Kapustový koláč

Kapustovo-slivkový mrežovník s tvarohovou penou

Autor receptu: redakcia

8
porcií
45 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, kyslej smotany, masla, zo štipky soli a z vanilkového cukru pripravíme cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme 30 minút v chladničke odpočívať.
  2. Medzitým pokrájame kapustu na malé kocky. V hrnci zľahka skaramelizujeme med, pridáme kapustu, slivkový lekvár a podlejeme vínom, pridáme škoricu a dusíme domäkka, až kým sa víno nezredukuje na sirup. Necháme vychladnúť.
  3. Cesto rozdelíme na 2/3 a 1/3. Z väčšej časti vyvaľkáme okrúhly plát. Formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie a vložíme do nej vyvaľkané cesto. Naplníme ho kapustou, navrch poukladáme slivky. Zo zvyšného cesta urobíme ozdobné pásiky. Poukladáme navrch koláča a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v rúre zohriatej na 170 °C asi 50 minút.
  4. Tvarohová pena: Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom. Tvaroh vymiešame s postrúhanou kôrou z pomaranča a s vanilkovým cukrom. Potom tvaroh zmiešame so šľahačkou.