Bravčové koleno
Kolienko na koreňovej zeleninke (fotorecept)
Autor receptu: felix67
Ahojte milovníci bravčového kolena. Pridávam tu recept, v ktorom som upiekol bravčové koleno s použitím koreňovej zeleniny s pridaním troška hríbikov. Zelenina a hríbiky mäsko krásne prevoňajú a zároveň dodajú kolienku úžasnú chuť. Ja som piekol hneď dve kolienka, je to praktickejšie riešenie.
Nemusíte ich zjesť obe, kľudne jedno môžete priniesť svojmu svokrovi, ktorý sa určite poteší a uleje Vám za jeden :-) či dva domácej pálenky ;-)
4 porcie |
10 minút príprava |
180 minút na 190 °C |
Postup
- Koleno si dobre nasolíme, posypeme rascou a korením. Poriadne ho ponatierame marinádou a v miske alebo priamo na pekáči ho zabalíme do sáčku a necháme v chladničke cez noc.
- Pred pečením si nachystáme zeleninu.
- Koleno si uložíme na pekáč. Obložíme nachystanou zeleninou a podlejeme asi 1 dl vody.
- Koleno prikryjeme alobalom alebo vrchnou časťou pekáča. A vložíme do rozohriatej rúry.
Rúru nastavíme na cca 190 °C a ohrev z oboch strán. Koleno necháme dusiť približne 45 minút, kľudne aj dlhšie (teplota a čas je orientačný, pretože každá rúra pečie inak, preto treba usúdiť podľa seba).
- Po 45 minútach koleno vytiahneme. Zeleninu nakrájame na kocky. Koleno otočíme a zasypeme nakrájanou zeleninou. Podľa potreby podlejeme, zakryjeme alobalom a znova dáme do rúry na 45 minút (teplota a čas je orientačný, pretože každá rúra pečie inak, preto treba usúdiť podľa seba).
- Koleno vytiahnite a vyskúšajte s ihlicou, či už je mäkké. Narežte kožu na kolene a dajte zapiecť do rúry už bez alobalu na 200 °C a nastavte horný ohrev. Na cca 20 minút z každej strany.