Foto: yogicek
Alebo pomaly pečené. Kto ako chce. Je to síce zdĺhavá tepelná úprava, ale príprava je krátka, surovín sa zdá, že je veľa, ale tých Zobraziť celý popisAlebo pomaly pečené. Kto ako chce. Je to síce zdĺhavá tepelná úprava, ale príprava je krátka, surovín sa zdá, že je veľa, ale tých základných je málo a aj riadov je málo (aj keď ja dokážem aj pri príprave masloveho chleba narobiť kopu riadov), ale hlavné je, že výsledok stojí za to. Horšie je to už s prílohou. Ja som zvolil konfitovanú zeleninu a tu už je to vzhľadom k čisteniu a krájaniu časovo náročnejšie. Komu sa s tým nechce patlať, nech si urobí jednoducho pečené alebo nejaké iné krumple.
porcií
príprava
na 110-120 °C
Suroviny
1000 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 hlavička celá nelúpaná |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
6 ks |
|
2 KL |
|
600 g |
|
Omáčka: | |
1 ks |
|
2 ks |
|
1 hlavička |
|
2 PL |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
1,5 dl (alebo červené víno) |
|
2 dl (alebo voda) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Príloha konfitovaná zelenina: | |
1300 g |
|
500 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 kl |
|
Postup
-
1
Stehno umyjeme, očistíme od neželaných častí, osušíme, prešpikujeme zmrznutou slaninkou, okoreníme čerstvým MČK, korením štyroch farieb, tymianom a soľou. Soli sa nebojte, znesie to viac. Koreniny a soľ poriadne vmasírujeme do mäska. Odložíme ho na hodinku bokom nech si robí čo chce. Môže to byť aj pri izbovej teplote.
-
2
Pokiaľ si mäsko robí čo chce, umyjeme si dve jablká. Ja som zvolil jedno červené a jedno zelené. Ošúpeme jednu červenú cibuľu a očistíme hlavičku cesnaku od vrchných šupiek, ale tak, aby sa nerozpadla. Po hodinke dáme mäsko do pekáča, pridáme jablká, cibuľu, cesnak a nové korenie. Tu pozor! Pekáč zvoľte takej veľkosti, aby tie suroviny boli na tesno. Ušetríte na masti. Mne stačilo 600 g masti.
-
3
V kastrólku roztopíme bravčovú masť a zahrejeme na teplotu cca 120 °C. Pokiaľ sa nám masť topí, zahrejeme rúru na cca 150 °C.
-
4
Masťou zalejeme mäsko tak, aby bolo úplne ponorené. Tu tiež pozor! Môže to trochu prskať a ak pečiete v skle ako ja nesmie byť studené aby neprasklo. Pekáč prikryjeme a vložíme do zahriatej rúry. Po desiatich minútach stiahneme teplotu na 110 - 120 °C a pečieme. Teraz máte minimálne dve hodiny času počas ktorých si nemusíte mäsko vôbec všímať. Milé dámy ten čas môžu využiť napríklad na upratovanie, pranie, žehlenie alebo iné záslužné činnosti a páni si môžu pozrieť nejaký obľúbený športový prenos, prečítať noviny alebo odskočiť na dobré pivko. Ja som si tiež vybral jednu z tých možností.
-
5
Po dvoch hodinách mäsko z rúry vyberieme a urobíme skúšku správnosti na stupeň mäkkosti. To moje potrebovalo ešte 15 min. Keď je mäsko mäkké, vyberieme ho na tanier prikryjeme alobalom a necháme cca 15 min. odpočívať.
-
6
Pokiaľ mäsko odpočíva, urobíme omáčku. Jablká, cibuľu a cesnak ktoré sa konfitovali spolu s mäsom vyberieme tak, ako sú, aj so šupkami na sitko a prepasírujeme. Vznikne nám takýto maglajs, ktorý zatiaľ necháme bokom.
-
7
Do rendlíka dáme dve PL roztopeného masla (ja som si maslo odobral zo zeleniny, ktorá sa v ňom zatiaľ konfituje) pridáme jednu na drobno pokrájanú cibuľu a opražíme do sklovita. Dámy s azbestovými pusinkami ako napr. @afataga, ale aj páni môžu pridať aj nejaké tie feferónky. K opraženej cibuľke pridáme paradajkový pretlak a cca 2 min zarestujeme. Pridáme prepasírované jablká, cibuľu a cesnak a ihneď podlejeme čiernym pivom alebo červeným vínom a vývarom alebo vodou. Okoreníme, osolíme, privedieme k varu a povaríme 10 min. Po desiatich minútach omáčku ešte ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Omáčka má byť hustejšia. Asi ako horúci puding. Ak sa Vám zdá hustá, môžte ju zriediť alebo naopak, ak sa Vám zdá riedka, tak trochu odvariť. Ja som ju musel ešte riediť. Hotovú omáčku odstavíme a pridáme petržlenovú vňať a majorán, ktorý podrvíme medzi prstami. Získa silnejšiu arómu.
-
8
Na konfitovanú zeleninu môžete použiť, čo Vám napadne. Ja som použil mrkvu, petržlen, zeler, cviklu, červenú cibuľu, šalotku, šampiňóny, červenú a žltú papriku, pór, cesnak. Všetko čerstvé. Kľudne môžte priložiť aj krumple. Ja som nedal. Po prvé už by sa mi nevošli do hrnca a po druhé som v novembri jedol krumple dva krát a to mi bohato stačí. Na jednu porciu prílohy rátajte cca 220 g surovej zeleniny.
-
9
Zeleninu očistíme a nakrájame na zhruba rovnaké kúsky. Koreňovú zeleninu na hranolčeky 1 x 1 x 5cm, červenú cibuľu na 1/6, šalotku a šampiňóny na 1/4, pór na 5 cm dlhé valčeky a papriky na prúžky 1 x 5 cm. V hrnci v ktorom budeme konfitovať zeleninu si rozpustíme maslo (82%) a zahrievame na teplotu cca 100 °C nie viac. Keď maslo takto trochu zapení, má tú správnu teplotu.
-
10
Zeleninu okoreníme, osolíme, prisypeme rozmarín a vložíme do hrnca s maslom. Stiahneme teplotu na 80 - 90 °C a tiahneme cca 1 a 3/4 hod. Na mojom el. sporáku to bol stupeň 1. Nerobil som ju v rúre ale na platni. Keď je zeleninka mäkká (ja ju nechávam trošku chrumkavú, hlavne koreňovú), vyberieme ju na cedník a necháme odtiecť od masla.
-
11
Mäsko v reze. Už len naservírovať a jesť. A to je celá moja dnešná snaha čo sa týka varenia.
-
12
Oops. Vlaste nie. Ešte sladká bodka na záver za obedom. Nie je to žiadny zázrak ale snažil som sa.
Ďakujem za pekný komentár ale keby si vedela ako som ten dezert robil tak neviem neviem. Asi by si tie slová o šikovnosti odvolala. Radšej viac neprezradím nech si tu neurobím ostudu. Pekný večer.
Tá masť aj to maslo sa dá použiť. Dokonca niekoľkokrát. Len ju treba nechať chvíľu postáť nech sa usadí výpek. Masť potom zliať dať do chladu. Znova pekne stuhne. A ten výpek použiť napr. do gulášu alebo iného jedla z mäsa alebo len tak natrieť na chleba. Je to vynikajúce. Ten ale nevydrží tak dlho ako masť. Pri opakovanom použití masti treba ale menej soliť. Táto masť už soľ obsahuje. Tu je to vidieť. Stuhnutá masť a dole výpek.
Práve som odpovedal. Ďakujem, že sa Ti recept páči. Mäso si urob akékoľvek. Konfitovať sa dá každé na aké si len spomenieš. Hoci aj žirafa. Ja stehno a iné druhy suchého mäsa robím len týmto spôsobom. Mám 100% záruku, že ho nevysuším. Zostane vláčne a šťavnaté. Inak medzi receptami už mám dva na konfitované mäso. Pekný večer.
varecha.pravda.sk/recepty/konfitovane-bravcove-pliecko-s-...
varecha.pravda.sk/recepty/serial-na-pokracovanie-diel-vi-...
Som rád, že Ťa recept zaujal. Ďakujem. Tá zelenina má naozaj výbornú chuť a opakovaným použitím masla napr. na polievku alebo nejakú omáčku či prívarok dodáš jedlu fajnovú chuť. Pekný večer.
Ďakujem Pitrísku. Oprobuj - neoľutuješ. Inak s tou zeleninou Ti dávam úplne za pravdu. Neviem čím to je ale s pribúdajúcim vekom stváram aj väčšie koniny ako je jedenie zeleniny. Ale také lečo by si do mňa nedostal ani pod hrozbou popravy. Jedine snáď keby bola na kilo klobás jedna cherry paradajka a kocka papriky 1x1cm. Aj Tebe pekný večer.
Klídek, není důležitý postup, ae výsledek! A ten je jasně podařený. Neboj se ničeho, také se někdy těžce propracovávám a většinou se do cíle přes všechny těžkosti dostanu. Trénink dělá závodníka! Hezký večer!
Drahý priateľu ďakujem, že sa Ti recept a aj ten "zázrak" páči. Na koláče som doslova ľavý. Ešte tak z kysnutého cesta ale piškótové a krehké mi robia veľké problémy. Ale skúšam. Inú možnosť ako prísť k takému zákusku ja nemám. Ešte raz ďakujem a ak sa chystáš obedovať prajem Ti dobrú chuť.
Ďakujem. Pekný večer.
Ďakujem za komentár. Aj Tebe prajem pekný večer.
Drahá a milá Dituška ďakujem Ti veľmi pekne že si sa zastavila akurát pri mojom recepte keď sem tak málo nakúkaš. Poznám Tvoje recepty tak viem, že si dobrá kuchárka a pochvala od Teba ma veľmi teší. Ešte raz ďakujem a prajem Ti pekný večer.
Ďakujem za veľmi pekný komentár. Keď sa odhodláš niečo také ukuchtiť určite Ti to bude chutiť. Na konfitovanom mäse akéhokoľvek druhu v podstate nie je čo pokaziť. Pekný zbytok dňa Ti prajem.
S to u zeleninou by sa mi veru nechcelo oné a nehovori sa feferonky, ale chilli, take lahke nevies? :-), hlasujem za ist na pivo, od trocha prachu este nikto neumrel :-), u mna mas 100 bezvyznamnych bodov :-)
Ja si v podstate už teraz doprajem všetko len niektoré jedlá raz za čas. Napr. v utorok som po dlhej dobe dostal chuť na hurky, tak som si ich urobil reku troška ma nezabije. Ale chyba lávky. Narobil som ich toľko, že som väčšinu musel porozdávať. Sám by som ich nepojedol. Ale mám tiež jednu kategóriu jedla ktorú by som chcel a to sú zákusky. V malom množstve ich môžem ale neviem ich upiecť. @Katka78 ďakujem za opýtanie, mám sa v medziach možností. Snažím sa držať hesla „je stratený každý deň nášho života, keď sme sa nezasmiali.“ Nie vždy sa to darí ale snažím sa aby tých stratených dní bolo čo najmenej. Katka ďakujem Ti za milý komentár. Prajem Ti všetko dobré a pekný večer.
Čo robilo masko neviem, nešpehoval som ho ale pre istotu som zavrel okno aj dvere aby nezdrhlo. S tým chilli máš asi pravdu. Veď dnes sa už nehovorí upratovačka ale kozmetička podlahových krytín. U mňa si sa s tým pivkom netrafila. Ja som si zahlasoval za tú prvú možnosť. @Afi dík za úsmevný komentík. Maj sa ako len chceš.
dovolim si oponovat s tymi feferonmi, podla mojho nazoru existuje mnozina P, teda papriky a ta ma X podmnozin, ako napr. biela paprika, zelena paprika, zlta paprika, alma, baranie rohy, feferony, chilli atd., potom samozrejme este kazda podmnozina ma svoje podmnoziny, ergo druhy, aby som to zhrnula, je vela druhov chilli, ale tie stipu iba raz, lebo maju tenku supku, ktora neprechadza na druhy den na svetlo sveta, feferony maju hrubu supku, ktora nestravena sa derie na druhy den do sveta a preto stipu 2x, preto feferony skoro nepouzivam, len do jedneho rcp, vlastne ani neviem preco, asi uz tak zo zvyku, ak si zvedavy, tak pozri: varecha.pravda.sk/recepty/diabolske-bravcove-s-ciernym-pi...
Mirko ospravedlňujem sa za opozdenú reakciu. Povinnosti nepustia. Je vidieť, že si muž činu. Som rád, že chutilo. Nabudúce urobím aj ja s knedľou. Knedle ja môžem. Ďakujem za pochvalu a inšpiráciu. Prajem Ti všetko dobré.
Aj Tebe sa ospravedlňujem za oneskorenú reakciu. Ďakujem za vysvetlenie. Ja sa nechám rád poučiť vo veciach ktorím nerozumiem. A tejto téme fakt nerozumiem. Keď som začal čítať Tvoj komentár najprv som si myslel, že mi ideš vysvetliť vzorec všeobecnej teórie relativity. Potom som ale pochopil vo co go. Ja Ti teda verím a vyskúšam. Uvidím čo na to povie moja sedacia súprava. Dík, maj sa.