Cuketová polievka
Krémová cuketovo-mrkvová polievočka
Autor receptu: siuuu
Pre mňa NAJ polievočka, ktorú som robila tento rok.* Je chuťovo naozaj výborná a nie je zložitá na prípravu. Už neviem kde som videla recept, ale upravila som si ho podľa svojich chutí.
|
3-4 porcie |
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr si pripravíme suroviny. Jarné cibuľky umyjeme, odkrojíme zelenú časť a biele časti pokrájame nadrobno. Cesnak očistíme. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na hrubo, alebo pokrájame na malé kúsky. Cuketu ošúpeme, prekrojíme po dĺžke na štvrtiny, odstránime strednú časť s jadierkami. Cuketu nastrúhame nahrubo, alebo pokrájame na malé kúsky. Odporúčam krájať, pretože pri strúhaní zostane cuketa viac vodnatá. Vývar zohrejeme.
- V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom pokrájanú cibuľku. Pridáme pokrájanú cuketu a mrkvu, poprášime múkou a pár minút za stáleho miešania všetko spolu orestujeme. Zalejeme vývarom, vložíme očistené a na polovice prekrojené strúčiky cesnaku, ochutíme soľou a korením, prikryjeme a varíme pokiaľ nie je zelenina mäkká. Rozmixujeme (použila som ponorný mixér) a dochutíme soľou a sušenou zeleninovou zmesou. Sušenú zeleninovú zmes používam v kuchyni iba minimálne, ale k tejto polievke sa hodí.
- Nakoniec ochutíme octom - jemný kyslastý podtón túto polievku pozdvihne a dodá jej šmrnc, ak však nechcete ocot použiť, tak nemusíme - polievka bude menej chuťovo výrazná a jemnejšia. Ja však dávam prednosť plnšej chuti jednotlivých jedál a bez dochutenia octom to pre mňa nebolo ono.
- Jemne korenené, karamelizované tekvicové jadierka sa ku krémovým polievkam tohto typu veľmi hodia. Pripravujem ich tak, že jadierka pár minút nasucho opekám na panvici, keď už chytajú farbu pridám med a chilli vločky a za stáleho miešania nechám skaramelizovať.
- Polievka je jemná a krémová a hodia sa k nej výraznejšie chute. Preto som použila mini krutóny zmiešané s dehydrovanými sušenými paradajkami. Sušené paradajky svojou výraznou chuťou krásne dopĺňajú jemnú chuť polievky, rovnako ako čerstvý tymián.