Kuracie kyjačiky na smotane s jalapeño a hubami fotorecept
Foto: sracz
Variant klasiky slovenskej kuchyne som tentoraz obohatil „pikantériou” z jalopeño a salsy, ktorú podľa potreby hravo nahradím domácim štipľavým paprikovým krémom. Jalopeño i salsa Zobraziť celý popisVariant klasiky slovenskej kuchyne som tentoraz obohatil „pikantériou” z jalopeño a salsy, ktorú podľa potreby hravo nahradím domácim štipľavým paprikovým krémom. Jalopeño i salsa mi ostali po poslednom varení mafiniek z mletého mäsa a v chladničke, už raz otvorené, mi robili len oštaru. Zaužívané domáce maslové „hokerliky“ (nokerdle) som v prílohe nahradil „kúpenskou Chicago“ parenou knedľou. Nebola zlá, ale predsa len pripravená vlastnými rukami je iný „level“! …. domáca je domáca, …. ta ňe?!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5 ks (dolná časť) |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
120-150 g prerastená |
|
2 ks žltá menšia |
|
3-4 strúčiky (plátky) |
|
120-150 ml (paprikový krém pikantný) |
|
3-4 PL |
|
1-1,5 PL |
|
1-1,5 KL |
|
200-250 g |
|
180-200 ml |
|
120-150 ml |
|
Príloha: | |
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Už som si zvykol potrebné suroviny usporiadať do prehliadkovej zostavy.
-
2
Umyté a dočistené mäso som obojstranne osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením a
-
3
v hrnci s 3-4 PL oleja som ich nechal opiecť na peknú zlatohnedú farbu.
-
4
Po opečení som ich vyložil na pomocný tanier a v hrnci s výpekom som vyškvaril pokrájané plátky údenej slaniny a do sklovita orestoval postrúhanú cibuľu a pokrájané strúčiky cesnaku,
-
5
pridal ku nim na drobno pokrájané sterilizované pikantné jalapeño, polopálivú salsu, čerstvo pomleté čierne korenie, korenie na kuracie mäso a sladkú pletú „Szeged” papriku.
-
6
Po premiešaní a naozaj krátkom podusení som do hrnca na túto „perinku” rozložil predpečené kuracie „kyjačiky”, nechal ich v teple „nabrať druhý dych”,
-
7
zalial horúcou vodou a
-
8
pridal aj pokrájané huby bez sterilizačnej tekutiny.
-
9
Po premiešaní nastal ten najsprávnejší okamih, kedy som omáčku nadstavil mixom kyslej a šľahačkovej smotany,
-
10
nechal prebublať a prejsť varom, … a hotovo!
-
11
Ako som sa priznal už v úvode, naservírované som podával z ohriatou parenou knedľou.
-
12
… do dnešnej nedele 3. Adventu si Vás dovoľujem privítať decembrovou žltou ružou z našej záhrady! Krásny predvianočný čas Vám želám všetkým, priatelia milí, na čele s redakciou!
Prajem Vám pekné a chutné sviatky!