Kvásková vianočka
Kvásková vianočka

Kvásková vianočka s hrozienkami

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 4. mája 2023
Kvásková vianočka s hrozienkami
Foto: Jana Štrbková

Mäkká, hebká, sladká, no jednoducho dokonalá.

4
porcie
180 (+ rozkvas) minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Rozkvas:
1 PL
150 g
150 ml vlažná
Cesto:
300 g
50 g
130 ml
80 g
8 PL
1 ks
1 ks
1 bal.
1/2 ČL
50 g
50 ml
Na potretie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si rozkvas. Kvások v miske zmiešame s múkou a vlažnou vodou, nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 6 hodín.

  2. 2

    Cesto: Hrozienka zalejeme rumom. Do malého plechového hrnčeka si dáme zohriať maslo, keď sa roztopí, odstavíme, pridáme mlieko a med, žĺtok, dreň z vanilkového struku, citrónovú kôru a rozmiešame.

  3. 3

    Z preosiatej múky zmiešanej so soľou, rozkvasu a mliečnej zmesi vypracujeme hladké cesto, ak sa lepí, pridáme ešte trocha múky, nakoniec zapracujeme scedené hrozienka. Necháme kysnúť dve hodiny, cesto môžeme občas preložiť.

  4. 4

    Cesto rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov, každý vyšúľame. Najskôr zapletieme dolné tri šúľky a vrkoč položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na ne položíme vrkoč zapletený z dvoch zostávajúcich šúľkov.

  5. 5

    Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Zakryté potravinovou fóliou necháme hodinu kysnúť.

  6. 6

    Vianočku pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút najprv prikrytú alobalom, a potom ďalších 30 minút odkrytú.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia