Zemiaková polievka

Krémová polievka z pečených zemiakov

Autor receptu: redakcia

5
porcií

Postup

  1. Zemiaky očistíme, nakrájame, dáme na plech, osolíme a dáme upiecť do rúry.
  2. Do hrnca dáme olej, nakrájanú šalotku a cesnak nakrájaný najemno. Restujeme dozlatista. Pridáme pečené zemiaky, zalejeme vývarom, pridáme korenie, bobkový list a soľ. Varíme asi 15 minút.
  3. Polievku rozmixujeme dohladka a prepasírujeme cez sitko. Pridáme smotanu a maslo. Dochutíme soľou, korením, cukrom a nakoniec pridáme ocot. S octom treba zachádzať opatrne, aby sa polievka nezrazila, treba ho pridávať za stáleho miešania.
  4. Tí, ktorí radi experimentujú, si môžu k polievke urobiť kôprové „bublinky“. 100 g kôpru nasekáme aj so stopkami na menšie kusy, dáme do mixéra a zalejeme trochou vody. Rozmixujeme dohladka. Zmes prepasírujeme cez gázu a pridáme do nej sójový lecitín (dostať ho ako prášok alebo granuly v lekárňach alebo v predajniach a e–shopoch s doplnkami výživy). Potom tekutinu vyšľaháme elektrickým šľahačom a vzniknú kôprové bublinky, ktorými polievku ozdobíme.