Konfitované bravčové pliecko s kapustovými knedličkami fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 3. marca 2014
Konfitované bravčové pliecko s kapustovými knedličkami (fotorecept)
Foto: yogicek

Mám rád konfitované jedlá. Teraz je na rade bravčové pliecko. Príprava je síce trošku zdĺhavá, ale veľmi jednoduchá.

6
porcií
30 minút
príprava
120 minút
na 120 °C

Suroviny

1 kg
500 g
2 ks
6 strúčikov
podľa chuti
5 guličiek
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Príloha:
500 g
50 g
1 ks
2 PL
Knedličky:
8 stredne veľké
podľa potreby
1 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Mäso si pripravíme deň vopred. Pliecko nakrájame na kocky cca 5x5cm. Zároveň si uvaríme zemiaky v šupke. Na druhý deň budeme mať menej roboty.

    Konfitované bravčové pliecko s kapustovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájané mäso dáme do nádoby, poriadne osolíme (viac ako ste zvyknutí), okoreníme, posypeme rascou a tymiánom. Rukou soľ a koreniny poriadne vmasírujeme do mäsa. Je to celkom zábava. Odložíme aspoň na 16 hodín do chladu.

    Konfitované bravčové pliecko s kapustovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň preložíme mäso do pekáča a poriadne ho k sebe natlačíme, pridáme cibuľu rozkrojenú na polovice alebo štvrtiny, nové korenie a celé strúčiky cesnaku. Vo vhodnej nádobe roztopíme masť a zahrejeme na cca 120 stupňov. Správnu teplotu poznáme podľa toho, že masť začne bublinkovať. Touto masťou zalejeme mäsko tak, aby bolo úplne ponorené. Pekáč zakryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 120 stupňov. Pri tejto teplote tiahneme cca 2 hodiny.

    Konfitované bravčové pliecko s kapustovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokiaľ sa konfituje mäsko, pripravíme si kapustu. Slaninku a cibuľu nakrájame na malé kocky. Na panvičke necháme trochu rozpustiť slaninku, pridáme masť a cibuľu. Opražíme do slaboružova. Kapustu podľa potreby premyjeme (ja som mal kapustu tak kyslú, až mi sťahovalo chodidlá v päste) a na troške vody udusíme do mäkka. Keď je kapusta mäkká, vydusíme prebytočnú vodu a pridáme do nej slaninku s opraženou cibuľou. Vylejeme tam aj masť v ktorej sme to pražili.

  5. 5

    Olúpané zemiaky nastrúhame na jemno, pridáme vajce, osolíme a zasypeme múkou. Múku pridávame tak, aby nám vzniklo kompaktné nelepivé cesto. Z cesta si odoberáme toľko, aby sme mohli urobiť valček dlhý ako pracovná doska s priemerom cca 2cm. Krájame na knedličky dlhé cca 3cm. Knedličky dáme variť do vriacej osolenej vody a od doby keď vyplavú na povrch varíme ešte 5 minút.

    Konfitované bravčové pliecko s kapustovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarené vyberieme cedníkom a vložíme rovno do udusenej kapusty. Poriadne zamiešame, aby sa knedličky obalili kapustou.

    Konfitované bravčové pliecko s kapustovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené mäso vyberieme z masti. Musí byť mäkulinké, vo vnútri ružové, ale nesmie sa rozpadať. Masť zlejeme cez sitko do nádoby v ktorej ju budeme skladovať.

    Konfitované bravčové pliecko s kapustovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mäso aj s cibuľou a cesnakom vrátime do pekáča. Už ničím nepodlievame a dáme zapiecť do rúry pri cca 200 stupňoch do hneda.

    Konfitované bravčové pliecko s kapustovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávame z kapustovými knedličkami. Dobrú chuť.

    Konfitované bravčové pliecko s kapustovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Masť, ktorá nám zostala môžeme použiť na ďalšie konfitovanie, na nejaké iné varenie, alebo na "Starú dobrú klasiku" od @hrky, je to výborné. Keď ju použijete na ďalšie varenie, nezabudnite, že je už trochu slaná a ochutená.

Diskusia k receptu

radost
booožeee..to je žrádlo..!!oželiem aj novonalepené sadlo..:-)
pravá vôňa domova..
sviňa..zemiaky..kapusta..cibuľa..cesnak..
zaslúžiš si vdaky odznak..
bude..
eviana
@yogicek , teeeda, opäť si úžasne navaril, za toto by ma doma na rukách nosili, keby ma vládali uniesť :) @rados ť to vystihla dokonale svojimi veršami... to je žrádlo! No ja to vidím, že budúcu nedeľu bude u nás zrejme opäť obed podľa Teba... ďakujem, že takto vlastne plánuješ za mňa :) Teším sa na ďalšie Tvoje recepty.
Mne osobne sa veľmi páči aj príloha, uvidím, čo na ňu moji chlapi...
Máš u mňa plný počet hviezd a istím si to aj KK :) Vďaka za skvelú inšpiráciu :)
pusta
@yogicek , zase dokonalé (y)
presne si vystihol čas a teplotu, aby konfitované neprešlo do úpravy rillettes, správne konfitované mäsko v bravčovej masti, i veľkosť mäska si dobre určil :-)
tiež robievam rada konfitované, perfektne chutí :P
veľmi vydarený recept...dalšie slová sú sú úplne zbytočné.
***** ti zaslúžene patrí.
pusta
príloha vynikajúca, pohral si sa :-)
yogicek
@kimlo
Priateľu dík. Neuveríš, práve sme Ťa spomínali a čakali, že povieš "konečne dnes niečo od mäsa" no netrafili sme.
medulienka122
výborný recept s plieckom - mám doma teľacie, tak možno ho urobím podľa teba, dávam 5*, už je v kk

yogicek
@kukulienka71
Ďakujem za pochvalu. Ty si schopná si to dať aj o polnoci a ja som schopný Ti to aj o polnoci pripraviť. Stačí už len dohodnúť termín.
yogicek
@venusa ,@radost ,@daguska
Som rád, že sa Vám to páči. Ďakujem.
@daguska
To naozaj nie je žiadna dietka, ale ja rád občas zhreším a neuveríš, to mäsko je z toho jedla najdiétnejšie. Keby som zvolil inú prílohu, tak by to až taká kalorická bomba nebola.
yogicek
Milá @eviana.
Veľmi rád budem za Teba plánovať, hlavne keď nebudem musieť za Teba variť. To Ťa radšej budem ja nosiť na rukách. Som rád že sa Ti páči ďalší rcp odo mňa. Ďakujem.
jerica
takéto môžem, pre mňa je to "oblíž prst !! " určite inšpirácia prišla vhod, @remcula kapusta po ruke:-)
rea1
mäso veľmi nemusím, takže ja by som prosila iba tú prílohu ale ak môžem, tak do hlbokého taniera! je to vynikajúci nápad, ktorý ochotne zaradím do svojho jedálneho lístka.
pozrela som si minule dôkladne všetky tvoje recepty a pýtam sa: kde si sa motal, keď som sa vydávala, ha? :-)
afataga
no veru super si navaril, mozem prist s kukulienkou? :-) ale to maso by som nesolila 16 vopred, lebo sol vytahuje z masa stavu
yogicek
@pusta
Ďakujem za pochvalu a som rád, že si potvrdila, že táto úprava mäsa patrí medzi naj, naj.
yogicek
@rea1
@pusta
Dámy, som rád, že aj príloha Vás oslovila, ale musím to uviesť na pravú mieru. Pri výrobe knedličkov som bol len štatista. Toto je parketa mojej manželky. Kto iný by vymyslel knedlíky na sto spôsobov ak nie bratia Česi. V mojom prípade manželka. Ďakuje Vám za pochvalu.
mkuchm
Hm, nazval by som to skor pomaly pecene bravcove pliecko,, slovo konfitovane, v tomto vasom postupe nie je to spravne slovo.
yogicek
@mkuchm
Ďakujem za komentár. Bohužiaľ to beriem iba ako suché konštatovanie. Chcelo by to niečim podporiť, aby som sa ja aj ostatní priatelia z Varechy poučili. Ďakujem.
kukulienka71
Ešte ťa môžem za nos a za chvost,tak si vyber:-)aby si nepovedal a aby sme aj p.manželku neobťažovali,prílohu urobíme my,ak dovolíš...
yogicek
@afataga
Ďakujem za pochvalu. S tým solením mäsa s tebou bezvýhradne súhlasím, len u tohoto mäsa je to trošku problém. Keď ho nenasolíš vopred, už nikdy ho nepresolíš tak, aby tá soľ prenikla až do vnútra. Pliecko je dosť šťavnaté mäso na to, aby tá troška šťavy, ktorú soľ vytiahne chýbala. A ďalšia strata šťavy touto úpravou už nehrozí. Samozrejme u suchého mäsa by to bolo niečo iné. Samozrejme nechám na Tebe, ako by si to pripravovala Ty. Ja to mám odskúšané takto a funguje to. A samozrejme si vítaná.
afataga
dakujem, dohodnem sa s kukulienkou a nebudem ta za nic chytat :-)
yogicek
@mesiar50
Pochvalné slovo dobrého kuchára poteší. Dík. Nám sa tá kombinácia možno zdá zaujímavá (teda mne nie, ja som dlhé roky žil v Čechách) ale v Čechách je to veľmi bežné jedlo. Trochu sa to podobá moravskému vrabcovi a chlupatým knedlíkom.
havino
ohromne si napiekol, aj knedličky od pani manželky ukážkové teda, ja som sa s takouto kombináciou stretla v práci na obedoch, ale boli to halušky s kyslou kapustou a na nich servírované vypečené mäso, až by som povedala, že občas ho uškvarili a nie upiekli, tomuto tvojmu ani zdaleka na pohľad, nie to na chuť sa nepodobalo, 5*
yogicek
@havino
Ja Ti ohromne ďakujem za pochvalu mäska, polovička Ti ohromne ďakuje za pochvalu knedličkov. Príď naložíme Ti ohromnú porciu.
jerica
@yogicek nevydržala som, zbožné to jedlo, spravené, výborné. Mala som mladučké mäsko z br.pliecka, domácu masť a aj kačaciu masť, včera som mäsko okorenila, nesolila , ja solím až v polovici pečenia, to sa netýka hydiny, dnes som mäsko (v celku) pekne rúče na liatnovej panvici zaliala masťou ako si uviedol v recepte, dala dve cibule a hlavičku cesnaku, prikryté piekla, spravila zemiakove knedlíčky veľkosťou orecha, kapustička svoja, a obed co by dub na stole.Mäsko ako vatička, je to sýte jedlo, ale kto má rád také (u nás ja to zbožňujem, zbohom cholesterol) vynikajúce.
Určite to nepojeme, posuniem vnukom:-)
Tvoj, pre mňa inšpiratívny recept nebude posledný x.





sovka62
Pre mňa je príloha veľkým prekvapením. Takto zmiešané som to nikdy nevidela, u nás kapusta zvlášť a zemiakové knedle zvlášť. Tak niekedy skúsim podľa teba, bude zmena.
sovka62
@jerica , navarila si parádne, tak neviem či sa vybrať k @yogicek , či k tebe, u nás sa dnes nevarilo, len zohrievalo, lebo ročné zúčtovanie daní z príjmov zo závislej činnosti a potom boj s portálom finančnej správy, a šľak ma ide trafiť, lebo som zase nevyhrala, neprešlo mi to. Ten softwer pre finančákov musel vymýšľať niekto čo síce vie programovať, ale inak nič. Koho by napadlo, že ak chceš niečo podať nenájdeš podateľňu (to by asi bolo príliš polopatistické), ale musíš kliknúť na katalóg formulárov!!!!! Koho by napadlo, že to je vlastne podateľna!? No nič, jedovať sa budem už až zajtra, dnes som si svoj podiel stresu už vybrala.
yogicek
@jerica
Som rád, že si mäsko urobila a chutí. Je to naozaj vynikajúca príprava mäsa. Najlepšie na tom recepte je, že sa takto dá pripraviť akýkoľvek druh mäsa akejkoľvek veľkosti. Samozrejme treba odhadnúť čas konfitovania. Príloha môže byť tiež v akejkoľvek podobe, ale tieto knedličky naozaj nemajú chybu. A ja čo by milovník knedlíkov v akejkoľvek podobe, viem o čom hovorím. Dúfam, že Ťa ďalšie moje rcp. nesklamú. Ďakujem.
yogicek
@sovka
Keď nevieš ku komu sa vybrať, tak na obed choď k @jerica a na večeru ku mne. Nabudúce to otočíš. A tie knedlíčky Ti doporučujem hoci aj k inému mäsku, napr. klasicky pečenému, alebo aj dusenému.
eviana
@yogicek , tak ako som vravela, tak som aj zrobila dnes obed podľa Teba, akurát som dala na Tvoju radu a mäsko konfitovala vcelku. Veľmi nám chutilo, my s mláďatkom ako prílohu skvelé kapustové knedličky Tvojej milovanej, chlap nie je veľmi kapustový tak si dal ryžu. Mäsko je famózne, mäkučké, šťavnaté, voňavé, úžasne chutné... Opäť raz mi bolo potešením variť podľa Tvojho receptu, klobúk dolu :)


yogicek
@eviana
Som rád, že Vám chutilo. Podľa foto vyzerá aj mäsko aj knedličky veľmi dobre. Musím Ťa pochváliť.
eviana
@yogicek , ďakujem za pochvalu, potešil si ma... mala som skvelých učiteľov a poradcov, šla som presne podľa inštrukcií a oplatilo sa... ešte raz veľká vďaka :)
evas13
Najbližšie spravím toto tvoje božské jedlo, neodolám tomuto receptu.
evas13
Najbližšie spravím toto tvoje božské jedlo, neodolám tomuto receptu.
alex37
..teeeda, to ja som kde bola keď sa táto úžasná vec tu varila, /asi na nútenej odvykačke od varechy :-)/ vyzerá to brutálne, ukladám a zaraďujem do príprav, *****
yogicek
@evas13
Ďakujem, že sa Ti rcp. tak veľmi pozdáva. Môžeš to robiť z hocijakého mäska, ktoré máš rada. Ak s touto úpravou nemáš skúsenosti, ozvi sa, rád poradím. Pekný deň Ti prajem.
yogicek
@alex37
"No dobré ráno stará mama" Podľa Tvojho údivu to fakt vyzerá, že si bola na odvykačke. Dlho Ti to ale nevydržalo. Pravdepodobne máš teraz asi absťák že? Ja som si najprv myslel, že si mi dala košom. Asi budeš musieť prehodnotiť svoj denný režim, aby si stíhala aj nás aj svojho milovaného a nebudú odvykačky. Receptík Ti doporučujem. Myslím si , že si doma šplhneš. Nech sa Ti darí.
alex37
@yogicek , ďakujem, dobre som sa zasmiala, fakt absťák, to si naozaj vystihol, neviem bez vás žiť, čo už keď tak chutne varíte :-)
luss44
milý @yogicek , tak dnes nastal čas na prípravu mäska podľa Teba. Príloha bola síce iná, ale mäso je výborné, mäkkučké. Pár strúčikov cesnaku dávam aj so šupkou, ľahšie ich potom nájdem, nerozpečú sa úplne. Takže chválim a posielam všetky možné ******* :)

yogicek
Drahá@luss44 , musím Ťa pochváliť už len za to že si sa do toho pustila. Podľa foto to vyzerá báječne. Ešte ma zaujali Tvoje knedlíky. Vyzerajú perfektne. Ja knedlíky môžem aj o pol noci. Poprosím Ťa o rcp. A ďakujem za pochvalu. Cením si to. Prajem Ti pekný, ničím nerušený večer.
zizazi
@yogicek , skvelý recept. Priznám, že keď som ho prečítala prvý raz zhrozila som sa nad množstvom masti ale lákalo ma vyskúšať si to, ešte som podľa podobného receptu nevarila. Takže sumár - moji chlapi sa zalizovali až za ušami, že také by som mohla variť častejšie. Mäsko bolo mäkulinké, vôbec nebolo mastné a výpek som už použila na ďalšie varenie. A aj tie strapačky k tomu boli skvelé (varila som ich prvý raz a určite nie posledný). Skutočné nebíčko v papuľke. Obrovská vďaka za tento skvostný recept.
yogicek
Milá@zizazi
Ďakujem za veľmi kladné zhodnotenie receptu. Tak ako vo všetkom, človek musí vyskúšať, aby sa presvedčil. Ak to teda naozaj chutilo Tvojím blízkym, skús niekedy aj iný druh mäsa. Konfitovať sa dá každé, len to chce odhadnúť čas podľa tuhosti a veľkosti mäsa. Verím, že Tebe sa to určite podarí. Ďakujem veľmi pekne. Prajem Ti pekný deň.
1x zizazi
eviana
@kimlo , ja som dala pol na pol pliecko a krkovičku - na radu @yogicka... aj to bolo fajne, doporučujem...a nechať mäso v celku :)
kimlo
Preco vcelku? Ja mam radsej mensie prepecene kusky...
yogicek
@kimlo
Priateľu urob ako to vyhovuje Tebe. Robiť v celku má v podstate len ten význam, že môžeš krájať pekné plátky. Ale zase sa to robí dlhšie a potrebuješ veľa masti ak nemáš pekáč takej veľkosti ako mäso. Na chuť to má minimálny vplyv. Akurát pokrájané daj natesno k sebe.
yogicek
@kimlo
Ešte dodám, že u pliecka je to jedno, ale krkovičku je naozaj lepšie robiť v celku, kvôli štruktúre mäsa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia