Voňavá kvásková vianočka fotorecept
Foto: homemadetastywithlucy
Vianočku som už piekla. Klasickú s kvasnicami. No a teraz nastal čas na kváskovú. Recept som si upravila podľa seba. Keď sa piekla, celá Zobraziť celý popisVianočku som už piekla. Klasickú s kvasnicami. No a teraz nastal čas na kváskovú. Recept som si upravila podľa seba. Keď sa piekla, celá kuchyňa rozvoniavala. Bolo to úžasné a mne to pripomenulo Vianoce :)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Štartér: | |
2 PL |
|
70 g |
|
80 g |
|
150 ml vlažná |
|
Cesto: | |
380 g |
|
180 ml plnotučné |
|
90 g |
|
3 PL |
|
10 g |
|
1 čl |
|
1 hrsť |
|
5 ks |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Večer si naštartujeme kvások. Zmiešame materský kvások, múku a vodu. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a na noc odložíme na teplé miesto.
-
2
Na noc si namočíme aj hrozienka a sušené slivky do rumu zriedeného trochou vody.
-
3
Ráno by mal byť kvások nadýchaný a bublinkový. Môžeme ísť zamiesiť cesto.
-
4
V hrnci roztopíme maslo, necháme vychladnúť, prilejeme mlieko, med, vanilkový extrakt a premiešame.
-
5
V mise si zmiešame preosiatu múku so soľou a vanilínovým cukrom. Prilejeme mliekovo-maslovú zmes a miesime v mixéri s hákmi na miesenie cesta najprv na strednom stupni. Keď sa cesto začne spájať zvýšime rýchlosť na maximum a miesime asi 7 minút. Vznikne nám pružné cesto. Medzitým vylejeme tekutinu zo sliviek a hrozienok a slivky pokrájame na malé kúsky. Pridáme do cesta a miesime ešte asi 3 minúty. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 3 hodiny.
-
6
Po troch hodinách je cesto krásne nakysnuté a nadýchané.
-
7
Cesto vyklopíme na dostatočne pomúčenú dosku. Cesto je dosť lepivé. Preto si pomúčime aj ruky a vypracujeme pekný bochník. Zakryjeme potravinovou fóliou a necháme 20 minút odpočívať.
-
8
Po 20 minútach. Spôsobov na pletenie vianočky je viacero. Toto cesto je dosť lepivé, pracuje sa s ním ťažšie a preto sa mi najviac osvedčil tento jednoduchý spôsob: Bochník si rozdelíme na 3 časti nasledovným spôsobom: Najprv ho rozdelíme na polovice. Jednu odložíme nabok. Druhú polovicu rozdelíme na jednu väčšiu a menšiu časť. Z týchto rozdelených bochníkov budeme pliesť jednotlivé vrkoče vianočky.
-
9
Na plech si dáme papier na pečenie. Vezmeme najväčší bochník rozdelíme na 3 časti, ktoré natiahneme na približne rovnaké pásy. Položíme ich na plech tak, aby sa na jednej strane spájali.
-
10
Zapletieme klasický francúzsky vrkoč.
-
11
Vezmeme stredný bochník a na pomúčenej doske zopakujeme postup. Zapletený prostredný vrkoč uložíme na veľký vrkoč na plechu.
-
12
Rovnaký postup zopakujeme aj s posledným bochníkom. Vrkoč uložíme navrch vianočky. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 3/4 hodinu nakysnúť. Zároveň si zapneme rúru na 180 stupňov.
-
13
Vianočka nám ešte krásne nakysla. Potrieme ju studenou vodou a posypeme mandľovými lupienkami. Zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na 180 stupňov.
-
14
Po 15 minútach vianočku z rúry vytiahneme a dáme dolu alobal. Vrátime ju naspäť do rúry a pečieme ešte 20 - 30 minút. Závisí od rúry.
-
15
Keď je vianočka krásne upečená dozlata, vytiahneme ju z rúry a potrieme studenou vodou. Preložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Kváskové pečivo by sa nemalo krájať teplé, pretože pracuje aj po vytiahnutí z rúry. Ak by sme ju prekrojili príliš skoro cesto by bolo ešte mazľavé.
-
16
Chuť je iná ako z obchodu ale je skvelá. Najlepšie chutí s kvalitným maslom a medom alebo domácim džemom. Skvelé raňajky sú na svete. Dobrú chuť :)
Ja mam rada vyzvy :) ale uz mam pripraveny recept aj na klasicku. V priebehu par dni ho sem urcite pridam :) mozes vyskusat klasicku ;)
Skvelé :) som zvedavá ako to dopadne. Určite daj vedieť. Teším sa na foto.