Jarná zeleninová polievka s bezlepkovými haluškami
Foto: novalim
Či na obed alebo na večeru, dokonca v niektorých krajinách aj na raňajky - polievka je vždy dobrý nápad. Hydratuje organizmus
a dodá Zobraziť celý popisČi na obed alebo na večeru, dokonca v niektorých krajinách aj na raňajky - polievka je vždy dobrý nápad. Hydratuje organizmus
a dodá mu tie správne vitamíny a minerály. My sme dnes pripravili skvelú jarnú polievku so zeleninou. Ako závarku sme
pripravili naše bezlepkové halušky ochutené bylinkami. S nimi aj lepšie chutila a aj viac zasýtila. Vyskúšajte ju aj vy.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
kúsok |
|
1 ks menšia |
|
1 hrnček (čerstvý alebo mrazený) |
|
|
|
|
|
5 guľôčok |
|
|
|
(kocka alebo gélový, ale nemusí byť) |
|
Na halušky: | |
1 bal. |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
1 hrsť (nasekaná) |
|
450-500 ml |
|
Postup
-
1
Zeleninu očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu, petržlen a kaleráb na menšie kolieska alebo kúsky. Zeler necháme v celku.
- 2
Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu, pridáme najprv koreňovú zeleninu a aspoň 2-3 minútky za stáleho miešania restujeme. Potom pridáme hrášok a opäť premiešame. Zalejeme studenou vodou tak, aby bola zelenina zakrytá a plávala vo vode. Pridáme korenie, osolíme a na zvýraznenie chuti môžeme použiť aj pol kocky bujónu. Privedieme k varu, potom stiahneme na miernu teplotu a varíme odkryté asi 25 minút, kým všetka zelenina nezmäkne. Päť minút pred koncom varenia pridáme do polievky petržlenovú vňať.
- 3
Medzitým si pripravíme halušky. Do väčšej misy vsypeme zmes na halušky, pridáme vajcia, vodu a olej. Vareškou vymiešame na hladké cesto (ak sa nám zdá príliš husté, môžeme pridať ešte trochu vody). Nakoniec primiešame aj petržlenovú vňať. Necháme chvíľku postáť a potom opäť vareškou alebo mixérom s hnetačom premiešame.
- 4
Z cesta odoberáme lyžičkou halušky a hádžeme ich do vriacej osolenej vody. Varíme ich ešte asi 2 minúty odkedy vyplávajú na povrch. Halušky je lepšie pripraviť si zvlášť a nehádzať ich priamo do polievky, aby z nej nenasali veľa tekutiny. Tie, ktoré nepoužijeme do polievky, môžeme odložiť do chladničky a zužitkovať neskôr ako prílohu alebo hlavné jedlo s rôznymi omáčkami.
Tiež zeleninová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu