Králik na slivkách so žemľovou knedľou
Foto: siuuu
Občas mám možnosť kúpiť králika z domáceho chovu od známeho. A keďže veľmi rada skúšam nové kombinácie a chute, tentoraz som pripravila králika inak Zobraziť celý popisObčas mám možnosť kúpiť králika z domáceho chovu od známeho. A keďže veľmi rada skúšam nové kombinácie a chute, tentoraz som pripravila králika inak ako zvyčajne - na slivkách, s červeným vínom a žemľovou knedľou, ktorú mám veľmi rada. Mňamka veľká to bola.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
4 ks (predné aj zadné) |
|
250 g |
|
2 dl |
|
30 g |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
4-5 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 PL (slivkový, ríbezľový, brusnicový) |
|
1 PL |
|
2-3 PL |
|
Na knedľu: | |
4 ks staršie |
|
3-4 ks |
|
1 dl |
|
podľa chuti |
|
2-3 PL |
|
podľa chuti (domáca) |
|
1/4 ČL |
|
podľa chuti čerstvé prípadne sušené (petržlenová vňať, tymian) |
|
Postup
-
1
Králika deň vopred alebo ráno naložíme do nálevu, ktorý pripravíme z octu, vína, celého korenia, bobkového listu - počas marinovania aspoň raz otočíme. Sušené slivky aspoň na pol hodinku až hodinku zalejeme vodou alebo vínom. Na panvicu dáme olej a maslo a rozohrejeme. Králika pred prípravou vyberieme z nálevu (nálev odložíme, budeme ho ešte potrebovať) a osušíme.
- 2
Následne sprudka opečieme z oboch strán na panvici. Po opečení pridáme k mäsu nálev, sušené scedené slivky, prikryjeme a panvicu a mäso šupneme do rúry zohriatej na cca 180 °C a dusíme do mäkka (cca 50 minút až hodinu). Ja mám panvicu, ktorá môže ísť do rúry - ak nemáte, preložte mäso do nádoby vhodnej na pečenie v rúre. Keď je mäso mäkké vyberieme ho von z panvice (pekáča), pridáme kvapku vína, zaprášime múkou, pridáme džem a necháme prejsť varom. Na záver dochutíme soľou a korením. Kto chce hladkú konzistenciu omáčky, môže prepasírovať, ja zvyčajne robievam takú rustikálnejšiu verziu s kúskami surovín.
- 3
Knedľa: Rožky pokrájame na kocky, navlhčíme mliekom, pridáme vajíčka, soľ, korenie, vegetu, posekané bylinky, múku, kypriaci prášok a všetko dobre premiešame. Keď sa ponáhľam dávam celé vajíčka, ak mám čas pridám iba žĺtky a nakoniec jemne vmiešam sneh z bielkov - kneďľa bude nadýchanejšia.
- 4
Šálky (používam klasické cca 2 - 2,5 dl hrnčeky s rovnými stenami) dobre vymastíme maslom, môžeme vysypať hrubou múkou (niektoré recepty uvádzajú vysypať, iné nie) a zmes rozdelíme do šálok, asi do troch štvrtín. Mne vyšli 3 hrnčeky (z každého hrnčeka vyjde 4-5 koliesok knedle).
- 5
Šálky postavíme do vyššieho hrnca (tak, aby sa dal hrniec prikryť pokrievkou), okolo nalejeme vodu do 3/4 výšky šálok, prikryjeme a privedieme k varu. Keď voda začne vrieť pokrievku odložíme a varíme ešte 15-20 minút. Šálky vyberieme z hrnca, necháme chvíľu chladnúť a knedlíky vyberieme - ak to nejde, obrežeme nožom boky a mali by sa dať dobre vyklopiť. Pokrájame a teplé podávame.
Tiež králik:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Kupujem králičie diely, máme ho radi.
V 1. bode to máš úplne jasne napísané. Pekný deň.
Pri tomto recepte ma nenapadlo uvádzať suroviny na marinádu osobitne ... podrobnejšie je to rozpísané v postupe.