Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Krémová polievka z pečených zemiakov

Patrik Stupňan
šéfkuchár Wellnes hotela Lesná v Starej Lesnej, 24. januára 2022
Krémová polievka z pečených zemiakov
Foto: Pravda - Ivan Majerský
5
porcií

Suroviny

350 g
250 g
15 g
150 g (33 %)
75 g
500 ml
5 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, nakrájame, dáme na plech, osolíme a dáme upiecť do rúry.

  2. 2

    Do hrnca dáme olej, nakrájanú šalotku a cesnak nakrájaný najemno. Restujeme dozlatista. Pridáme pečené zemiaky, zalejeme vývarom, pridáme korenie, bobkový list a soľ. Varíme asi 15 minút.

  3. 3

    Polievku rozmixujeme dohladka a prepasírujeme cez sitko. Pridáme smotanu a maslo. Dochutíme soľou, korením, cukrom a nakoniec pridáme ocot. S octom treba zachádzať opatrne, aby sa polievka nezrazila, treba ho pridávať za stáleho miešania.

  4. 4

    Tí, ktorí radi experimentujú, si môžu k polievke urobiť kôprové „bublinky“. 100 g kôpru nasekáme aj so stopkami na menšie kusy, dáme do mixéra a zalejeme trochou vody. Rozmixujeme dohladka. Zmes prepasírujeme cez gázu a pridáme do nej sójový lecitín (dostať ho ako prášok alebo granuly v lekárňach alebo v predajniach a e–shopoch s doplnkami výživy). Potom tekutinu vyšľaháme elektrickým šľahačom a vzniknú kôprové bublinky, ktorými polievku ozdobíme.

Recept je zaradený do kategórií:
Zemiaky, Obed, Polievky, Večera, Lacné jedlá, Pečené, Varené, Vegetariánske jedlá

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík. Dokonce se mi líbí i ty koprové bublinky - zajímavé a proveditelné, jemné ochucení. Díky Mistře!

Zaujímavé video z archívu TV Varecha