Morčacia polievka
Morčacia polievka

Jemná polievka z morčaciny s pečeňovými haluškami fotorecept

sracz - fotkasracz, 30. októbra 2022
Jemná polievka z morčaciny s pečeňovými haluškami (fotorecept)
Foto: sracz

Každá starostlivo uvarená mäsová polievka predstavuje, podľa múdrosti našich rodičov i prarodičov, „ľudový penicilín“. Spomínam si na slovný duel mojich rodičov, B. P., Zobraziť celý popisKaždá starostlivo uvarená mäsová polievka predstavuje, podľa múdrosti našich rodičov i prarodičov, „ľudový penicilín“. Spomínam si na slovný duel mojich rodičov, B. P., kedy otec, ráno po návrate z ťažkej kamarátskej „šichty“, žalostným hlasom prosil našu Aňuci: „mamičko, urobíš mi hovedzu poľivečku?“ Na čo mamka odpovedala: „kto ňezna pic, naj pije kožace (kozie) mľeko!“ Ale to viete, že uvarila, a s láskou. Veď stačilo jej iba kvalitné mäso, pestrý výber zeleniny, čistota, čas a trpezlivosť.

6-8
porcií
30 minút
príprava
120-150 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 - 2,5 kg (s kosťou a kožou)
2 - 2,5 l
3 ks stredná
2 ks stredný
1/2 ks stredný
1 ks stredný
10-12 ks menší
1 ks
1 ks žltá veľká
2 ks
1 ks malý
10-12 stoniek
120-150 ml (z čerstvej tekvice)
2-3 KL
10-12 guľôčok
5-7 guľôčok
150-200 g
podľa chuti
Pečeňové halušky:
7-8 PL
1 KL
2 ks
1/2 ČL
120-150 g
3-4 PL
2-3 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    V čase okolo dňa vďaky je v obchodoch dostatok celých moriek, ale mňa zaujíma hlavne vynikajúca zľava na morčací „výsek“, v podobe krídiel, chrbtov, krkov, srdiečok, žalúdkov („zuziek“) a pečene. Nie je to síce megatuková „bomba“, ako hovädzia so špikovými kosťami, ale naše brušká i jazyky si, v podobe lahodnej polievky, prídu na svoje. Po dočistení morčacieho „výseku“, ja som mal dva chrbty, dve krídla a dva krky, som ho vložil do väčšieho hrnca a zalial vodou (tak, aby mäso bolo pod vodou). Ohrev som nastavil na maximum a jeho efekt sa prejavil asi po 15´ vrením a penou na povrchu, ktorú som pomocou sitka dôkladne pozbieral a vyhodil do odpadu.

    Jemná polievka z morčaciny s pečeňovými haluškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tú štvrťhoďku som využil na očistenie zeleniny, ktorú som po odstránení peny vložil do hrnca k mäsu. Vo veľkom drôtenom vajíčku sú semienka z čerstvej tekvice, sušený ligurček lekársky, celé guličky korenia a odrezky z kurčacej kože a tuku. Keď už polievka opäť vrela, vložil som podľa zaužívaného vyše polstoročia starého zvyku zviazanú zelenú „korunku“ zo stoniek zeleru, póru a halúzok petržlenovej vňate, na jej povrch. Mne sa veľmi páči kuchármi používané pomenovanie „bouquet garni“ z fr. ozdobená kytica a podľa potreby dolial pripravenú vriacu vodu. Teraz som už ohrev postupne znižoval až na minimum, ja ho špecifikujem ako „buľkokotanie“.

    Jemná polievka z morčaciny s pečeňovými haluškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Než sa polievka dovarila, trvalo to dobré dve hodinky, prichystal som si suroviny na pečeňové maslové halušky „ňočky“ z detskej krupice, soli, dvoch celých vajíčok, na špičku noža jedlej sódy bikarbóny, na „superdrobno“ pokrájanej pečene z morky, lístočkov petržlenovej vňate a zmäknutého masla. Podľa potreby možno priliať perlivú minerálku bez príchute, alebo krupicu.

    Jemná polievka z morčaciny s pečeňovými haluškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko som dôkladne precízne vymiešal na polotekuté cesto, ktoré vďaka „sodebike“ za pol „hoďku“ ešte podrástlo.

    Jemná polievka z morčaciny s pečeňovými haluškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď sa polievka dovarila, v samostatnom hrnci s vriacou osolenou vodou, som

    Jemná polievka z morčaciny s pečeňovými haluškami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vyvaril aj „nokerdle“. Po 3-4 vyvretia na povrch (po každom som ich veľkou varechou premiešal) boli pripravené na

    Jemná polievka z morčaciny s pečeňovými haluškami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    servírovanie v jemnej polievke na voňavo a pochutnanie si s veľkou lyžicou!

    Jemná polievka z morčaciny s pečeňovými haluškami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Polévka je grunt a maso je špunt. Pěkný receptík i vzpomínky. Tvoje polévka píše.
1x sracz
sracz
Milá, pozorná i šarmantná @Haji - čku, priateľka moja na Varecha.sk. Pokiaľ bude tu na "Vareške" existovať iba jedna_jediná taká komentátorka s jemnou dušou, ako je aj tá Tvoja, budem svoje recepty naďalej a dúfam, že aj ete dlho, rád publikovať či predvádzať. Zo srdca rád Ti ďakujem za to, že si a želám Ti zdravie, šťastie, lásku po všetky dni plné pohody a úsmevov úprimných ľudí a priateľov zvlášť!


1x haji
haji
@sracz (2.11.2022 20:55)
Děkuji, jsi milý, ruža krásná a já dojatá. Tvé recepty mám ráda, umíš inspirovat, pohladit, dobře uvařit. Co víc si přát? Ať žiješ a tvoříš dlho, predlho, v lásce a ve zdraví!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia