Cuketová polievka

Krémová cuketovo-mrkvová polievočka

Autor receptu: siuuu

Pre mňa NAJ polievočka, ktorú som robila tento rok.* Je chuťovo naozaj výborná a nie je zložitá na prípravu. Už neviem kde som videla recept, ale upravila som si ho podľa svojich chutí.

3-4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme suroviny. Jarné cibuľky umyjeme, odkrojíme zelenú časť a biele časti pokrájame nadrobno. Cesnak očistíme. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubo, alebo pokrájame na malé kúsky. Cuketu ošúpeme, prekrojíme po dĺžke na štvrtiny, odstránime strednú časť s jadierkami. Cuketu nastrúhame nahrubo, alebo pokrájame na malé kúsky. Odporúčam krájať, pretože pri strúhaní zostane cuketa viac vodnatá. Vývar zohrejeme.
  2. V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom pokrájanú cibuľku. Pridáme pokrájanú cuketu a mrkvu, poprášime múkou a pár minút za stáleho miešania všetko spolu orestujeme. Zalejeme vývarom, vložíme očistené a na polovice prekrojené strúčiky cesnaku, ochutíme soľou a korením, prikryjeme a varíme pokiaľ nie je zelenina mäkká. Rozmixujeme (použila som ponorný mixér) a dochutíme soľou a sušenou zeleninovou zmesou. Sušenú zeleninovú zmes používam v kuchyni iba minimálne, ale k tejto polievke sa hodí.
  3. Nakoniec ochutíme octom - jemný kyslastý podtón túto polievku pozdvihne a dodá jej šmrnc, ak však nechcete ocot použiť, tak nemusíme - polievka bude menej chuťovo výrazná a jemnejšia. Ja však dávam prednosť plnšej chuti jednotlivých jedál a bez dochutenia octom to pre mňa nebolo ono.
  4. Jemne korenené, karamelizované tekvicové jadierka sa ku krémovým polievkam tohto typu veľmi hodia. Pripravujem ich tak, že jadierka pár minút nasucho opekám na panvici, keď už chytajú farbu pridám med a chilli vločky a za stáleho miešania nechám skaramelizovať.
  5. Polievka je jemná a krémová a hodia sa k nej výraznejšie chute. Preto som použila mini krutóny zmiešané s dehydrovanými sušenými paradajkami. Sušené paradajky svojou výraznou chuťou krásne dopĺňajú jemnú chuť polievky, rovnako ako čerstvý tymián.