Špaldová kvásková vianočka s levanduľou
Vianočka u nás patrí nielen k Vianociam ale aj k voňavým nedeľným raňajkám. Ak je navyše urobená z kvásku, ktorý uľahčuje trávenie a je Zobraziť celý popisVianočka u nás patrí nielen k Vianociam ale aj k voňavým nedeľným raňajkám. Ak je navyše urobená z kvásku, ktorý uľahčuje trávenie a je doplnená voňavými levanduľovými kvetmi, je to hotový kulinársky zážitok, za ktorý vás budú doma na rukách nosiť :)
Postup
-
1
Najskôr si urobíme rozkvas. Na rozkvas budeme potrebovať: 65 g vody, 40 g trstinového cukru, 150 g hladkej špaldovej múky a 2 PL kvásku. Necháme 4-5 hodín, resp. podľa teploty v miestnosti, pracovať kým nezväčší svoj objem aspoň dvojnásobne.
- 2
Potom zamiesime cesto pridaním 300 g hladkej špaldovej múky, 1 žĺtok, soľ a sladké mlieko - t.j. 130 ml mlieka, 80 g trstinového cukru, 1 vanilka, 100 g rozpusteného masla - vlažné pridáme do cesta a necháme kysnúť opäť pri izbovej teplote cca 4 hodiny.
- 3
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti na dve vianočky. Pletieme dvojvrstvovú vianočku zo štyroch spodných vrkočov a 3 vrchných vrkočov ako klasický dievčenský chvost.
- 4
Zapletené vianočky necháme oddýchnuť v chladnejšej miestnosti počas noci (prikryté, aby cesto nevyschlo). Na druhý deň potrieme vajíčkom a posypeme nasekanými pistáciami a levanduľovými kvetmi.
- 5
Pečieme na 250 °C 5 minút a následne stiahneme teplotu na 180 °C a pečieme do zlatista.
- 6
Sme trpezliví a krájame až po vychladnutí ;)
Tiež vianočka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Máš pravdu, tiež som jedla levandulove keksíky, dokonca med levandulovy, no pre mňa k vôli aróme nejedlé... Zostanem pri klasických receptoch:-))