Makové koláče

Jemné makové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Úžasné mäkučké kysnuté koláče s bohatou plnkou.* Ak máte radi mak, neváhajte vyskúšať toto jemnučké, ľahučké cesto plnené makovou plnkou v kombinácii s citrónom!

17 ks
porcií
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme plnku. Do jedného hrnca dáme mletý mak, postrúhanú kôru a vanilkový cukor. Zalejeme mliekom a pomaly varíme do zhustnutia. Mak vlastne tým mliekom nasiakne?
  2. Až keď mak zhustol, pridáme cukor, citrónovú šťavu a znova nejakú chvíľu povaríme, aby plnka zhustla. Napokon ju zakryjeme a necháme, aby celkom vychladla a tým pádom ona ešte aj tým státím zhustne? Vlastne ju necháme bokom až kým nám nenakysne cesto.
  3. V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Pridáme tekuté maslo, jogurt, žĺtky a v 3 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1-1,5 dl mlieka pridávame postupne podľa potreby pri vypracúvaní cesta? Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa už začalo oddeľovať od misky. Cesto necháme napokon 1 hodinu na teplejšom mieste kysnúť.
  4. Tesne predtým ako už cesto celkom nakyslo vyšľaháme do peny 2 bielky a jemne zamiešame do uvareného maku, ktorý za ten čas krásne napučal :-)
  5. Nakysnuté cesto pokrájame na rovnaké časti, mne vyšlo 17 ks. Následne každý kúsok cesta znova vymiesime do tvaru bochníčka a necháme zakryté chvíľku oddychovať. Vlastne len dovtedy, kým sa rozohreje rúra.
  6. Po čase bochníčky vyvaľkáme na tenší kruh a do každého dáme 2 kopcovité PL plnky. Plnkou netreba šetriť? Napokon kruhy uzavrieme podľa fotopostupu? Spojené okraje poriadne postláčame a otočíme uzavretou stranou nadol.
  7. Koláče poukladáme na plech s papierom a  natrieme rozšľahaným vajcom. Napokon do každého koláča 3x zastrihneme a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 25 minút. Treba si to pravdaže sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak?
  8. A tu sú už krásne upečené koláče ;-)
  9. Sú naozaj fantastické, jemnučké a mäkké? A keď ich náhodou nezjete v deň pečenia ani to nevadí, lebo sú výborné aj na druhý deň! Prajem dobrú chuť!
  10. Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube