Karí z červenej šošovice s naanom podľa Moniky a Matúša Kopernických videorecept
Pozrite si, aké vegetariánske karí s chlebovými plackami nám v TV Varecha navarili tanečníci Monika a Matúš Kopernickí.
Foto: Televízia Varecha
Suroviny
Šošovicové karí: | |
190 g |
|
2 strúčiky |
|
500 ml |
|
1 konzerva (lúpané, drvené) |
|
400 ml |
|
1/2 ks |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chlebové placky naan: | |
250 g |
|
1 PL |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
1/4 ČL |
|
60 g |
|
100 ml (podľa potreby) |
|
1 PL |
|
(na posypanie) |
|
(na posypanie) |
|
(na posypanie) |
|
(na potretie) |
|
Postup
-
1
Šošovicové karí: Šošovicu prepláchneme v studenej vode. Veľkú hlbokú panvicu rozohrejeme na stredne vysokú teplotu a pridáme kokosový olej. Keď sa olej zohreje, pridáme cesnak, zázvor a restujeme 2 minúty za častého miešania, aby sa cesnak nespálil.
- 2
Pridáme rascu, koriander, čili prášok, korení karí, garam masalu, kurkumu a restujeme 30 až 60 sekúnd, kým koreniny rozvoňajú, za častého prehadzovania, aby sme zabránili spáleniu.
- 3
Zalejeme zeleninovým vývarom a pomocou drevenej lyžice alebo špachtle zoškrabeme všetky pripečené kúsky na dne panvice. Pridáme šošovicu a drvené paradajky a dobre premiešame. Znížime ohrev na minimum a panvicu prikryjeme pokrievkou. Dusíme 20 až 25 minút, alebo kým šošovica nezmäkne. Ak po 25 minútach šošovica nie je celkom mäkká, pridáme ešte pár lyžíc vývaru alebo vody a varíme ďalších 5 minút.
- 4
Potom k mäkkej šošovici vmiešame kokosové mlieko spolu so soľou a korením podľa chuti. Odokryté varíme na miernom ohni 5 až 8 minút, kým zmes zhustne a bude krémové.
- 5
Nakoniec vmiešame citrónovú šťavu a nasekanú koriandrovú vňať a stiahneme z ohrevu. Karí podávame s ryžou alebo indickým chlebom naan a ozdobíme koriandrovou vňaťou.
- 6
Naan: V miske zmiešame všetky suché ingrediencie. Pridáme grécky jogurt a olivový olej a 1/3 mlieka. Postupným pridávaním zvyšku mlieka vypracujeme elastické cesto. Vypracované cesto jemne naolejujeme a prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste (aspoň 30 minút).
- 7
Po nakysnutí cesto znovu premiesime a rozdelíme na 4 rovnaké časti, ktoré vyvaľkáme na čo najtenšie placky. Vrchnú časť cesta posypeme cesnakom, koriandrovou vňaťou, rascou (podľa chuti) a prejdeme valčekom, aby sa posýpka prichytila na cesto.
- 8
Zohrejeme panvicu (musí byť vhodná do rúry) na stredne vysokú teplotu a placky pečieme neposypanou časťou na spodu 3minúty. Po 3 minútach vložíme panvicu do rúry a pečieme na najvyššej priečke pod grilom ďalšie 3 minúty alebo do zlatista.
- 9
Upečené placky potrieme rozpusteným maslom a podľa chuti môžeme osoliť.
Tiež Šošovicové karí:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu