Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Jarná zeleninová polievka s bezlepkovými haluškami

novalim - fotkanovalim, 5. apríla 2023. Komerčný recept.
Jarná zeleninová polievka s bezlepkovými haluškami
Foto: novalim

Či na obed alebo na večeru, dokonca v niektorých krajinách aj na raňajky - polievka je vždy dobrý nápad. Hydratuje organizmus a dodá Zobraziť celý popisČi na obed alebo na večeru, dokonca v niektorých krajinách aj na raňajky - polievka je vždy dobrý nápad. Hydratuje organizmus a dodá mu tie správne vitamíny a minerály. My sme dnes pripravili skvelú jarnú polievku so zeleninou. Ako závarku sme pripravili naše bezlepkové halušky ochutené bylinkami. S nimi aj lepšie chutila a aj viac zasýtila. Vyskúšajte ju aj vy.
Zdroj: www.novalim.sk

6-8
porcií
35 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
2 ks
1 ks
kúsok
1 ks menšia
1 hrnček (čerstvý alebo mrazený)
5 guľôčok
 (kocka alebo gélový, ale nemusí byť)
Na halušky:
1 bal.
2 ks
2 PL
1 hrsť (nasekaná)
450-500 ml




Postup

  1. 1

    Zeleninu očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu, petržlen a kaleráb na menšie kolieska alebo kúsky. Zeler necháme v celku.

  2. 2

    Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu, pridáme najprv koreňovú zeleninu a aspoň 2-3 minútky za stáleho miešania restujeme. Potom pridáme hrášok a opäť premiešame. Zalejeme studenou vodou tak, aby bola zelenina zakrytá a plávala vo vode. Pridáme korenie, osolíme a na zvýraznenie chuti môžeme použiť aj pol kocky bujónu. Privedieme k varu, potom stiahneme na miernu teplotu a varíme odkryté asi 25 minút, kým všetka zelenina nezmäkne. Päť minút pred koncom varenia pridáme do polievky petržlenovú vňať.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme halušky. Do väčšej misy vsypeme zmes na halušky, pridáme vajcia, vodu a olej. Vareškou vymiešame na hladké cesto (ak sa nám zdá príliš husté, môžeme pridať ešte trochu vody). Nakoniec primiešame aj petržlenovú vňať. Necháme chvíľku postáť a potom opäť vareškou alebo mixérom s hnetačom premiešame.

  4. 4

    Z cesta odoberáme lyžičkou halušky a hádžeme ich do vriacej osolenej vody. Varíme ich ešte asi 2 minúty odkedy vyplávajú na povrch. Halušky je lepšie pripraviť si zvlášť a nehádzať ich priamo do polievky, aby z nej nenasali veľa tekutiny. Tie, ktoré nepoužijeme do polievky, môžeme odložiť do chladničky a zužitkovať neskôr ako prílohu alebo hlavné jedlo s rôznymi omáčkami.

Diskusia k receptu

bugout
To je náhrada zemiakových halušiek? Lebo klasické halušky sú múka s vodou (niekto vajce dáva niekto nie).... Polotovar na nezemiakové halušky je pre mňa dosť záhada, veď to je len múka. Tak ale keď sa predáva polotovar na palacinky (200g múky dať do iného obalu a predať ako polotovar za cenu pomaly dvoch kíl múky; týmto nemyslím bezlepkové produkty nemám s nimi skúsenosti)
novalim
Naša bezgluténová zmes na Halušky je určená predovšetkým na prípravu tradičných slovenských bryndzových halušiek bez lepku, obsahuje aj zemiakové vločky. V tomto recepte sme chceli ukázať, že sa dá využiť aj na prípravu závarky do polievok. Samozrejme, halušky sa dajú pripraviť aj z múky, pri bezlepkových produktoch a receptoch je ale práca s cestom značne odlišná ako pri lepkových. Aj vďaka našim polotovarom sa snažíme pečenie a varenie ľuďom s bezlepkovou diétou uľahčiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia