Kvásková vianočka
Kvásková vianočka s hrozienkami
Autor receptu: redakcia
Mäkká, hebká, sladká, no jednoducho dokonalá.
4 porcie |
180 (+ rozkvas) minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si rozkvas. Kvások v miske zmiešame s múkou a vlažnou vodou, nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 6 hodín.
- Cesto: Hrozienka zalejeme rumom. Do malého plechového hrnčeka si dáme zohriať maslo, keď sa roztopí, odstavíme, pridáme mlieko a med, žĺtok, dreň z vanilkového struku, citrónovú kôru a rozmiešame.
- Z preosiatej múky zmiešanej so soľou, rozkvasu a mliečnej zmesi vypracujeme hladké cesto, ak sa lepí, pridáme ešte trocha múky, nakoniec zapracujeme scedené hrozienka. Necháme kysnúť dve hodiny, cesto môžeme občas preložiť.
- Cesto rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov, každý vyšúľame. Najskôr zapletieme dolné tri šúľky a vrkoč položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na ne položíme vrkoč zapletený z dvoch zostávajúcich šúľkov.
- Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Zakryté potravinovou fóliou necháme hodinu kysnúť.
- Vianočku pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút najprv prikrytú alobalom, a potom ďalších 30 minút odkrytú.