Zemiaková polievka
Krémová polievka z pečených zemiakov
Autor receptu: redakcia
Postup- Zemiaky očistíme, nakrájame, dáme na plech, osolíme
a dáme upiecť do rúry.
- Do hrnca dáme olej, nakrájanú šalotku a cesnak
nakrájaný najemno. Restujeme dozlatista. Pridáme
pečené zemiaky, zalejeme vývarom, pridáme korenie, bobkový list a soľ. Varíme asi 15 minút.
- Polievku rozmixujeme dohladka a prepasírujeme
cez sitko. Pridáme smotanu a maslo. Dochutíme soľou, korením, cukrom a nakoniec pridáme ocot.
S octom treba zachádzať opatrne, aby sa polievka
nezrazila, treba ho pridávať za stáleho miešania.
- Tí, ktorí radi experimentujú, si môžu k polievke
urobiť kôprové „bublinky“. 100 g kôpru
nasekáme aj so stopkami na menšie kusy,
dáme do mixéra a zalejeme trochou vody.
Rozmixujeme dohladka. Zmes prepasírujeme
cez gázu a pridáme do nej sójový lecitín
(dostať ho ako prášok alebo granuly v lekárňach
alebo v predajniach a e–shopoch s doplnkami
výživy). Potom tekutinu vyšľaháme elektrickým
šľahačom a vzniknú kôprové bublinky, ktorými polievku ozdobíme.
|