Karí zo žltej šošovice
MEZE Restaurant & Bar v Pezinku, 14. januára 2023
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5 ks |
|
15 g |
|
1 strúčik |
|
1/2 konzervy |
|
25 g |
|
250 g lúpaná polená |
|
125 g |
|
225 g |
|
200 ml |
|
20 ml |
|
Koreniny: | |
3 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL (prášok) |
|
|
Postup
-
1
Na rozpálenú panvicu nalejeme slnečnicový olej. Pridáme najemno nakrájanú šalotku, speníme do sklovita, trvá to asi 3 minúty. Pridáme nastrúhaný zázvor, pretlačený cesnak a restujeme ďalšiu minútu.
- 2
Prisypeme koreniny, ktoré sme predtým zmiešali v miske, a speníme. Prilejeme trochu studenej vody, aby sa korenie nespálilo. Po 30 sekundách pridáme lúpané paradajky, pretlak, trochu vody a necháme bublať, aby sa koreniny a chute prepojili. Pridáme časť soli.
- 3
Po 3 minútach vsypeme opláchnutú žltú šošovicu, zalejeme vodou asi na palec nad úroveň šošovice a necháme variť domäkka, ale šošovica nemá byť rozvarená.
- 4
Ako sa voda odparuje, dolievame kokosové mlieko, aby na konci vznikla krémová konzistencia.
- 5
Zvlášť na panvici opečieme na hranolčeky nakrájanú mrkvu a cuketu – tak aby zelenina bola al dente. Osolíme.
- 6
Pridáme do hotového karí, podľa chuti dosolíme. Môžeme pridať čili, prípadne trochu limetkovej šťavy. Podávame s jazmínovou ryžou a môžeme pridať aj klíčky.
Tiež Šošovicové karí:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu