Seriál na pokračovanie - diel VI. Konfitovaný paprikový bôčik plnený klobásou fotorecept
Foto: yogicek
Klasický varený paprikový bôčik, alebo lalok sa na zabíjačkách robí bežne. Mňa napadla netradičná úprava tejto zabíjačkovej pochúťky. Jeden kus bôčika bude Zobraziť celý popisKlasický varený paprikový bôčik, alebo lalok sa na zabíjačkách robí bežne. Mňa napadla netradičná úprava tejto zabíjačkovej pochúťky. Jeden kus bôčika bude iba cesnakovo paprikový a druhý plnený údenou klobásou. Tento rcp. je vymyslený pre @kimlo, aby nejedol stále iba VEGAN, RAW a iné pánske huncútstva.
príprava
na 120 °C
Suroviny
1,5 kg |
|
1-2 ks |
|
cca 1 kg |
|
6 strúčikov |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
8 ks |
|
4 ks |
|
Na potretie: | |
2-3 PL |
|
8-12 strúčikov |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Z vykosteného bôčiku odrežeme jednu tretinu, ktorú budeme iba natierať a dáme bokom. Do väčšej časti urobíme dlhým nožom dva otvory, do ktorých zasunieme údenú klobásu. Ja som mal dosť nízky bôčik, tak som klobásu po dĺžke rozrezal a použil polovičky. Do vysokého dajte celú.
-
2
Obe časti bôčika osolíme viac, ako ste zvyknutí a okoreníme MČK. Tie klobásy si nevšímajte, tie sa budú konfitovať spolu z bôčikom pre Yogicka na večeru.
-
3
Masť v pekáči rozohrejeme na 120°, vložíme bôčik kožou dole tak, aby bol úplne zaliaty masťou. Pridáme cesnak, nové korenie a bobkový list. Zakryjeme a vložíme do rúry. Keďže nám bôčik teplotu masti zníži, teplotu v rúre zvýšime na 200° do doby, než masť začne znovu mierne bublinkovať. Teplotu znížime naspäť na 120° a konfitujeme cca 2-2,5hod. v závislosti na výške bôčika. Čím vyšší bôčik, tým dlhšie konfitujeme.
-
4
Po hodine a pol vyberieme z pekáča cesnak a odoberieme si 2-3 PL masti . Masť necháme trochu schladnúť, pridáme pretlačený surový cesnak, konfitovaný cesnak a mletú červenú papriku. Poriadne rozmiešame na hustejší maglajz.
-
5
Keď je bôčik hotový, otočíme ho kožou hore, odoberieme toľko masti, aby nám trčala iba koža a narežeme ju do mriežky.
-
6
V rúre zvýšime teplotu na maximum a kožu zapečieme do chrumkava.
-
7
Bôčik vyberieme na tácku a ešte raz mierne posolíme.
-
8
Za horúca natrieme z každej strany pripraveným cesnakovo-paprikovým maglajzom. Bôčik necháme na tácke pomaly chladnúť.
-
9
Pokiaľ mi bôčik chladol, tak som si dal na večeru konfitovanú klobásku.
-
10
Po vychladnutí prikryjeme alobalom a odložíme do druhého dňa do chladničky.
- 11
Hotový bôčik v reze. Dobrú chuť.
- 11
Milá moja. Je to iba tak mastné, ako je mastný samotný bôčik. Z tej masti v ktorej sa to robí, okrem toho maglajzu tam nieje nič. A aj tam sa dá vynechať. Stačí potrieť cesnakom a posypať paprikou. Je to to isté ako keby si ho varila. Jednoducho klasický paprikový bôčik, len v inej úprave. Tí ktorí už robili konfitované mäso by Ti to potvrdili.
A ďakujem za pochvalu.
bez zbytočných diskusií ti patrí ***** a vysoké hodnotenie odo mňa :-)
moja hlboká poklona pred tvojim seriálom na pokračovanie - každý diel je úžasný!!!
Prečo nedostupné? Pochádzam kúsok od Prešova a často tam chodím. Doma urobím a po ceste cez Prešov u Teba vyložím. Všetko sa dá. Pekný večer.
Pozri si môj rcp. na Konfitované bravčové pliecko s kapustovými knedličkami . V Bode 10 to máš vysvetlené. Túto masť som včera využil už 4x varecha.pravda.sk/recepty/konfitovane-bravcove-pliecko-s-...
Ja nič nechcem, mne stačí, že môžem prehodiť slovo zo Šarišankou ako som ja.
Sluchaj tu. Konfitovane doňešem a Ty napeč chľeba, ja bandurky nerad. A garadiče neumyvaj bo še pošľisknem, zlamem hnatu a zostanem ci na karku. :)
Ci pána @yogicek , tak toto si velmi fajne vymyslel, viem ake lahodne je konfitované mäso, a v tejto paprikovo-cesnakovej forme to musí byť dokonalosť sama. Môj chlap toto miluje, teda pozná len vo forme varenej, o takomto ani nesníval - veru ukladám a zrobím mu k narodeninám, bude že to radosti zo skvelej chute... Ďakujem za skvelú inšpiráciu a nedá mi inak ako udeliť Ti Řád bůčku zlatého s 5* :)
nedávno sám vyhlásil v teleráne, že bôčik je zdravý :-)
on má veľa rôznych teórií, ktoré rozumní nemôžu akceptovať...
má všeličo ten chlapec veeeľmi popletené - to je názor nielen môj, ale názor viacerých na slovo vzatých uznávaných odborníkov je identický :-)
No servus kamarat. Kukam že klub vychodňarov še bars šumne rozrasta. Počúvaj, s tými kosťami urob ako myslíš, ale nevyťahuj ich. len ich celé zrež, aby si mal vrch pekne rovný. Ja ich zrezávam za surova a odkladám na pečenie napr. s kapustou. Len či ten Bukovsky za rohom neciska do hlavy kolbasy, bočik, hurky, slaninu, tlačenu a nam tu kaže somariny. šak znaš jak to chodzi. A dzekujem za pochvalu.