Tvarohové koláče
Tvarohové koláče

Jemné tvarohové sočni (sočniky) fotorecept

elenas - fotkaelenas, 1. marca 2021
Jemné tvarohové sočni (sočniky) (fotorecept)
Foto: elenas

Mäkké linecké cesto a jemná tvarohová plnka. Tento koláčik pochádza z tradičnej ruskej kuchyne, veľmi bol obľúbený v časoch ZSSR, našli by ste ho Zobraziť celý popisMäkké linecké cesto a jemná tvarohová plnka. Tento koláčik pochádza z tradičnej ruskej kuchyne, veľmi bol obľúbený v časoch ZSSR, našli by ste ho všade, v cukrárňach, bufetoch aj školskej jedálni. Rýchlo a jednoducho pripravený. Výborný ako desiata alebo rýchle občerstvenie. Verím, že si ho obľúbite aj vy.

12
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 200-210 °C

Suroviny

350 g
100 g
1 ks
100 g
90 g
1/4 ČL
1/4 ČL
Plnka:
300 g
1 PL (30 g)
1 ks
1 PL (20 g)
2 PL
1 bal.
Na potretie:
1 ks
1 ČL




Postup

  1. 1

    Múku zmiešame so sódou bikarbónou a preosejeme do misky. Pridáme studené, na kocky nakrájané maslo a prstami urobíme mrveničku.

    Jemné tvarohové sočni (sočniky) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zvlášť v miske zmiešame vajce, kyslú smotanu, soľ a cukor a spolu miešame, pokiaľ sa cukor nerozpusti. Zmes pridáme k múke a zamiesime prijemné mäkké cesto. Cesto nemiesime dlho, miesime len tak, aby sa spojili suroviny.

    Jemné tvarohové sočni (sočniky) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta urobíme valec a rozdelíme ho na 12 rovných dielov (približne po 55-60 g každý). Z každého dielika urobíme bochník a uložíme na tanier. Prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky.

    Jemné tvarohové sočni (sočniky) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme plnku. Tvaroh je lepšie použiť jemný a suchší, pokiaľ máte hrudkovitý tvaroh, rozmixujte ho tyčovým mixérom na jemnú hmotu. K tvarohu pridáme kyslú smotanu, práškový cukor, vanilkový cukor, vaječný bielok a všetko spolu premiešame vareškou. Potom pridáme múku a ešte raz dobre premiešame vareškou (nepoužívame mixér).

    Jemné tvarohové sočni (sočniky) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru necháme rozohriať na 210 °C. Vytiahneme z chladničky cesto. Každý bochník vyvaľkáme na pomučenej doske do oválneho (vajcovitého) tvaru na hrúbku asi 4-5 mm. Na jednu polovicu cesta dáme približne 1 PL plnky, rozotrieme ale nie úplne po okraj. Preložíme druhou polovicou cesta a ukladáme sočniky na plech, vystlaný papierom na pečenie.

    Jemné tvarohové sočni (sočniky) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Žĺtok rozmiešame s mliekom a potrieme vrch sočnikov.

    Jemné tvarohové sočni (sočniky) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Sočniky upečieme v rozohriatej rúre na 210-200 °C do zlatista (asi 15-20 minút).

    Jemné tvarohové sočni (sočniky) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Vrch môžeme posypať práškovým cukrom. Na ďalší deň sočniky zmäknú ešte viac a budú úplne mäkké. Ja mám rada aj úplne mäkké aj chrumkavejšie po upečení.

    Jemné tvarohové sočni (sočniky) (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

motyka
Sú nádherné a určite aj chuťovo výborné. Ja ich najbližšie skúsim upiecť. Predpokladám dobre, že sú len jemne zlepované a tvaroh je z nich po upečení vidieť ? A neskúšala si aj s plnkou na slano ?
evanaaa
Len tak, mimo receptu - konečne sa niekto umúdril a komentáre sú pekne pod sebou, ako kedysi, už netreba po troch komentoch preklikávať, som rada, len nechápem, načo to bolo treba. Super!
elenas
Ďakujem všetkým pekne za nahliadnutie a komentáre, teší ma, že sa recept páčil. @motyka , na slano som ešte nerobila, dobrý nápad veru vyskúšam.
sobon
Oooo tie sú kraaaasne, no dala by som si….ale keď som sa dnes videla v odraze zrkadla pred obchodom tak si musím nechať zájsť chuť?? ale ukladám a urobím pre rodinku?
elenas
@sobon (3.3.2021 14:54)

Ďakujem za veselý komentík, rodinka sa určite poteší. A ostatné treba niekde vybehať:)
elenas
@anemarika (14.4.2021 19:18)

Ďakujem za odozvu, teší ma, že chutili, daj vedieť aké budú na slano.
neta
Toto bola pre mna novinka,dnes som skusila upiect a boli vyborne! Dakujem za recept,urcite budem piect tieto kolaciky castejsie :)