Jelenie stehno s mandľovým papierom
šéfkuchári z hotelov Residence Lesná , 31. októbra 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g |
|
300 ml |
|
300 g |
|
200 ml |
|
30 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3 ks |
|
|
|
|
|
100 ml |
|
Zelerové prílohy: | |
2 kg |
|
1 ks |
|
200 ml |
|
100 g |
|
200 ml |
|
50 g |
|
|
|
Mandľový papier: | |
50 g |
|
1 ks |
|
100 ml |
|
|
|
Prach z ihličia: | |
20 g |
|
|
Postup
-
1
Jelenie stehno osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na oleji. Zalejeme omáčkou demi glace, pridáme červené víno a šípkový džem. Pridáme cesnak, rozmarín, tymian, nové korenie, borievky a bobkový list. Konfitujeme v rúre predhriatej na 110 °C 3–4 hodiny, kým mäso nie je mäkké.
- 2
Zelerové pyré: Zeler nakrájame na kocky, opečieme na masle, zalejeme vodou, osolíme a varíme domäkka. Pridáme smotanu a rozmixujeme.
Stopkový zeler v bielom víne: Cukor skaramelizujeme, pridáme biele víno a zredukujeme. Keď zmes zhustne, pridáme do nej nakrájaný stopkový zeler.
Zeler pečený na masle: Zeler nakrájame na kocky a predvaríme do polomäkka v osolenej vode. Predvarený zeler opečieme na masle.- 3
Mandľový papier: Mandľovú múku (najemno pomleté mandle) spolu s vajcom a mliekom vymiešame na jemné cestíčko a osolíme. Roztiahneme čo najtenšiu vrstvu na papier na pečenie a pečieme pri 100 °C asi hodinu.
- 4
Prach z ihličia: Ihličie vysušíme v sušičke ovocia. V mažiari ho rozomelieme so soľou na prach. Týmto voňavým zeleným prachom zdobíme hotové jedlo.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Skusime zistit u autorov receptu.
mohli by ste zistit prosim aj ci je to ihlicie jedle? Dakujem
@violeta , my doma dávame víno tiež na začiatku k divine.
Dobrý deň.
Tak áno, ja dávam víno hneď na začiatku a urobí sa to aj tak, netreba sa toho báť. V omáčke ostane chuť a vôňa vína, odparí sa iba alkohol.
Áno, konfituje sa pomalým tiahnutím v tuku, ale v tomto recepte som zvolil pomalé tiahnutie v hustej voňavej omáčke, pretože divina je dosť výrazná, keď sa konfituje v tuku.
Zeleru tam je 2 kg pred kuchynskou úpravou. Po očistení zeleru nám ostane asi tak 1200 g pekného bieleho zeleru, ostatne zvyšky dôkladne umyjeme a môžeme použiť do vývaru.
A k fotke: je tam vrecúško s mandľami. Ja osobne, keď fotím jedlo, tak zvyknem bez týchto kadejakých ozdob. Ale tak to robia v tomto koncepte, tak sme sa prispôsobili.
My len dodavame odpoved pre @Jujoska :
Ihlicie z borovice je jedle.