Jemné tvarohové sočni (sočniky) fotorecept
Foto: elenas
Mäkké linecké cesto a jemná tvarohová plnka. Tento koláčik pochádza z tradičnej ruskej kuchyne, veľmi bol obľúbený v časoch ZSSR, našli by ste ho Zobraziť celý popisMäkké linecké cesto a jemná tvarohová plnka. Tento koláčik pochádza z tradičnej ruskej kuchyne, veľmi bol obľúbený v časoch ZSSR, našli by ste ho všade, v cukrárňach, bufetoch aj školskej jedálni. Rýchlo a jednoducho pripravený. Výborný ako desiata alebo rýchle občerstvenie. Verím, že si ho obľúbite aj vy.
porcií
príprava
na 200-210 °C
Suroviny
350 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
100 g |
|
90 g |
|
1/4 ČL |
|
1/4 ČL |
|
Plnka: | |
300 g |
|
1 PL (30 g) |
|
1 ks |
|
1 PL (20 g) |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Múku zmiešame so sódou bikarbónou a preosejeme do misky. Pridáme studené, na kocky nakrájané maslo a prstami urobíme mrveničku.
-
2
Zvlášť v miske zmiešame vajce, kyslú smotanu, soľ a cukor a spolu miešame, pokiaľ sa cukor nerozpusti. Zmes pridáme k múke a zamiesime prijemné mäkké cesto. Cesto nemiesime dlho, miesime len tak, aby sa spojili suroviny.
-
3
Z cesta urobíme valec a rozdelíme ho na 12 rovných dielov (približne po 55-60 g každý). Z každého dielika urobíme bochník a uložíme na tanier. Prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky.
-
4
Pripravíme plnku. Tvaroh je lepšie použiť jemný a suchší, pokiaľ máte hrudkovitý tvaroh, rozmixujte ho tyčovým mixérom na jemnú hmotu. K tvarohu pridáme kyslú smotanu, práškový cukor, vanilkový cukor, vaječný bielok a všetko spolu premiešame vareškou. Potom pridáme múku a ešte raz dobre premiešame vareškou (nepoužívame mixér).
-
5
Rúru necháme rozohriať na 210 °C. Vytiahneme z chladničky cesto. Každý bochník vyvaľkáme na pomučenej doske do oválneho (vajcovitého) tvaru na hrúbku asi 4-5 mm. Na jednu polovicu cesta dáme približne 1 PL plnky, rozotrieme ale nie úplne po okraj. Preložíme druhou polovicou cesta a ukladáme sočniky na plech, vystlaný papierom na pečenie.
-
6
Žĺtok rozmiešame s mliekom a potrieme vrch sočnikov.
-
7
Sočniky upečieme v rozohriatej rúre na 210-200 °C do zlatista (asi 15-20 minút).
-
8
Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Vrch môžeme posypať práškovým cukrom. Na ďalší deň sočniky zmäknú ešte viac a budú úplne mäkké. Ja mám rada aj úplne mäkké aj chrumkavejšie po upečení.
Ďakujem za veselý komentík, rodinka sa určite poteší. A ostatné treba niekde vybehať:)
Ďakujem:)
vďaka, nech sa páči, telepatický posielam:)
Ďakujem za odozvu, teší ma, že chutili, daj vedieť aké budú na slano.