Šošovicové karí
Šošovicové karí

Karí zo žltej šošovice

Lukáš Pokorný
MEZE Restaurant & Bar v Pezinku, 14. januára 2023
Karí zo žltej šošovice
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
5
porcií
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 ks
15 g
1 strúčik
1/2 konzervy
25 g
250 g lúpaná polená
125 g
225 g
200 ml
20 ml
Koreniny:
3 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ČL (prášok)




Postup

  1. 1

    Na rozpálenú panvicu nalejeme slnečnicový olej. Pridáme najemno nakrájanú šalotku, speníme do sklovita, trvá to asi 3 minúty. Pridáme nastrúhaný zázvor, pretlačený cesnak a restujeme ďalšiu minútu.

  2. 2

    Prisypeme koreniny, ktoré sme predtým zmiešali v miske, a speníme. Prilejeme trochu studenej vody, aby sa korenie nespálilo. Po 30 sekundách pridáme lúpané paradajky, pretlak, trochu vody a necháme bublať, aby sa koreniny a chute prepojili. Pridáme časť soli.

  3. 3

    Po 3 minútach vsypeme opláchnutú žltú šošovicu, zalejeme vodou asi na palec nad úroveň šošovice a necháme variť domäkka, ale šošovica nemá byť rozvarená.

  4. 4

    Ako sa voda odparuje, dolievame kokosové mlieko, aby na konci vznikla krémová konzistencia.

  5. 5

    Zvlášť na panvici opečieme na hranolčeky nakrájanú mrkvu a cuketu – tak aby zelenina bola al dente. Osolíme.

  6. 6

    Pridáme do hotového karí, podľa chuti dosolíme. Môžeme pridať čili, prípadne trochu limetkovej šťavy. Podávame s jazmínovou ryžou a môžeme pridať aj klíčky.

Diskusia k receptu

methi
Semienka bazalky? To je sabja, nemalo to byť skôr kalonji? Cibuľové semienka, tie sa používajú skôr.