Kašľajúca paštéta

Autor receptu: kltko

Recept som spísal v čase, keď boli noviny plné vtáčej chrípky a japoncov s rúškami na nosoch, lebo hydina im kašľala. Inak ide o obvyklú variáciu na pečeňovú paštétu, ktorá sa dá upraviť použitím surovín, či korenín. K zverejneniu ma inšpirovala otázka pri mojom recepte na pečeňovky /Pečeňovka (klasická)/, či sa ich hmota dá použiť do skla. V prípade nasledujúcej paštéty určite.

60 minút
príprava
2x15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cibuľu očistíme, pokrájame na drobné kocky, cesnak pretlačíme na lise, alebo (lepšie) pokrájame na malé kúsky. Cesnaku môže byť od jedného strúčiku až po jednu hlavičku, kto má ako rád. Treba však zladiť s ostatnými koreninami. Pečienka môže byť aj mrazená, hoci s čerstvou – chladenou sa aj lepšie pracuje, aj výsledok je o čosi chutnejší. Rozpis uvádza hydinovú pečienku, skúšal som to s kuracou aj kačacou, dá sa robiť aj s bravčovou. Tú (alebo aj inú väčšiu) však treba pred opečením nakrájať na plátky do hrúbky 1,5 cm. Avšak ako je uvedené v úvode, recept zodpovedá času svojho vzniku a teda používa pečienku z operencov ;o) V kastróli roztopíme maslo, orestujeme cibuľu. Keď začne sklovitieť pridáme pečienku, orestujeme na oboch stranách a necháme chvíľu podusiť. Netreba dlho, tepelného spracovania bude ešte dosť. Obsah kastróla vyberieme a odložíme stranou aby vychladol, ale nie priveľmi.
  2. Slaninu nakrájame na veľké kocky (asi 1 – 1,5 cm), alebo hrubé prúžky. Vhodná je slanina menej prerastená, trochu svaloviny nevadí, ale mal by prevažovať tuk. Môže byť slanina anglická, maďarská, domáca, aj obyčajná údená. Vložíme do kastróla, orestujeme. V závere možeme pridať koreniny, ktorým je vhodne prejsť krátkym orestovaním – napríklad sladká paprika, čili, čierne/biele korenie a rovnako pridáme časť drobne sekaného – pretlačeného cesnaku. Koreniny si navolíme podľa vlastnej predstavy, určite nemusia byť použité všetky, prípadne môžeme použiť aj iné (napríklad muškátový kvet/oriešok). Po kratučkom orestovaní stiahneme z ohňa a odložíme bokom. Slanina nemá byť na škvarky, len ľahko orestovaná na povrchu.
  3. Orestované – podusené pečienky v prípade potreby pokrájame na menšie kúsky pridáme výpek (tuk) zo slaniny s koreninami, ďalšie bylinkové korenia podľa osobných preferencií (stačia 2–3 druhy), soľ a rozmixujeme na hladkú kašu tyčovým mixérom (alebo aj mlynček na maso, aspoň dve mletia). Najlepšie sa pracuje, pokiaľ sú pečienky ešte mierne teplé. Ak je hmota veľmi hustá, „zriedime“ pridaním zmäknutého masla, alebo masti. Pri bylinkových koreninách platí, čo bolo písané vyššie. Hodí sa majorán, rozmarín, oregano, petrželová vňať, či už sušené alebo čerstvé. Netreba ich prepatlať, aby sa chute bili, ale nájsť si svoju kombináciu. Ak chcete experimentovať, radšej si základ rozdeľte na viac častí a pridajte do nich rôzne druhy korenín a určite si víťaza. Vareškou zľahka zamiešame zvyšok kúskov cesnaku a opečenú slaninu – tak aby sme udržali celé kúsky.
  4. Hmotu vložíme do sklených fľaštičiek s viečkom – najvhodnejšie sú s objemom okolo 150 – 200 ml. Dobre zavrieme, postavíme do vodného kúpeľa a necháme variť asi 15 – 20 minút. Odložíme aj s hrncom, na druhý deň opať zopakujeme var na dobu 15 minút. Po vychladnutí uložíme do chladu – trvanlivosť je bez problémov aj niekoľko mesiacov. Podávame na chlebe, hriankach, ale dá sa použiť aj na cestoviny.