Bravčové koleno
Bravčové koleno

Kolienko na koreňovej zeleninke fotorecept

felix67 - bez fotkyfelix67, 2. marca 2018
Kolienko na koreňovej zeleninke (fotorecept)
Foto: felix67

Ahojte milovníci bravčového kolena. Pridávam tu recept, v ktorom som upiekol bravčové koleno s použitím koreňovej zeleniny s pridaním troška hríbikov. Zelenina a hríbiky Zobraziť celý popisAhojte milovníci bravčového kolena. Pridávam tu recept, v ktorom som upiekol bravčové koleno s použitím koreňovej zeleniny s pridaním troška hríbikov. Zelenina a hríbiky mäsko krásne prevoňajú a zároveň dodajú kolienku úžasnú chuť. Ja som piekol hneď dve kolienka, je to praktickejšie riešenie. Nemusíte ich zjesť obe, kľudne jedno môžete priniesť svojmu svokrovi, ktorý sa určite poteší a uleje Vám za jeden :-) či dva domácej pálenky ;-)

4
porcie
10 minút
príprava
180 minút
na 190 °C

Suroviny

1,5 kg
0,5 PL
3 ks
0,5 ČL
1,5 PL (barbecue omáčka)
3 strúčky
1 ks
2 ks
1 ks
200 g
1 - 2 dl




Postup

  1. 1

    Koleno si dobre nasolíme, posypeme rascou a korením. Poriadne ho ponatierame marinádou a v miske alebo priamo na pekáči ho zabalíme do sáčku a necháme v chladničke cez noc.

    Kolienko na koreňovej zeleninke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pred pečením si nachystáme zeleninu.

    Kolienko na koreňovej zeleninke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Koleno si uložíme na pekáč. Obložíme nachystanou zeleninou a podlejeme asi 1 dl vody.

    Kolienko na koreňovej zeleninke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koleno prikryjeme alobalom alebo vrchnou časťou pekáča. A vložíme do rozohriatej rúry. Rúru nastavíme na cca 190 °C a ohrev z oboch strán. Koleno necháme dusiť približne 45 minút, kľudne aj dlhšie (teplota a čas je orientačný, pretože každá rúra pečie inak, preto treba usúdiť podľa seba).

    Kolienko na koreňovej zeleninke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 45 minútach koleno vytiahneme. Zeleninu nakrájame na kocky. Koleno otočíme a zasypeme nakrájanou zeleninou. Podľa potreby podlejeme, zakryjeme alobalom a znova dáme do rúry na 45 minút (teplota a čas je orientačný, pretože každá rúra pečie inak, preto treba usúdiť podľa seba).

    Kolienko na koreňovej zeleninke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koleno vytiahnite a vyskúšajte s ihlicou, či už je mäkké. Narežte kožu na kolene a dajte zapiecť do rúry už bez alobalu na 200 °C a nastavte horný ohrev. Na cca 20 minút z každej strany.

Diskusia k receptu

radox1
otazka.preco si rovno nenakrajal zeleninu a huby na kocky a nedal na 90 minut?
felix67
Bál som sa aby nezostala zelenina príliž mäkká alebo rozvarená na kašu :) takto zostala akurát.
radox1
neboj,mäkka a rozvarena bude tak ci tak,ale nie na kasu.v tom pekaci prebieha proces vysokeho tepla spolu s vlhkostou-parou,a jeho narusanie otvaranim nie je prospesne.ale hned by som si dal.
felix67
@Radox1 (2.3.2018 17:26)

Veď žiaden recept netreba brať od slova do slova, treba to brať ako inšpiráciu. Ja si vždy každý prispôsobujem svojím návykom
motyka
Pánečku - to je dobrota. Dala by som si hoci aj teraz. Už dávno nebolo koleno, takže v dohľadnej dobe bude podľa Teba. Tá zelenina troška ospravedlňuje




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia