Voňavá kvásková vianočka fotorecept

homemadetastywithlucy - fotkahomemadetastywithlucy, 9. februára 2017

Vianočku som už piekla. Klasickú s kvasnicami. No a teraz nastal čas na kváskovú. Recept som si upravila podľa seba. Keď sa piekla, celá Zobraziť celý popisVianočku som už piekla. Klasickú s kvasnicami. No a teraz nastal čas na kváskovú. Recept som si upravila podľa seba. Keď sa piekla, celá kuchyňa rozvoniavala. Bolo to úžasné a mne to pripomenulo Vianoce :)

360 minút
príprava
35-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Štartér:
2 PL
70 g
80 g
150 ml vlažná
Cesto:
380 g
180 ml plnotučné
90 g
3 PL
10 g
1 čl
1 hrsť
5 ks
1 ČL
2 PL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Večer si naštartujeme kvások. Zmiešame materský kvások, múku a vodu. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a na noc odložíme na teplé miesto.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na noc si namočíme aj hrozienka a sušené slivky do rumu zriedeného trochou vody.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ráno by mal byť kvások nadýchaný a bublinkový. Môžeme ísť zamiesiť cesto.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci roztopíme maslo, necháme vychladnúť, prilejeme mlieko, med, vanilkový extrakt a premiešame.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V mise si zmiešame preosiatu múku so soľou a vanilínovým cukrom. Prilejeme mliekovo-maslovú zmes a miesime v mixéri s hákmi na miesenie cesta najprv na strednom stupni. Keď sa cesto začne spájať zvýšime rýchlosť na maximum a miesime asi 7 minút. Vznikne nám pružné cesto. Medzitým vylejeme tekutinu zo sliviek a hrozienok a slivky pokrájame na malé kúsky. Pridáme do cesta a miesime ešte asi 3 minúty. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 3 hodiny.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po troch hodinách je cesto krásne nakysnuté a nadýchané.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto vyklopíme na dostatočne pomúčenú dosku. Cesto je dosť lepivé. Preto si pomúčime aj ruky a vypracujeme pekný bochník. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme 20 minút odpočívať.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 20 minútach. Spôsobov na pletenie vianočky je viacero. Toto cesto je dosť lepivé, pracuje sa s ním ťažšie a preto sa mi najviac osvedčil tento jednoduchý spôsob: Bochník si rozdelíme na 3 časti nasledovným spôsobom: Najprv ho rozdelíme na polovice. Jednu odložíme nabok. Druhú polovicu rozdelíme na jednu väčšiu a menšiu časť. Z týchto rozdelených bochníkov budeme pliesť jednotlivé vrkoče vianočky.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na plech si dáme papier na pečenie. Vezmeme najväčší bochník rozdelíme na 3 časti, ktoré natiahneme na približne rovnaké pásy. Položíme ich na plech tak, aby sa na jednej strane spájali.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zapletieme klasický francúzsky vrkoč.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vezmeme stredný bochník a na pomúčenej doske zopakujeme postup. Zapletený prostredný vrkoč uložíme na veľký vrkoč na plechu.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Rovnaký postup zopakujeme aj s posledným bochníkom. Vrkoč uložíme navrch vianočky. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 3/4 hodinu nakysnúť. Zároveň si zapneme rúru na 180 stupňov.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vianočka nám ešte krásne nakysla. Potrieme ju studenou vodou a posypeme mandľovými lupienkami. Zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 180 stupňov.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po 15 minútach vianočku z rúry vytiahneme a dáme dolu alobal. Vrátime ju naspäť do rúry a pečieme ešte 20 - 30 minút. Závisí od rúry.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Keď je vianočka krásne upečená dozlata, vytiahneme ju z rúry a potrieme studenou vodou. Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Kváskové pečivo by sa nemalo krájať teplé, pretože pracuje aj po vytiahnutí z rúry. Ak by sme ju prekrojili príliš skoro cesto by bolo ešte mazľavé.

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Chuť je iná ako z obchodu ale je skvelá. Najlepšie chutí s kvalitným maslom a medom alebo domácim džemom. Skvelé raňajky sú na svete. Dobrú chuť :)

    Voňavá kvásková vianočka (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

dvorka
No, večer vyberám svoj kvások a zajtra upečiem. Na Vianoce som piekla vianočku, ale nebola z toľkých "vrkočov". Preto vyskúšam recept aj pletenie podľa Teba. Ak sa podarí, dám aj fotku.
root
Ako sa majú Rudolf a Alojz? A ktorý z nich prispel na túto "pseudo-vianočku"?
1x root
staflik
Neviem kto je Rudolf a Alojz, ale Lucy (autorka receptu) sa musí ešte vééééééľa učiť, dať si zásteru s logom Varechy nestačí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia