Konfitované bravčové pliecko s kapustovými knedličkami fotorecept
Foto: yogicek
Mám rád konfitované jedlá. Teraz je na rade bravčové pliecko. Príprava je síce trošku zdĺhavá, ale veľmi jednoduchá.
porcií
príprava
na 120 °C
Suroviny
1 kg |
|
500 g |
|
2 ks |
|
6 strúčikov |
|
podľa chuti |
|
5 guličiek |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Príloha: | |
500 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
Knedličky: | |
8 stredne veľké |
|
podľa potreby |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Mäso si pripravíme deň vopred. Pliecko nakrájame na kocky cca 5x5cm. Zároveň si uvaríme zemiaky v šupke. Na druhý deň budeme mať menej roboty.
-
2
Nakrájané mäso dáme do nádoby, poriadne osolíme (viac ako ste zvyknutí), okoreníme, posypeme rascou a tymiánom. Rukou soľ a koreniny poriadne vmasírujeme do mäsa. Je to celkom zábava. Odložíme aspoň na 16 hodín do chladu.
-
3
Na druhý deň preložíme mäso do pekáča a poriadne ho k sebe natlačíme, pridáme cibuľu rozkrojenú na polovice alebo štvrtiny, nové korenie a celé strúčiky cesnaku. Vo vhodnej nádobe roztopíme masť a zahrejeme na cca 120 stupňov. Správnu teplotu poznáme podľa toho, že masť začne bublinkovať. Touto masťou zalejeme mäsko tak, aby bolo úplne ponorené. Pekáč zakryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 120 stupňov. Pri tejto teplote tiahneme cca 2 hodiny.
-
4
Pokiaľ sa konfituje mäsko, pripravíme si kapustu. Slaninku a cibuľu nakrájame na malé kocky. Na panvičke necháme trochu rozpustiť slaninku, pridáme masť a cibuľu. Opražíme do slaboružova. Kapustu podľa potreby premyjeme (ja som mal kapustu tak kyslú, až mi sťahovalo chodidlá v päste) a na troške vody udusíme do mäkka. Keď je kapusta mäkká, vydusíme prebytočnú vodu a pridáme do nej slaninku s opraženou cibuľou. Vylejeme tam aj masť v ktorej sme to pražili.
- 5
Olúpané zemiaky nastrúhame na jemno, pridáme vajce, osolíme a zasypeme múkou. Múku pridávame tak, aby nám vzniklo kompaktné nelepivé cesto. Z cesta si odoberáme toľko, aby sme mohli urobiť valček dlhý ako pracovná doska s priemerom cca 2cm. Krájame na knedličky dlhé cca 3cm. Knedličky dáme variť do vriacej osolenej vody a od doby keď vyplavú na povrch varíme ešte 5 minút.
- 6
Uvarené vyberieme cedníkom a vložíme rovno do udusenej kapusty. Poriadne zamiešame, aby sa knedličky obalili kapustou.
- 7
Upečené mäso vyberieme z masti. Musí byť mäkulinké, vo vnútri ružové, ale nesmie sa rozpadať. Masť zlejeme cez sitko do nádoby v ktorej ju budeme skladovať.
- 8
Mäso aj s cibuľou a cesnakom vrátime do pekáča. Už ničím nepodlievame a dáme zapiecť do rúry pri cca 200 stupňoch do hneda.
- 9
Podávame z kapustovými knedličkami. Dobrú chuť.
- 10
Masť, ktorá nám zostala môžeme použiť na ďalšie konfitovanie, na nejaké iné varenie, alebo na "Starú dobrú klasiku" od @hrky, je to výborné. Keď ju použijete na ďalšie varenie, nezabudnite, že je už trochu slaná a ochutená.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
pravá vôňa domova..
sviňa..zemiaky..kapusta..cibuľa..cesnak..
zaslúžiš si vdaky odznak..
bude..
Mne osobne sa veľmi páči aj príloha, uvidím, čo na ňu moji chlapi...
Máš u mňa plný počet hviezd a istím si to aj KK :) Vďaka za skvelú inšpiráciu :)
presne si vystihol čas a teplotu, aby konfitované neprešlo do úpravy rillettes, správne konfitované mäsko v bravčovej masti, i veľkosť mäska si dobre určil :-)
tiež robievam rada konfitované, perfektne chutí :P
veľmi vydarený recept...dalšie slová sú sú úplne zbytočné.
***** ti zaslúžene patrí.
Priateľu dík. Neuveríš, práve sme Ťa spomínali a čakali, že povieš "konečne dnes niečo od mäsa" no netrafili sme.
Ďakujem za pochvalu. Ty si schopná si to dať aj o polnoci a ja som schopný Ti to aj o polnoci pripraviť. Stačí už len dohodnúť termín.
Som rád, že sa Vám to páči. Ďakujem.
@daguska
To naozaj nie je žiadna dietka, ale ja rád občas zhreším a neuveríš, to mäsko je z toho jedla najdiétnejšie. Keby som zvolil inú prílohu, tak by to až taká kalorická bomba nebola.
Veľmi rád budem za Teba plánovať, hlavne keď nebudem musieť za Teba variť. To Ťa radšej budem ja nosiť na rukách. Som rád že sa Ti páči ďalší rcp odo mňa. Ďakujem.
pozrela som si minule dôkladne všetky tvoje recepty a pýtam sa: kde si sa motal, keď som sa vydávala, ha? :-)
Ďakujem za pochvalu a som rád, že si potvrdila, že táto úprava mäsa patrí medzi naj, naj.
@pusta
Dámy, som rád, že aj príloha Vás oslovila, ale musím to uviesť na pravú mieru. Pri výrobe knedličkov som bol len štatista. Toto je parketa mojej manželky. Kto iný by vymyslel knedlíky na sto spôsobov ak nie bratia Česi. V mojom prípade manželka. Ďakuje Vám za pochvalu.
Ďakujem za komentár. Bohužiaľ to beriem iba ako suché konštatovanie. Chcelo by to niečim podporiť, aby som sa ja aj ostatní priatelia z Varechy poučili. Ďakujem.
Keď to bude len za slovo, tak to beriem. Príďte kľudne všetci. Nemám s tým problém.
Ďakujem za pochvalu. S tým solením mäsa s tebou bezvýhradne súhlasím, len u tohoto mäsa je to trošku problém. Keď ho nenasolíš vopred, už nikdy ho nepresolíš tak, aby tá soľ prenikla až do vnútra. Pliecko je dosť šťavnaté mäso na to, aby tá troška šťavy, ktorú soľ vytiahne chýbala. A ďalšia strata šťavy touto úpravou už nehrozí. Samozrejme u suchého mäsa by to bolo niečo iné. Samozrejme nechám na Tebe, ako by si to pripravovala Ty. Ja to mám odskúšané takto a funguje to. A samozrejme si vítaná.
Pochvalné slovo dobrého kuchára poteší. Dík. Nám sa tá kombinácia možno zdá zaujímavá (teda mne nie, ja som dlhé roky žil v Čechách) ale v Čechách je to veľmi bežné jedlo. Trochu sa to podobá moravskému vrabcovi a chlupatým knedlíkom.
Ja Ti ohromne ďakujem za pochvalu mäska, polovička Ti ohromne ďakuje za pochvalu knedličkov. Príď naložíme Ti ohromnú porciu.
Určite to nepojeme, posuniem vnukom:-)
Tvoj, pre mňa inšpiratívny recept nebude posledný x.
lh5.googleusercontent.com/63sDDXiMhMt-a_DwNveHtDVXOpdy4cGIaoApatJ...
Som rád, že si mäsko urobila a chutí. Je to naozaj vynikajúca príprava mäsa. Najlepšie na tom recepte je, že sa takto dá pripraviť akýkoľvek druh mäsa akejkoľvek veľkosti. Samozrejme treba odhadnúť čas konfitovania. Príloha môže byť tiež v akejkoľvek podobe, ale tieto knedličky naozaj nemajú chybu. A ja čo by milovník knedlíkov v akejkoľvek podobe, viem o čom hovorím. Dúfam, že Ťa ďalšie moje rcp. nesklamú. Ďakujem.
Keď nevieš ku komu sa vybrať, tak na obed choď k @jerica a na večeru ku mne. Nabudúce to otočíš. A tie knedlíčky Ti doporučujem hoci aj k inému mäsku, napr. klasicky pečenému, alebo aj dusenému.
Som rád, že Vám chutilo. Podľa foto vyzerá aj mäsko aj knedličky veľmi dobre. Musím Ťa pochváliť.
Ďakujem, že sa Ti rcp. tak veľmi pozdáva. Môžeš to robiť z hocijakého mäska, ktoré máš rada. Ak s touto úpravou nemáš skúsenosti, ozvi sa, rád poradím. Pekný deň Ti prajem.
"No dobré ráno stará mama" Podľa Tvojho údivu to fakt vyzerá, že si bola na odvykačke. Dlho Ti to ale nevydržalo. Pravdepodobne máš teraz asi absťák že? Ja som si najprv myslel, že si mi dala košom. Asi budeš musieť prehodnotiť svoj denný režim, aby si stíhala aj nás aj svojho milovaného a nebudú odvykačky. Receptík Ti doporučujem. Myslím si , že si doma šplhneš. Nech sa Ti darí.
varecha.pravda.sk/recepty/hrncekove-knedle/6655-recept.ht...
Ďakujem za veľmi kladné zhodnotenie receptu. Tak ako vo všetkom, človek musí vyskúšať, aby sa presvedčil. Ak to teda naozaj chutilo Tvojím blízkym, skús niekedy aj iný druh mäsa. Konfitovať sa dá každé, len to chce odhadnúť čas podľa tuhosti a veľkosti mäsa. Verím, že Tebe sa to určite podarí. Ďakujem veľmi pekne. Prajem Ti pekný deň.
Priateľu dík. Z akého mäsa budeš robiť?
Priateľu urob ako to vyhovuje Tebe. Robiť v celku má v podstate len ten význam, že môžeš krájať pekné plátky. Ale zase sa to robí dlhšie a potrebuješ veľa masti ak nemáš pekáč takej veľkosti ako mäso. Na chuť to má minimálny vplyv. Akurát pokrájané daj natesno k sebe.
Ešte dodám, že u pliecka je to jedno, ale krkovičku je naozaj lepšie robiť v celku, kvôli štruktúre mäsa.