks |
|
| 1 bal. |
|
| 1/2 ČL |
|
| 50 g |
|
| 50 ml |
|
| Na potretie: | |
|
|
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si rozkvas. Kvások v miske zmiešame s múkou a vlažnou vodou, nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 6 hodín.
- 2
Cesto: Hrozienka zalejeme rumom. Do malého plechového hrnčeka si dáme zohriať maslo, keď sa roztopí, odstavíme, pridáme mlieko a med, žĺtok, dreň z vanilkového struku, citrónovú kôru a rozmiešame.
- 3
Z preosiatej múky zmiešanej so soľou, rozkvasu a mliečnej zmesi vypracujeme hladké cesto, ak sa lepí, pridáme ešte trocha múky, nakoniec zapracujeme scedené hrozienka. Necháme kysnúť dve hodiny, cesto môžeme občas preložiť.
- 4
Cesto rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov, každý vyšúľame. Najskôr zapletieme dolné tri šúľky a vrkoč položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na ne položíme vrkoč zapletený z dvoch zostávajúcich šúľkov.
- 5
Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Zakryté potravinovou fóliou necháme hodinu kysnúť.
- 6
Vianočku pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút najprv prikrytú alobalom, a potom ďalších 30 minút odkrytú.
Tiež kvásková vianočka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu