Kašľajúca paštéta

kltko - fotkakltko, 22. októbra 2013

Recept som spísal v čase, keď boli noviny plné vtáčej chrípky a japoncov s rúškami na nosoch, lebo hydina im kašľala. Inak ide o Zobraziť celý popisRecept som spísal v čase, keď boli noviny plné vtáčej chrípky a japoncov s rúškami na nosoch, lebo hydina im kašľala. Inak ide o obvyklú variáciu na pečeňovú paštétu, ktorá sa dá upraviť použitím surovín, či korenín. K zverejneniu ma inšpirovala otázka pri mojom recepte na pečeňovky /Pečeňovka (klasická)/, či sa ich hmota dá použiť do skla. V prípade nasledujúcej paštéty určite.

60 minút
príprava
2x15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
150 g
1 - 2 ks
50-100 g




Postup

  1. 1

    Cibuľu očistíme, pokrájame na drobné kocky, cesnak pretlačíme na lise, alebo (lepšie) pokrájame na malé kúsky. Cesnaku môže byť od jedného strúčiku až po jednu hlavičku, kto má ako rád. Treba však zladiť s ostatnými koreninami. Pečienka môže byť aj mrazená, hoci s čerstvou – chladenou sa aj lepšie pracuje, aj výsledok je o čosi chutnejší. Rozpis uvádza hydinovú pečienku, skúšal som to s kuracou aj kačacou, dá sa robiť aj s bravčovou. Tú (alebo aj inú väčšiu) však treba pred opečením nakrájať na plátky do hrúbky 1,5 cm. Avšak ako je uvedené v úvode, recept zodpovedá času svojho vzniku a teda používa pečienku z operencov ;o) V kastróli roztopíme maslo, orestujeme cibuľu. Keď začne sklovitieť pridáme pečienku, orestujeme na oboch stranách a necháme chvíľu podusiť. Netreba dlho, tepelného spracovania bude ešte dosť. Obsah kastróla vyberieme a odložíme stranou aby vychladol, ale nie priveľmi.

  2. 2

    Slaninu nakrájame na veľké kocky (asi 1 – 1,5 cm), alebo hrubé prúžky. Vhodná je slanina menej prerastená, trochu svaloviny nevadí, ale mal by prevažovať tuk. Môže byť slanina anglická, maďarská, domáca, aj obyčajná údená. Vložíme do kastróla, orestujeme. V závere možeme pridať koreniny, ktorým je vhodne prejsť krátkym orestovaním – napríklad sladká paprika, čili, čierne/biele korenie a rovnako pridáme časť drobne sekaného – pretlačeného cesnaku. Koreniny si navolíme podľa vlastnej predstavy, určite nemusia byť použité všetky, prípadne môžeme použiť aj iné (napríklad muškátový kvet/oriešok). Po kratučkom orestovaní stiahneme z ohňa a odložíme bokom. Slanina nemá byť na škvarky, len ľahko orestovaná na povrchu.

  3. 3

    Orestované – podusené pečienky v prípade potreby pokrájame na menšie kúsky pridáme výpek (tuk) zo slaniny s koreninami, ďalšie bylinkové korenia podľa osobných preferencií (stačia 2–3 druhy), soľ a rozmixujeme na hladkú kašu tyčovým mixérom (alebo aj mlynček na maso, aspoň dve mletia). Najlepšie sa pracuje, pokiaľ sú pečienky ešte mierne teplé. Ak je hmota veľmi hustá, „zriedime“ pridaním zmäknutého masla, alebo masti. Pri bylinkových koreninách platí, čo bolo písané vyššie. Hodí sa majorán, rozmarín, oregano, petrželová vňať, či už sušené alebo čerstvé. Netreba ich prepatlať, aby sa chute bili, ale nájsť si svoju kombináciu. Ak chcete experimentovať, radšej si základ rozdeľte na viac častí a pridajte do nich rôzne druhy korenín a určite si víťaza. Vareškou zľahka zamiešame zvyšok kúskov cesnaku a opečenú slaninu – tak aby sme udržali celé kúsky.

  4. 4

    Hmotu vložíme do sklených fľaštičiek s viečkom – najvhodnejšie sú s objemom okolo 150 – 200 ml. Dobre zavrieme, postavíme do vodného kúpeľa a necháme variť asi 15 – 20 minút. Odložíme aj s hrncom, na druhý deň opať zopakujeme var na dobu 15 minút. Po vychladnutí uložíme do chladu – trvanlivosť je bez problémov aj niekoľko mesiacov. Podávame na chlebe, hriankach, ale dá sa použiť aj na cestoviny.

Diskusia k receptu

kimlo
To musi byt perfektne! Vdaka za recept urcite vyskusam! 5*
pusta
@kltko , zverejnil si tento rp aj na inom webe? už som ho čítala pod týmto istým názvom aj textom dávnejšie a aj presne podľa neho robila.
je vynikajúca, chválim ťa a môžem len odporučiť.
5+
kltko
ďakujem za pochvaly, recept je odskúšaný, aj keď fotky zrejme nebudú ani tu ani pri inom, keď varím nestíham fotiť a nemám asistenta/tku :o)
Osobne sa mi na recepte páči variabilnosť korenín, keď si ho podľa aktuálnej chuti spravím smerom paprika-čili, alebo naopak majorán-rozmarín.
Hej, na nemenovanom, (voľakedy dobrom, dnes potratovom webe) po tom, ako začali takzvaní admini svojvoľne prepisovať recepty (aj moje) a cenzúrovať nepohodlné názory som znehodnotil všetky svoje recepty. Žiaľ, mali ich zálohované, zverejnili ich znovu a zablokovali mi konto.
kimlo
Prečo sa to musí 2x sterilizovať? Ja som doteraz varieval paštéty v pohároch len 1x, ale minimálne hodinu, a tiež dlho vydržali.
pusta
@kltko , vitaj medzi "zablokovanými" :D a nič si z toho nerob!!!
to isté sa stalo aj mne z tých istých dôvodov na topreceptoch.cz a sk, ich zloba zasahuje aj sem ,dokonca z ich iniciatívy tu som bola 1 rok zablokovaná aj na vareche. a niektorí, ktorí tu o tých pomeroch tam vôbec nič nevedia, nezažili to, si dovolia plieskať mi to o hlavu, hoci nemajú na to žiadne právo :-)
len pre úplnosť, nezablokovali len mňa, ale aj iných a zišli sme sa my zablokovaní , dokonca viacerí, tu na vareche a všetci sme tu po istých peripétiách všetci v pohode.
samozrejme, že o nich nič nezradím, aby sa nezačali vŕšiť na nich ako to robia podaktorí mne :-)
väčšina varecháčov sú však veľmi fajn ľudia a majú úžasné recepty, mám ich veľmi rada.
prajem ti pohodu a zdarné varenie :-)
kltko
dvojitá sterilizácia je jeden z mikrobiologických trikov :o) Môžeš použiť aj svoj spôsob (dlhší jednorazový var). Dvojitý var s odstupom je vhodný, keď nechceš obsah veľmi dlho variť (2x15 minút je menej ako hodina a viac). Fungovanie je v tom, že kdejaké breberky mikrobiálne sú v dvoch podobách - žijúce (dospelé) a zárodky (spóry). Var zabíja žijúce, na spóry je účinný menej. Zabiješ žijúce (a časť spór) prvým varom, necháš zbytok spór do druhého dňa obživnúť a dorazíš aj tie (zjednodušene povedané). Používa sa to buď keď nechceš obsah veľmi tepelne namáhať, alebo pri na trvanlivosť problematickom obsahu (napríklad takto robievame nakladané huby). Inak spomenutí mikrobiológovia to poznajú aj pod menom tyndalizácia.
zolik
@kltko mna tvoj, recept velmi oslovil a kupila som pecienky kuracie
Ale aj telacie. Co Myslis mozem to skonbinovat?
zolik
@kltko , ako som uz pisala, ten tvoj recept ma velmi zaujal, pecienky uz mam umyte a pripravene na spracovanie. Mlyncek na mäso nastartovany, pohare pripravene. Aky je tvoj nazor alebo skusenost. Mozem pomiesat telaciu pecen s kuracimi, alebo mam robit radsej kazdu zvlast? Vdaka za odborny nazor.
kltko
zolik, pokiaľ ti nebude chýbať "single malt" chuť, kľudne zmiešaj. Zatiaľ som vždy robil len z jedného druhu, ale nevidím v tom problém aby si ich spojila. Teľacia aj kuracie pečienky sú dosť jemné, nemali by si chuťovo konkurovať.
kltko
prajem úspešný výsledok! a ak pár lyžíc zvýši a nevlezie sa do fľaštičky na sterilovanie, môžeš použiť na chlieb / pečivo aj za čerstva, pred steriláciou. Dokonca raz som použil do cestovín a tiež sa to dalo. Jedine - ak boli pečienienky pri spracúvaní ešte ružové a máš chúlostivejší žalúdok, tak takýto zvyšok na okamžité spracovanie ešte trochu tepelne uprav - krátke zohriatie na panvici, v mikrovlnke. Ak pečienky spravíš kompletne, nemusíš sa s prehriatím už trápiť. Avšak mnohé národy jedia pečeň aj surovú, tak až taká hrôza to nebude ;o) No a suroviny máš zrejme spoľahlivé, takže ani veterinárnu závadu neočakávam.
zolik
@kltko vdaka za dodatocne rady a odporucania. Uz sa restuju. Prave som zistila, ze mi z chladnicky "zmizol" posledny kusok bravcovej masti este z domova (asi skoncil v nestrazenej chvili na mastnom chlebe s cibulou mojho manzela). Tak tam pouzijem len maslo.
kltko
s maslom je to ešte lepšie, jemnejšie. Len ho nechaj zmäknúť, ľahšie sa bude miešať. Domáca technika je záludná, v práčke miznú ponožky, v chladničke masť... :o)))
izabella929
@kltko..takto podobne sme robili ešte pred nedávnom domácu zabíjačkovú paštieku do malých konzerv..vyvárali sme ju vonku v kotline..môžem potvrdiť, že bola vynikajúca, hlavne v časoch, keď sme už aj zabudli na to, že sme mali zabíjačku...super recept.-)
kltko
izabella, ďakujem, recept je viacmenej univerzálny čo sa týka druhu pečienky. Ako píšem v zložení, skúšal som hydinové a bravčovú. Z hydiny kuracia, kačacia, husacia, morčacia. Známi robili podľa receptu z nejakej divinovej, s výsledkom boli veľmi spokojní, dá sa použiť aj teľacia - výsledok azda poreferuje zolik, takisto králičia (kto nie je chovateľ, nájde bežne v obchodoch mrazenú). Takže kto má akú chuť.
zolik
@kltko @izabella Poreferujem, len este nie som "fertig", lebo medzitym vybavujem tisic inych veci. Robim "Home Office" a medzi inym aj "Kaslacku". Idem 2x pomliet. Ziatial to vyzera velmi, velmi dobre.
zolik
@kltko referujem: mala som 230gr telacej a 390gr kuracej pecene. Slaninu som nedavala, lebo som nemala a pracovala som len s maslom. Okrem Soli á cierneho korenia som ochutila len vlastnorucne nasusenym tzv. Provensalskym korenim. Masu som 2x premlela na mlynceku na mäso. Vysli mi tri pohariky asi 150ml. Co mi zostalo som servirovala ako predjedlo s cerstvym ananasom s chilli a otoastovanou bagetou. Tento tvoj recept je vyborny a vrelo ho vsetkym varechacom odporucam. Dakujem.
kltko
pekné, ďakujem za informáciu :o)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia