Kvásková vianočka

Kvásková vianočka s hrozienkami

Autor receptu: redakcia

Mäkká, hebká, sladká, no jednoducho dokonalá.

4
porcie
180 (+ rozkvas) minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si rozkvas. Kvások v miske zmiešame s múkou a vlažnou vodou, nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 6 hodín.
  2. Cesto: Hrozienka zalejeme rumom. Do malého plechového hrnčeka si dáme zohriať maslo, keď sa roztopí, odstavíme, pridáme mlieko a med, žĺtok, dreň z vanilkového struku, citrónovú kôru a rozmiešame.
  3. Z preosiatej múky zmiešanej so soľou, rozkvasu a mliečnej zmesi vypracujeme hladké cesto, ak sa lepí, pridáme ešte trocha múky, nakoniec zapracujeme scedené hrozienka. Necháme kysnúť dve hodiny, cesto môžeme občas preložiť.
  4. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov, každý vyšúľame. Najskôr zapletieme dolné tri šúľky a vrkoč položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na ne položíme vrkoč zapletený z dvoch zostávajúcich šúľkov.
  5. Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Zakryté potravinovou fóliou necháme hodinu kysnúť.
  6. Vianočku pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút najprv prikrytú alobalom, a potom ďalších 30 minút odkrytú.