Bravčové koleno
Bravčové koleno

Kolienko na koreňovej zeleninke fotorecept

felix67 - bez fotkyfelix67, 2. marca 2018
Kolienko na koreňovej zeleninke (fotorecept)
Foto: felix67

Ahojte milovníci bravčového kolena. Pridávam tu recept, v ktorom som upiekol bravčové koleno s použitím koreňovej zeleniny s pridaním troška hríbikov. Zelenina a hríbiky mäsko krásne prevoňajú a zároveň dodajú kolienku úžasnú chuť. Ja som piekol hneď dve kolienka, je to praktickejšie riešenie. Nemusíte ich zjesť obe, kľudne jedno môžete priniesť svojmu svokrovi, ktorý sa určite poteší a uleje Vám za jeden :-) či dva domácej pálenky ;-)

4
porcie
10 minút
príprava
180 minút
na 190 °C

Suroviny

1,5 kg
0,5 PL
3 ks
0,5 ČL
1,5 PL (barbecue omáčka)
3 strúčky
1 ks
2 ks
1 ks
200 g
1 - 2 dl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Koleno si dobre nasolíme, posypeme rascou a korením. Poriadne ho ponatierame marinádou a v miske alebo priamo na pekáči ho zabalíme do sáčku a necháme v chladničke cez noc.

    Kolienko na koreňovej zeleninke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pred pečením si nachystáme zeleninu.

    Kolienko na koreňovej zeleninke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Koleno si uložíme na pekáč. Obložíme nachystanou zeleninou a podlejeme asi 1 dl vody.

    Kolienko na koreňovej zeleninke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koleno prikryjeme alobalom alebo vrchnou časťou pekáča. A vložíme do rozohriatej rúry. Rúru nastavíme na cca 190 °C a ohrev z oboch strán. Koleno necháme dusiť približne 45 minút, kľudne aj dlhšie (teplota a čas je orientačný, pretože každá rúra pečie inak, preto treba usúdiť podľa seba).

    Kolienko na koreňovej zeleninke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 45 minútach koleno vytiahneme. Zeleninu nakrájame na kocky. Koleno otočíme a zasypeme nakrájanou zeleninou. Podľa potreby podlejeme, zakryjeme alobalom a znova dáme do rúry na 45 minút (teplota a čas je orientačný, pretože každá rúra pečie inak, preto treba usúdiť podľa seba).

    Kolienko na koreňovej zeleninke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koleno vytiahnite a vyskúšajte s ihlicou, či už je mäkké. Narežte kožu na kolene a dajte zapiecť do rúry už bez alobalu na 200 °C a nastavte horný ohrev. Na cca 20 minút z každej strany.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
otazka.preco si rovno nenakrajal zeleninu a huby na kocky a nedal na 90 minut?
1x tiginko
@Radox1 (2.3.2018 17:26)

Veď žiaden recept netreba brať od slova do slova, treba to brať ako inšpiráciu. Ja si vždy každý prispôsobujem svojím návykom
1x evanaaa
Bál som sa aby nezostala zelenina príliž mäkká alebo rozvarená na kašu :) takto zostala akurát.